Powered by

Οι μετανάστες ανεβάζουν τους μισθούς των γηγενών εργαζομένων

Η μετανάστευση οδηγεί σε υψηλότερες οικονομικές απολαβές για τους γηγενείς εργαζόμενους, ενώ ο εκπατρισμός έχει ως συνέπεια χαμηλότερους μισθούς για όσους μένουν πίσω, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην οικονομική επιθεώρηση The Economic Journal.

Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία από χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ για την περίοδο 1990-2000.

Οι συντάκτες επισημαίνουν πως καθώς οι μετανάστες που αναζητούν εργασία στις σχετικά πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ είναι αναλογικά πιο μορφωμένοι από το γηγενές εργατικό δυναμικό, «η έλευσή τους είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για την οικονομία που τους υποδέχεται».

Αντίθετα, στις χώρες που βλέπουν το εργατικό τους δυναμικό να εκπατρίζεται έχει καταγραφεί μείωση του εισοδήματος των λιγότερο μορφωμένων εργαζομένων που μένουν πίσω.

Μάλιστα, κατά τη δεκαετία που καλύπτει η έρευνα, η μεγαλύτερη μείωση μισθών μεταξύ των πολιτών στα χαμηλότερα επίπεδα μόρφωσης καταγράφηκε στην Κύπρο και στην Ιρλανδία. Συγκεκριμένα οι απολαβές αυτής της κατηγορίας εργαζομένων μειώθηκαν κατά 6% στις δύο χώρες.

Η έρευνα με τίτλο «Οι επιπτώσεις της μετανάστευσης και του εκπατρισμού στην αγορά εργασίας των χωρών του ΟΟΣΑ» δημοσιεύεται σε μια περίοδο που κυβερνήσεις στην Ευρώπη, στη βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία τείνουν προς υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών προς τις χώρες τους.

Ο εκ των συντακτών της έκθεσης, οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τσαγκλάρ Οζντέν, σχολίασε ότι σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζονται οι πολιτικοί, «η βασική αρνητική επίπτωση της μετανάστευσης προκύπτει από τη φυγή πολιτών με υψηλή εξειδίκευση προς άλλες χώρες» και όχι από την εισροή μεταναστών.

Κατά τη δεκαετία του 1990 ένας στους τέσσερις Ιρλανδούς και σχεδόν ένας στους τρεις Κύπριους αποφοίτους μετανάστευε, αναφέρει η έκθεση.

Σημειώνεται ότι οι επιπτώσεις αυτών των κυμάτων φυγής μεταναστών για τις χώρες προέλευσης δεν έχουν εκτιμηθεί επαρκώς. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι καλύτερη η συλλογή στοιχείων για μετανάστες από τις χώρες-προορισμό παρά από τις χώρες προέλευσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, γενικά οι μετανάστες έχουν περισσότερες και πιο εξειδικευμένες επαγγελματικές δεξιότητες σε σχέση με τον γηγενή ενεργό πληθυσμό. Ωστόσο, η αναλογία των μεταναστών με διπλώματα δεν είναι ίδια για όλες τις χώρες υποδοχής. Οι αγγλόφωνες χώρες τείνουν να προσελκύουν τους περισσότερους μετανάστες με πανεπιστημιακές σπουδές. Περίπου τρεις στους τέσσερις εξ αυτών καταλήγουν στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εξάλλου, οι χώρες με μεταναστευτική πολιτική που κάνουν διακρίσεις υπέρ των πιο μορφωμένων μεταναστών, όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς, καταγράφουν μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς ακόμα και για τους λιγότερο μορφωμένους γηγενείς εργαζόμενους. Αλλά σύμφωνα με τον κ. Οζντέν, αυτά τα αυστηρά μεταναστευτικά κριτήρια αποδίδουν μόνο σε χώρες γεωγραφικά απομονωμένες, οι οποίες μπορούν να τα επιβάλλουν ευκολότερα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»