Powered by

Ο πληθωρισμός προβληματίζει τη Ρωσία

Η Τράπεζα της Ρωσίας θα χρησιμοποιήσει νομισματικά εργαλεία για να καταπολεμήσει την αύξηση των τιμών καταναλωτή εάν ο πληθωρισμός που προκαλείται από μη νομισματικούς παράγοντες, παραμείνει υψηλός, δήλωσε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.

Το βασικό έργο της κεντρικής τράπεζας είναι να συγκρατήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και να εδραιώσει τις πληθωριστικές προσδοκίες, που είναι απαραίτητο για την αλλαγή του στόχου του πληθωρισμού το 2015 από μια πολιτική εξομάλυνσης των διακυμάνσεων του νομίσματος επί του παρόντος.

Αφού αύξησε τα επιτόκια τρεις φορές από την αρχή του έτους, η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αλλά δήλωσε πως είναι έτοιμη να συσφίξει περαιτέρω την πολιτική. Μιλώντας σε επιτροπή για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, η Elvira Nabiullina δήλωσε ότι περίπου οι μισοί από τους παράγοντες για τον πληθωρισμό, είναι μη νομισματικής φύσης.

Προσφάτως ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο, ύστερα και από την απαγόρευση που επέβαλε η Μόσχα στην εισαγωγή τροφίμων από χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν λόγω του ασθενέστερου νομίσματος. Η κεντρική τράπεζα είχε μικρή επίδραση σε εαυτές τις πηγές πληθωρισμού.

Αλλά η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει νομισματικά εργαλεία εάν ο μη νομισματικός πληθωρισμός παραμείνει υψηλός και θέσει ρίσκα για τον βασικό πληθωρισμό. Η Τράπεζα της Ρωσίας αναμένεται να συναντηθεί για τα επιτόκια στις 31 Οκτωβρίου.

Η Nabiullina επαναδιατύπωσε την δέσμευση της τράπεζας να αφήσει το ρούβλι σε ελεύθερη διακύμανση το επόμενο έτος. Για την ώρα, η κεντρική τράπεζα συνεχίζει τις παρεμβάσεις και έχει δαπανήσει περί τα 6 δισ. δολάρια στις πρώτες δέκα ημέρες του μήνα για να υποστηρίξει το ρούβλι.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί