Τα ακίνητα φέρνουν νέα κεφάλαια στηρίζοντας την ανάπτυξη

Τα όσα διαδραματίστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2013 έθεσαν την κυπριακή οικονομία και κοινωνία ενώπιον πρωτόγνωρων προκλήσεων. Από την αντίδρασή μας στις προκλήσεις αυτές και από τη συμπεριφορά και συλλογική προσπάθεια κρατικού και ιδιωτικού τομέα, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η πορεία που θα ακολουθήσουν τα πράγματα. Και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως μετά το αρχικό σοκ, η οικονομία, με οδηγό την κυπριακή επιχειρηματικότητα, έδειξε σημάδια ανθεκτικότητας τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα η ύφεση να είναι ηπιότερη των προβλέψεων, επιτρέποντάς μας να προσβλέπουμε στη νέα χρονιά με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Για να μπορέσει όμως η αισιοδοξία αυτή να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, η κυπριακή οικονομία επιβάλλεται να στηριχθεί, σε αυτή την κρίσιμη φάση, σε τομείς που διαχρονικά έχουν αποδείξει ότι αποτελούν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, με σημαντική συμβολή στα έσοδα του κράτους και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Και οι τομείς που μπορούν άμεσα να συμβάλουν στην προσπάθεια σταθεροποίησης και ανάταξης της οικονομίας μας, δεν είναι άλλοι από τον τουρισμό και τον τομέα ακινήτων.

Ο τουρισμός σε επίπεδο εσόδων θα κλείσει το έτος αισθητά πιο πάνω από το αρκετά καλό 2012. Ο τομέας ακινήτων, αξιοποιώντας τα κίνητρα που δόθηκαν από την κυβέρνηση για απόκτηση άδειας μόνιμης παραμονής και την παραχώρηση υπηκοότητας και εφαρμόζοντας μία εξωστρεφή στρατηγική, κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες, να προσελκύσει μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές. Υπολογίζεται ότι, σε διάστημα δέκα μηνών, εισέρρευσαν στην κυπριακή οικονομία πέραν των 500 εκ. ευρώ. Επιπλέον, ως αποτέλεσμα συστηματικών προέκυψαν σημαντικά επενδυτικά deals πολλών εκατομμυρίων ευρώ στους δύο αυτούς τομείς.

Ειδικά ο τομέας ακινήτων, παρά τις επιπτώσεις της κρίσης, συνεχίζει να συνεισφέρει στο ΑΕΠ πέραν του 16% και να προσφέρει 40.000 θέσεις εργασίας. Παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές και αυτό έχει ξεχωριστή αξία στην προσπάθεια να επιστρέψει η κυπριακή οικονομία και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Η χώρα μας διατηρεί την πολυσυλλεκτικότητά της και όλα τα πλεονεκτήματα που την καθιστούν ελκυστικό προορισμό για αγορά ακινήτων. Οι επιχειρήσεις του κλάδου, με την εμπειρία, τις υποδομές και την τεχνογνωσία που διαθέτουν, αλλά και με την εξωστρέφεια που τις διακρίνει, αξιοποίησαν ευκαιρίες, προσάρμοσαν το προϊόν τους και άνοιξαν νέες αγορές. Προσέλκυσαν νέα κεφάλαια στην πιο κρίσιμη στιγμή της οικονομίας, συμβάλλοντας στη ρευστότητα και στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Παρά τις ευρύτερες οικονομικές αντιξοότητες, οι επιχειρήσεις του τομέα ακινήτων καλούνται με υπευθυνότητα να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις μέσα όμως σε ένα πλαίσιο που να διασφαλίζει την υποστήριξη των εργασιών τους και την ανάπτυξη. Υπό αυτό το πρίσμα οι επιθέσεις που δέχεται τελευταία ο κλάδος επιτείνουν τα προβλήματα, βάζουν εμπόδια στην προσπάθεια ανάκαμψης και τελικά πλήττουν το σύνολο της οικονομίας.

Όλοι μιλούμε για επανεκκίνηση της οικονομίας και για την ανάγκη να έλθει η ανάπτυξη. Όμως η ανάπτυξη δεν έρχεται με λόγια. Έρχεται με έργα. Με σχέδιο, όραμα και σκληρή δουλειά.

Ο τομέας ακινήτων στήριξε την Κύπρο στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της. Θα το πράξει και τώρα με συνέπεια και υπευθυνότητα. Γιατί παραμένει μία από τις πιο σημαντικές δυνάμεις του τόπου, που κάνει πράξη την έννοια της ανάπτυξης μέσα από την προσέλκυση κεφαλαίων, την υλοποίηση νέων έργων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
 

Δειτε Επισης

Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;
Ενεργή συμμετοχή καταναλωτών στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού στην Ε.Ε.
Γιατί τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο είναι χαμηλά; Υπάρχουν εναλλακτικές;
Πώς οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου από τη σύγκρουση στη Μ. Ανατολή θα μπορούσαν να απειλήσουν το μέλλον της Ε.Ε.
Καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος-Τι αλλάζει στην Κύπρο με το νέο πλαίσιο της Ε.Ε.
Γιατί η χρηματοοικονομική επιμόρφωση πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία
Η άνοδος των ψηφιακών χρηματοοικονομικών: «Προστασία των επενδυτών σε ένα τεχνολογικά καθοδηγούμενο μέλλον»
Οι αρνητικές τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού της Ε.Ε. και τρόποι αντιμετώπισης