Powered by

Bloomberg: H Γαλλία είναι ο νέος ασθενής της Ευρώπης

Ενώ η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης κερδίζει σιγά-σιγά έδαφος, η Γαλλία μοιάζει να… οπισθοχωρεί.
 
Αυτό είναι το αναπόφευκτο συμπέρασμα από τα πρόσφατα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης μιας έρευνας που δημοσίευσε η Markit Economics και έδειξε ότι η παραγωγή του τομέα των υπηρεσιών της Γαλλίας υποχώρησε σημαντικά το Δεκέμβριο, φτάνοντας σε χαμηλό έξι μηνών. Ξεχωριστή έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα έδειξε ραγδαία συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον ίδιο μήνα.
 
Τα μεγέθη αυτά, μαζί με την αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, υποδηλώνουν πως η Γαλλία ενδέχεται να «διολίσθησε και πάλι σε ύφεση τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους», εκτιμά ο επικεφαλής της Markit, Chris Williamson.
 
Η οικονομική κατήφεια στη Γαλλία έρχεται σε αντίθεση με ενθαρρυντικά νέα αλλού στην Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι η ανεργία παραμένει ανησυχητικά υψηλή, έρευνα της Markit δείχνει ότι η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα επιταχύνθηκε το Δεκέμβριο σε όλη την Ευρωζώνη, με διεύρυνση της δραστηριότητας στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών των οικονομιών που επλήγησαν σοβαρά από την κρίση, όπως αυτές της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και την Ισπανία. Σε μια ξεχωριστή έρευνα, η Markit ανέφερε ότι η ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών στη Βρετανία επιβραδύνθηκε το Δεκέμβριο, αλλά η δραστηριότητα στον τομέα εξακολουθεί να επεκτείνεται.
 
Οι έρευνες της Markit, γνωστές ως PMI ή Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών, θεωρούνται από τις πιο αξιόπιστες προβλέψεις για την οικονομική δραστηριότητα, διότι βασίζονται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις εταιρείες σχετικά με τα βιβλία παραγγελιών, τα σχέδια αγορών και τη στελέχωσή τους.
 
Ανάμεσα στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ηπείρου, η Γαλλία είναι η μόνη χώρα στην οποία οι επιχειρήσεις ανέφεραν πτώση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. «Η Γαλλία είναι αυτή τη στιγμή ο ασθενής της Ευρώπης, καθώς τόσες άλλες χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο. «Αυτό που χρειάζεται η Γαλλία είναι μεταρρύθμιση της αγορά εργασίας –διαρθρωτική μεταρρύθμιση».
 
Οι εξαγωγές της Ιταλίας και της Ισπανίας γνωρίζουν βελτίωση, εν μέρει επειδή η Γερμανία έχει αρχίσει να εισάγει περισσότερα από τα προϊόντα τους. Το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας, ωστόσο, εξακολουθεί να διευρύνεται, καθώς οι υψηλοί φόροι μισθωτών υπηρεσιών και οι ανελαστικοί κανόνες εργασίας τιμολογούν τα γαλλικής προέλευσης αγαθά έξω από την αγορά. Πολλοί εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα της Markit είπαν ότι οικειοθελώς δεν αντικαθιστούν τους εργαζόμενους που αποχώρησαν». «Η ανταγωνιστικότητα είναι ένα βασικό ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει ο γαλλικός μεταποιητικός τομέας για να καλύψει τη διαφορά με τις άλλες μεγάλες οικονομίες» λέει ο Williamson.
 

Δειτε Επισης

Άνοιγμα Κίνας στην Ευρώπη: Οι σχέσεις με την Ε.Ε. φέρνουν «πολύτιμη σταθερότητα» στην παγκόσμια οικονομία
Ανάπτυξη 0,4% στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο-Ποια κράτη ξεχώρισαν
Χρυσός: Διατηρεί τη σταθερότητά του εν μέσω εξελίξεων στο εμπόριο και τις αγορές-Ξεπέρασε και πάλι τις $3.000 η ουγγιά
Γλίτωσε την ύφεση η Γερμανία… Ανάπτυξη 0,2% το α’ τρίμηνο-Οι δασμοί απειλούν τις προοπτικές
ΗΠΑ: Στο έλεος της πολιτικής Τραμπ τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα
Πρώτα αρνητικά σημάδια από τους δασμούς στην κινεζική οικονομία-Βαρύ πλήγμα στη μεταποίηση τον Απρίλιο
Κίνα: Κατάρτισε «λευκή λίστα» με αμερικανικά προϊόντα που εξαιρούνται από τους δασμούς 125%
Νέα πυρά Τραμπ κατά Πάουελ για τους δασμούς-«Δεν κάνει καλή δουλειά, ξέρω περισσότερα για τα επιτόκια από αυτόν»
Βρετανία: Προχωρά στη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα
ΗΠΑ: Αρνητικό ρεκόρ στο εμπορικό έλλειμμα-Πλήγμα για το ΑΕΠ