Πίεση σε Παρίσι και Ρώμη από Βρυξέλλες και οίκους αξιολόγησης
08:36 - 13 Οκτωβρίου 2014
Όπως υποστηρίζουν ευρωπαίοι διπλωμάτες, μιλώντας στο Reuters, εντείνονται οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες προς το Παρίσι και τη Ρώμη να αναθεωρήσουν –έστω την τελευταία στιγμή- τα σχέδια των προϋπολογισμών τους. Όπως αναφέρεται, η Κομισιόν θέλει να αποφύγει την απόρριψη των προϋπολογισμών των δύο χωρών, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι φέρεται να είχε συνομιλίες για το θέμα αυτό με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου της ΕΕ, στο Μιλάνο, η οποία είχε ως θέμα την απασχόληση. Ωστόσο, καμία από τις δύο χώρες δεν επέδειξε διάθεση υποχώρησης, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι των Βρυξελλών.
«Αρνητικές» από «σταθερές» οι προοπτικές
Ανέκαθεν ο οίκος Standard & Poor`s υπήρξε αυστηρός με τη Γαλλία. Ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που το 2012 της στέρησε την ανώτατη βαθμολογία του τριπλού Α, δίνοντάς της ένα διπλό Α, με προοπτική, όμως, σταθερή. Και να που μέσα στην κρίσιμη φάση που περνάει η χώρα, στην αγωνιώδη προσπάθεια της να ολοκληρώσει έναν προϋπολογισμό που θα γίνει αντικειμενικά αποδεκτός από την Κομισιόν τον Νοέμβριο, ώστε να μη χρειασθεί διακριτική μεταχείριση, ή να μην ταπεινωθεί σε περίπτωση απόρριψης, έρχεται η Standard & Poor`s να επιδεινώσει τα πράγματα: Διατηρεί μεν για τη Γαλλία το διπλό Α, με αρνητική όμως προοπτική αντί για σταθερή.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Standard & Poor`s, η οικονομία της Γαλλίας διέρχεται περίοδο εξασθένησης, ενώ υπογραμμίζεται πως εξαιτίας των κινδύνων που συνδέονται με τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας θα είναι εύθραυστη.
Τούτο σημαίνει ότι η χώρα κινδυνεύει υποβαθμισθεί μέσα στους επόμενους 24 μήνες, εάν δεν κατορθώσει να πετύχει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ή εάν παρασυρθεί στην παγίδα του αποπληθωρισμού, λέει η Standard & Poor`s.
«Το γαλλικό χρέος είναι ένα από τα πιο σίγουρα διεθνώς»
Η κυβέρνηση όμως έσπευσε να σχετικοποιήσει τα αποτελέσματα του οίκου αξιολόγησης. Ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν εξήγησε με ανακοίνωσή του ότι «το γαλλικό χρέος είναι ένα από τα πιο σίγουρα διεθνώς», απόδειξη, τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια των γαλλικών ομολόγων δεκαετίας, που συνήθως τα κράτη χρησιμοποιούν ως στοιχείο μέτρησης.
Υπογράμμισε παράλληλα την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος. «Σε μια ευρωζώνη με μια αναιμική ανάκαμψη και έναν αφύσικα χαμηλό πληθωρισμό, συνιστά υπόθεση κάθε χώρας να αναλάβει τις ευθύνες της, όμως παράλληλα με μια συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική στην υπηρεσία της ανάπτυξης», υπογράμμισε ο υπουργός και εκεί αναμένεται να δώσει τη μάχη της η Γαλλία, σε περίπτωση απόρριψης του προϋπολογισμού της.