ΓεΣΥ: Ακούγονται τα τύμπανα πολέμου

Μετά την καθυστέρηση μερικών δεκαετιών (το 1991 έγινε η πρώτη μελέτη, ενώ 10 χρόνια αργότερα ψηφίστηκε ο βασικός νόμος), την τεράστια οικονομική σπατάλη για μελέτες,  το ΓεΣΥ επανέρχεται στο προσκήνιο. Η Κυβέρνηση ανέλαβε τον πρώτο ρόλο (και λόγο) στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, ενώ περιορίστηκε ο ρόλος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας  (ΟΑΥ) ως ρυθμιστική αρχή για το ΓεΣΥ, ώστε να ελέγχει η ίδια η Κυβέρνηση τον προϋπολογισμό του.

Όλα γίνονται με καθυστέρηση στη χώρα μας, με μόνιμη δικαιολογία ότι είμαστε νεοσύστατη δημοκρατία και με την ιδιαιτερότητα ότι είμαστε «μοιρασμένοι» στα δύο κλπ κλπ. Έτσι και ένα σύστημα υγείας κοινωνικά δίκαιο που δεν θα ξεχωρίζει τους πολίτες σε δημόσιους υπαλλήλους και μη, ακόμη να πάρει σάρκα και οστά!

Βλέπετε, τα συμφέροντα πολλά και σε περιόδους ανθηρών ταμείων κανείς δεν αναλάμβανε το πολιτικό κόστος να το προωθήσει προς εφαρμογή.

Κάπου εκεί, άρχισαν να γίνονται μελέτες, να δαπανώνται εκατομμύρια σε συμβούλους, αλλά η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους χαλαρή… Τώρα που τα ταμεία είναι άδεια, αυξήθηκαν τα ποσοστά εισφορών και συνεισφορών,  άρχισε ο δημόσιος διάλογος.

 Σε αυτή τη συγκυρία, βρέθηκε η Τρόικα η οποία θεωρείται ο μπαμπούλας στην ιστορία μας. Αυτή- τάχα- πιέζει για το ΓεΣΥ, λες και εμείς δεν συνειδητοποιήσαμε ότι είναι η μοναδική λύση στην αναβάθμιση της ποιότητας της ιατροφαρμακευτικής μας περίθαλψης.

Με τον κλοιό να σφίγγει,  το υπουργείο Υγείας ακολουθεί αυστηρά χρονοδιαγράμματα για να αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ (τον Ιούνιο του 2015 προγραμματίζεται το πρώτο στάδιο). Μάλιστα, τέλη του Οκτώβρη θα πάνε οι πρώτες νομοθεσίες στη Βουλή.

Ακούγονται τα τύμπανα… Έχουν οχυρωθεί τα φρούρια με όλων των ειδών τους «στρατιώτες». Βουλευτές, επιχειρηματίες, συνδικαλιστές κλπ… Από τον ήχο τους, δεν μου ακούγονται για τύμπανα ειρήνης! Μάλλον πολέμου θα είναι…  Ας ανέβουν στα άρματα μάχης. Τώρα θα φανεί ποιοι πραγματικά θέλουν ποιότητα στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης  μέσω ενός ολοκληρωμένου ΓεΣΥ και ποιοι θα μείνουν στα λόγια…

 

Γεγονός 1: Η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα στην ΕΕ που δεν έχει Γενικό Σύστημα Υγείας.

Γεγονός 2: Μέχρι το 2008, ενώ το 85% των πολιτών δικαιούταν δωρεάν ή με μειωμένα τέλη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας του δημοσίου, μόνο το 40% επέλεγε να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες αυτές. Τώρα με την οικονομική κρίση και την στροφή των πολιτών στα κρατικά νοσηλευτήρια, οι λίστες αναμονής έχουν μεγαλώσει με επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση του ασθενή.

Γεγονός 3: Σε «φαγοπότι» εκατομμυρίων εξελίχθηκε το ΓεΣΥ. Σχεδόν 28 εκ. ευρώ δαπανήθηκαν για την εφαρμογή του ΓεΣΥ από το 2003- όταν άρχισε η λειτουργία του ΟΑΥ-μέχρι το 2012, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για τα έτη 2003-2011 και τις προκαταρκτικές οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2012. Όπως επεξηγεί η έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας (2012), από το πιο πάνω ποσό, €10,4 εκ. δαπανήθηκαν για αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών, €14,3 εκ. για έξοδα προσωπικού, €1,2 εκ. για ενοίκια κτιρίου για τη στέγαση του Οργανισμού και €2,3 εκ. για άλλα λειτουργικά έξοδα. Επιπρόσθετα, ποσό ύψους €6,7 εκ. δαπανήθηκε από το Υπουργείο Υγείας για αγορά υπηρεσιών συμβούλων για την αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

 

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες