Δημόσιο χρέος: Το σενάριο που θυμίζει Ελλάδα
06:26 - 13 Οκτωβρίου 2014

Την πορεία του δημόσιου χρέους κάτω από διάφορα σενάρια και υποθέσεις για την πορεία του ελλείμματος και της ανάπτυξης εξετάζει σε μελέτη του το Yπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με την ανάλυση ευαισθησίας (sensitivity analysis) του υπουργείου, το δημόσιο χρέος κρίνεται βιώσιμο στα τρία από τα τέσσερα σενάρια που επεξεργάστηκε, με εξαίρεση του σεναρίου που χρησιμοποιεί ως μεταβλητή την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ.
Όπως αναφέρει το Yπουργείο, λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, εκτιμάται ότι η αυξητική πορεία του δημόσιου χρέους θα συνεχιστεί και κατά το 2015 φτάνοντας στο 126% του ΑΕΠ, ενώ η πορεία του θα είναι πτωτική από το 2016 και θα περιορισθεί στο 115% του ΑΕΠ το 2017, και στο 103% του ΑΕΠ το 2020.
Το υπουργείο σημειώνει ότι, στο βασικό σενάριο, αλλά και στην ανάλυση ευαισθησίας, γίνεται υπόθεση, αλλά όχι πρόβλεψη, για επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες της τάξης του €1 δις, για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Τα τέσσερα σενάρια…
Το εναλλακτικό σενάριο 1 (αύξηση των πραγματικών επιτοκίων) αν και παρουσιάζει απόκλιση από το βασικό σενάριο, το δημόσιο χρέος παρουσιάζει πτωτική πορεία και πλησιάζει το 100% του ΑΕΠ το 2020.
Το εναλλακτικό σενάριο 3 (υπόθεση για μειωμένο πρωτογενές ισοζύγιο κατά μισή μονάδα ετησίως) δεν παράγει σημαντικά ψηλότερα αποτελέσματα κατά τις περιόδους αιχμής με σύγκριση με το βασικό σενάριο, ωστόσο, το περιθώριο αυξάνεται σημαντικά κατά τα έτη 2016-2020, αν και παρουσιάζει πτωτική πορεία, οπότε το δημόσιο χρέος κρίνεται βιώσιμο.
Το εναλλακτικό σενάριο με συνδυασμό των τριών σεναρίων, παράγει σημαντικά ψηλότερα αποτελέσματα σε σχέση με το βασικό σενάριο, ωστόσο, το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να διατηρεί μια πτωτική πορεία και πλησιάζει το 120% του ΑΕΠ το 2020, το οποίο κρίνεται όμως βιώσιμο.
Το "απαισιόδοξο" σενάριο
Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται σημαντική απόκλιση από το βασικό σενάριο
Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται η πορεία του δημοσίου χρέους για τα έτη 2013 -2020, ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την ίδια περίοδο.