Powered by

H Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας επιχειρεί να σώσει τη λίρα

Η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας (TRY) επιταχύνθηκε σήμερα και το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας κατέγραψε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ, προκαλώντας εν μέσω πανικού την πρώτη "άμεση" επέμβαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας στις αγορές τα τελευταία δύο χρόνια.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης το τουρκικό νόμισμα πέρασε το λεγόμενο ψυχολογικό όριο των 2,29 λιρών έναντι του δολαρίου και των 3,11 λιρών έναντι του ευρώ, αλλά η κατάσταση μεταστράφηκε κατά τι μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, με την συναλλαγματική ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1 προς 2,2709 έναντι του δολαρίου και στο 1 προς 3,0998 έναντι του ευρώ στις 12:00 (ώρα Ελλάδας).

Ως σήμερα η κεντρική τράπεζα προτιμούσε να παρεμβαίνει προχωρώντας σε ενέσεις ρευστότητας με πωλήσεις συναλλαγματικών της διαθεσίμων, ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων ανά ημέρα, ώστε να επιτυγχάνεται η ανάσχεση της πτώσης του εθνικού νομίσματος, το οποίο πλήττεται από το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο το οποίο έχει ξεσπάσει εδώ κι ένα μήνα και συνταράσσει την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας.

"Είναι η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2012 που η κεντρική τράπεζα παρενέβη απευθείας στις αγορές και απαίτησε από τις τράπεζες να πωλήσουν (ξένα) νομίσματα", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντενίζ Τσιτσέκ, οικονομολόγος της Finansbank.

Χθες Τετάρτη οι τουρκικές αρχές είχαν πωλήσει 2,5 δισεκ. δολάρια που διακρατούσαν υπό μορφή δεκαετών αμερικανικών ομολόγων.

Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έχανε σήμερα λίγο μετά το μεσημέρι 0,56% και υποχωρούσε στις 66,987,31 μονάδες.

Αντίθετα με τις προσδοκίες-και τις πιέσεις-των αγορών, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Μολαταύτα οι αναλυτές αναμένουν ότι το τουρκικό νόμισμα θα μπορούσε να υποχωρήσει σε ένα επίπεδο συναλλαγματικής ισοτιμίας 2,35 προς 1 έναντι του δολαρίου μέσα σε ένα χρόνο.

Δειτε Επισης

Ebury: Πιθανή ύφεση για τη Βρετανία νωρίτερα από τις προβλέψεις των αγορών
«ΑΑΑ» το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων... Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση η Morningstar DBRS
Γερμανία: Αύξηση 2,4% στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων τον Ιούνιο
Νέα συρρίκνωση για τη βρετανική οικονομία τον Μάιο-Εντείνεται η επιχειρηματική αβεβαιότητα
Προειδοποίηση ΔΝΤ: Υψηλή αβεβαιότητα λόγω των δασμών Τραμπ-Καλεί σε σταθερό εμπορικό περιβάλλον
Νέο ρεκόρ για το Bitcoin-Πάνω από τα $113.000 με θετικό κλίμα και ρευστοποιήσεις short
Ο Τραμπ επιβάλλει επιπλέον δασμούς 35% στα καναδικά προϊόντα-Ετοιμάζεται η επιστολή για Ε.Ε.
Νέο μέτωπο στο παγκόσμιο εμπόριο...Ο Τραμπ επιβάλλει δασμό 50% στον εισαγόμενο χαλκό
Τουρκία: Αύξηση φόρων σε καταθέσεις και κεφάλαια για την ενίσχυση του προϋπολογισμού
Σημαντική πτώση 3,6% στις τιμές παραγωγού της Κίνας τον Ιούνιο