PwC: Αισιοδοξία CEOs για το 2014
09:52 - 22 Ιανουαρίου 2014
Σύμφωνα με την 17η Παγκόσμια Ετήσια Έρευνα των CEOs της PwC, ο αριθμός εκείνων που πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομία θα βελτιωθεί στους επόμενους δώδεκα μήνες είναι διπλάσιος σε σύγκριση με πέρσι. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι το 39% των CEOs δηλώνουν «πολύ αισιόδοξοι» σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων τους το 2014.
Παγκόσμια οικονομία
Σημαντική άνοδο καταγράφει ο αριθμός των CEOs που διαβλέπουν βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας στους επόμενους 12 μήνες, φθάνοντας το 44% έναντι μόλις 18% πέρσι. Παράλληλα, μόλις το 7% προβλέπει συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας, ποσοστό κατά πολύ μειωμένο σε σύγκριση με το 28% του 2013.
Σε ό,τι αφορά την ανάλυση των πορισμάτων ανά γεωγραφική περιφέρεια, τη μεγαλύτερη αισιοδοξία για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, εκφράζουν οι CEOs στη Δυτική Ευρώπη (50%). Ακολουθούν, η Μέση Ανατολή (49%), η περιοχή Ασίας Ειρηνικού (45%), η Λατινική Αμερική (41%), η Βόρεια Αμερική (41%) και η Αφρική (40%). Τα χαμηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας καταγράφονται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με ποσοστό 26%.
Όσον αφορά τον κλάδο Φιλοξενίας και Ψυχαγωγίας οι CEOs είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης τους εντός των επόμενων 12 μηνών (46%), ενώ ακολουθούν ο Τραπεζικός Κλάδος και οι Κεφαλαιαγορές (45%), το Λιανικό Εμπόριο (44%), οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (44%), η Διαχείριση Στοιχείων Ενεργητικού (44%), οι Επικοινωνίες (44%) και ο κλάδος της Μηχανολογίας και των Κατασκευών (41%). Λιγότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι CEOs στη Μεταλλευτική Βιομηχανία, με 19%.
Αύξηση εσόδων
Το 39% των CEOs εκφράζει μεγάλη αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τις προοπτικές αύξησης των εσόδων του οργανισμού τους εντός των επόμενων 12 μηνών. Το αντίστοιχο περσινό ποσοστό ήταν 36% ενώ, τα χαμηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν το 2009, με μόλις 21%.
Τη μεγαλύτερη αισιοδοξία για βραχυπρόθεσμη αύξηση των εσόδων τους εκφράζουν οι CEOs στη Μέση Ανατολή, με ποσοστό 69% σε σύγκριση με 53% πέρσι. Ακολουθεί η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με 45% (36% πέρσι).
Μετά τα χαμηλά επίπεδα της περσινής χρονιάς, η αισιοδοξία στη Δυτική Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 8%, φθάνοντας το 30%. Στην Αφρική ωστόσο, συνεχίζει την πτωτική της πορεία. Μόλις το 40% των CEOs της Αφρικανικής Ηπείρου εκφράζει μεγάλη αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάπτυξης στους επόμενους δώδεκα μήνες, σε σύγκριση με 44% πέρσι και 57% το 2012. Πτώση καταγράφεται και στη Λατινική Αμερική, με 43% έναντι 53% πέρσι. Στη Βόρεια Αμερική, τα επίπεδα αισιοδοξίας παραμένουν στάσιμα στο 33%.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά την εναρκτήρια τελετή της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Dennis M. Nally, Πρόεδρος της PricewaterhouseCoopers International, δήλωσε τα ακόλουθα:
«Οι CEOs έχουν αρχίσει να ανακτούν την αισιοδοξία τους. Έχοντας καταφέρει να οδηγήσουν με επιτυχία τους οργανισμούς τους εκτός ύφεσης, όλο και περισσότεροι CEOs είναι αισιόδοξοι για την ικανότητά τους να αυξήσουν τα έσοδα τους αλλά και για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι η διατήρηση της ανάπτυξης, μέσα σε μια οικονομία ως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά την κρίση, παραμένει μια πρόκληση ιδιαίτερα εν μέσω μεταβαλλόμενων συνθηκών, όπως είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές.
Σε ό,τι αφορά το μέλλον, οι CEOs εντοπίζουν τρεις βασικές παγκόσμιες τάσεις - ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, δημογραφικές αλλαγές και μετατοπίσεις της οικονομικής ισχύος - οι οποίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον των επιχειρήσεών τους. Το κλειδί για μελλοντική επιτυχία έγκειται στην εξεύρεση τρόπων αξιοποίησης των παγκόσμιων αυτών τάσεων.»
Οι κυριότερες ανησυχίες των CEOs
Καθώς καταγράφονται θετικότερες προβλέψεις για την οικονομία, οι βασικές ανησυχίες των CEOs φαίνεται να έχουν διαφοροποιηθεί. Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρίσκονται οι ενέργειες των κυβερνήσεων, ή η έλλειψη σχετικής δράσης ενώ η ανησυχία για την υπερβολική ρύθμιση (72%) και τα δημοσιονομικά ελλείμματα (71%) βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Ανησυχία εκφράζεται επίσης για την επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες (65%) καθώς και για την υποτονική ανάπτυξη στις αναπτυγμένες αγορές (71%). Άλλοι τομείς που προκαλούν μεγάλη ανησυχία περιλαμβάνουν την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης (70%), τη διαθεσιμότητα σημαντικών δεξιοτήτων (63%), την αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας (60%) και την έλλειψη σταθερότητας στις κεφαλαιαγορές (59%).
