Powered by

Σταθερός πληθωρισμός στη Γερμανία

Ο γερμανικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός σε πολύ χαμηλά επίπεδα το Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική στατιστική υπηρεσία, διατηρώντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προσθέσει νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όπως αποτυπώνεται σε εναρμονισμένη βάση, ήταν 0,8%, όπως και τον Αύγουστο και τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Destatis. Σε σχέση με τον Αύγουστο οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες.

Με βάση την εθνική μέτρηση, οι τιμές έμειναν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση και σημείωσαν άνοδο 0,8% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η Destatis, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές της εκτιμήσεις.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν 2,2% το Σεπτέμβριο, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,9%, όπως ανακοίνωσε η Destatis.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διατηρεί την πίεση στην ΕΚΤ καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνης συνεχίζουν να παραμένουν χαμηλότερα από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%.

Τα αρχικά στοιχεία για την Ευρωζώνη έδειξαν ότι οι τιμές το Σεπτέμβριο υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009. Το Σεπτέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,3% και η τελική μέτρηση στις 16 Οκτωβρίου αναμένεται να το επιβεβαιώσει αυτό.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi κράτησε ανοικτή την πόρτα κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου για περαιτέρω μέτρα τόνωσης, εάν χρειαστεί.

Στο μεταξύ, Ευρωπαίοι πολιτικοί το τελευταίο διάστημα καλούν τη Γερμανία να λάβει μέτρα για να τονώσει την οικονομία της, ενώ η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει τις εκκλήσεις να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις και να υποχωρήσει από τη δέσμευση της για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η οικονομία της επιβραδύνει απειλώντας με ύφεση ολόκληρη την ήπειρο.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας την Τρίτη έκοψε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη αυτό το έτος στο 1,2% από προηγούμενη εκτίμηση για 1,8% και για το 2015 στο 1,3% από 2% προηγουμένως.

ΠΗΓΗ: capital.gr

 

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί