Powered by

(Update) 400εκ. η ζημιά στο ΤΤ

Ζημιά που υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ εντοπίζει η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για την οποία ασκήθηκε δίωξη για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις σε βάρος 25 προσώπων και ήδη έχουν εκδοθεί επτά εντάλματα σύλληψης.

Ήδη, μεταξύ των συλληφθέντων είναι πολύ γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος και μάλιστα εντός της ημέρας αναμένεται να μεταβεί στην κλινική ο ανακριτής Διαφθοράς κ. Ανδρεάδης προκειμένου να του χορηγήσει προθεσμία για την απολογία του.


Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης επιχειρηματιών με επισφαλή δάνεια για τα οποία δεν έχει καταβληθεί στην Τράπεζα «ούτε ένα ευρώ».Στο πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται περιπτώσεις που τα δάνεια όχι μόνο δεν διατέθηκαν για στήριξη επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά «προς δημιουργία πλούτου».

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς φαίνεται να επικέντρωσαν την έρευνά τους σε πολλά δάνεια, εκ των οποίων τα επτά αφορούν μεγάλο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, ενώ τρία από αυτά χαρακτηρίζονται «κραυγαλέες περιπτώσεις».


Η δίωξη που ασκήθηκε κατά των 25 προσώπων, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, επικεφαλής, αλλά και υπάλληλοι του ΤΤ, αφορά τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του Νόμου 1608 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση, άμεσης συνέργειας σε απιστία, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς και άμεσης συνέργειας στη νομιμοποίηση. Το τελευταίο αδίκημα αφορά κυρίως υπαλλήλους της τράπεζας, καθώς από στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι από τα χρήματα των δανείων έλαβαν ποσά σε λογαριασμούς τους.

Σκέλος της κατηγορίας της απάτης -από την οποία προσδιορίζεται ζημιά, στο εισαγγελικό πόρισμα, ύψους 125 εκατ. ευρώ- αφορά την υλοποίηση προγράμματος πιστωτικών καρτών που έγινε σε συνεργασία του ΤΤ με γνωστό επιχειρηματία.

Δήλωση Κοντομηνά

Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες, δήλωσε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος της Ασφαλιστικής DEMCO.

 «Σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία» ανέφερε ο κ. Κοντομηνάς και κατέληξε: «Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη, και στο τέλος θα λάμψει».-

Δήλωση Φιλιππίδη

«Βρίσκομαι σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό. Θα συμπιέσω τα ραντεβού μου και την ερχόμενη εβδομάδα θα επιστρέψω» δήλωσε ο Άγγελος Φιλιππίδης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, σχολιάζοντας τις φήμες ότι έφυγε εκτός χώρας για να μην εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επί προεδρίας του.

Υπογράμμισε πως το ΤΤ είχε επισφαλή δάνεια 5% έναντι των συστημικών τραπεζών που ξεπέρασαν το 20% κάτι που αποδεικνύει, όπως είπε, τη χρηστή διοίκηση.

Μιλώντας, εξάλλου, στον ΣΚΑΪ ο Άγγελος Φιλιππίδης είπε ότι ενημερώθηκε για το ένταλμα από το Διαδίκτυο. Υποστήριξε ότι θα ήταν μέντιουμ αν είχε 0% επισφαλή δάνεια. Για τον Άγγελο Φιλιππίδη οι δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση ΤΤ σημαίνουν τον «θάνατο της ελληνικής οικονομίας» γιατί «ποια επενδυτική επιτροπή θα ξαναδώσει δάνειο;».

Υποστήριξε ότι τα δάνεια δόθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις και τήρηση όλων των διαδικασιών και πως «καλώς δόθηκαν, θα το ξανάκανα αν γύρναγα τον χρόνο πίσω».

Νωρίτερα

Ηχηρότατα ονόματα είναι υπό σύλληψη στην Ελλάδα μετά από εντάλματα που έχουν εκδοθεί σε βάρος πρώην μελών της διοίκησης του Τ.Τ., στελεχών του καθώς και εις βάρος επιχειρηματιών που φέρονται να έχουν δανειοδοτηθεί κατά παράβαση των τραπεζικών κριτηρίων.

Τα εντάλματα εξέδωσε ο ανακριτής Διαφθοράς κ. Ανδρεάδης κατόπιν εντολής της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η υπόθεση ερευνάται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και αφορά δάνεια προς επιχειρήσεις που κατέληξαν στο υπό ειδική εκκαθάριση Τ.Τ. αφού είχαν καταστεί μη εξυπηρετούμενα, συμβάλλοντας στην επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου με 500 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί σε εταιρείες και σε φυσικά πρόσωπα χωρίς να πληρούνται τα τραπεζικά κριτήρια και χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα αναφέρει ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενοχής των υπευθύνων της τράπεζας για το έγκλημα της απιστίας και των επιχειρηματιών που δανειοδοτήθηκαν για τις πράξεις της συνέργειας σε απιστία, καθώς και για τη νομιμοποίηση μαύρου χρήματος.

Ως εκ τούτου εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για μέλη των διοικήσεων του Τ.Τ. την περίοδο από το 2006 ως και το 2011, για στελέχη που χρημάτισαν μέλη της επιτροπής πιστοδοτήσεων καθώς και για επιχειρηματίες των οποίων οι εταιρείες έλαβαν τα δάνεια.

Όπως αναφέραμε, υπό σύλληψη είναι τρανταχτά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας τόσο πρώην στελεχών του ΤΤ όσο και επιφανών επιχειρηματιών. Ανάμεσα τους ακούγεται και το όνομα Κύπριου εφοπλιστή.

Πληροφορίες από Euro2day

 

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ έως το 2029
Scope: Οι θετικές προοπτικές της Ελλάδας στηρίζονται από τη μείωση του χρέους
Από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στο ψωμί η Ελλάδα-Ο αριθμός των επιχειρήσεων στον κλάδο
Πού βάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs-Πώς επηρεάζουν τα επιτόκια
XA: Ένας επώδυνος χρηματιστηριακός κύκλος 13 και πλέον ετών φαίνεται να ολοκληρώνεται
S&P: Επιβεβαίωσε για την Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα BBB- με θετική προοπτική
Ξεπέρασαν τα 45 δις ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας
Fitch Ratings: Πώς η Ελλάδα μειώνει κατά 50 μονάδες το χρέος της
Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτοί οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Τα τρία «κλειδιά» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας-Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2028