Προετοιμάζοντας τις επιχειρήσεις για το μέλλον
Όσον αφορά τους παράγοντες ώθησης της ανάπτυξης στο μέλλον, πρώτη στην κατάταξη των σχετικών ευκαιριών αναφέρεται η ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών με ποσοστό 35% , σε σύγκριση με 25% πέρσι. Ο αριθμός των οργανισμών που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές ή στρατηγικές συμμαχίες μέσα στον επόμενο χρόνο έχει αυξηθεί σε 20%, από 17% πέρσι. Οι CEOs δηλώνουν επίσης ότι διερευνούν τις δυνατότητες επέκτασης σε χώρες πέραν της ομάδας BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) και διαβλέπουν καλές προοπτικές ανάπτυξης στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια στην Ινδονησία, το Μεξικό, την Τουρκία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Ψηλά στη σχετική κατάταξη βρίσκονται επίσης οι ΗΠΑ, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι CEOs εμφανίζονται πιο θετικοί και σε ό,τι αφορά τις προοπτικές προσλήψεων. Οι μισοί αναμένουν αύξηση του προσωπικού τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με 45% πέρσι. Θετικότερες είναι οι προοπτικές απασχόλησης στους κλάδους της τεχνολογίας (63%), των επαγγελματικών υπηρεσιών (62%) και της διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (58%).
Καθώς η παγκόσμια οικονομία σταθεροποιείται, οι CEOs εντοπίζουν σημαντικές τάσεις οι οποίες θα διαφοροποιήσουν τις εργασίες τους τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι κυριότερες αφορούν την εξέλιξη της τεχνολογίας (81%), ενώ ακολουθούν οι δημογραφικές αλλαγές (60%) και οι μετατοπίσεις της παγκόσμιας οικονομικής ισχύος (59%).
Με στόχο να ανταποκριθούν στις διάφορες προκλήσεις, οι CEOs δηλώνουν ότι προβαίνουν σε αλλαγές στις στρατηγικές διαχείρισης ταλέντου (93%), στις στρατηγικές αύξησης και διατήρησης των πελατών τους (91%), σε τεχνολογικές επενδύσεις (90%), στην οργανωτική τους δομή (89%) και στη χρήση και διαχείριση δεδομένων (88%).
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δηλώνουν ότι ο χρονικός ορίζοντας προγραμματισμού τους είναι σήμερα τρία χρόνια, ωστόσο μόλις το 40% θεωρεί το χρονοδιάγραμμα αυτό ιδανικό.
Το έργο του κράτους
Στην ερώτηση ποιες πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες των κρατών, οι CEOs αναφέρουν τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας (53%), τη βελτίωση των υποδομών (50%) και τη συμβολή στη δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού και αποδοτικού φορολογικού συστήματος διεθνώς (50%). Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς (46%), πιστεύουν ότι το κράτος τους έχει διασφαλίσει κατά τρόπο αποτελεσματικό τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, ενώ μόλις το 37% πιστεύει το ίδιο για τη βελτίωση των υποδομών. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (51%) δηλώνουν ότι το κράτος τους αποδείχθηκε αναποτελεσματικό στη βελτίωση του φορολογικού συστήματος.
Προσδοκίες και εμπιστοσύνη ενδιαφερόμενων φορέων
Οι CEOs παγκοσμίως αναφέρουν ότι οι προσδοκίες των ενδιαφερόμενων φορέων στον κλάδο τους, έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 52% δηλώνει ότι τα επίπεδα εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των πελατών έχουν αυξηθεί, ενώ μείωση διαβλέπει το 12%. Ποσοστό 43% δηλώνει ότι η εμπιστοσύνη των πιστωτών και των επενδυτών έχει βελτιωθεί, ενώ το 16% θεωρεί ότι έχει μειωθεί. Τέλος, το 42% αναφέρεται σε βελτίωση της εμπιστοσύνης των προμηθευτών, σε αντίθεση με μόλις 6% που πιστεύει ότι έχει καταγράψει πτώση. Αντίθετα, ενώ το 24% διαβλέπει βελτίωση στην εμπιστοσύνη της κυβέρνησης και των ρυθμιστών, το 34% δηλώνει ότι έχει μειωθεί.
Η μεγάλη πλειοψηφία των CEOs θεωρεί σημαντική την ικανότητα ανταπόκρισης στις προσδοκίες των ενδιαφερομένων φορέων, μέσα από την προαγωγή της δεοντολογικής συμπεριφοράς, τη διασφάλιση της ακεραιότητας των αλυσίδων εφοδιασμού και τη βελτίωση της ποικιλομορφίας.
Οι απόψεις των CEOs στην Κύπρο
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας, η PwC Κύπρου διεξήγαγε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μελέτη για τη χώρα μας, η οποία περιλαμβάνει τις απόψεις 70 CEOs. Τα αποτελέσματα της τοπικής έρευνας θα δοθούν στη δημοσιότητα κατά την διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώνει ο οργανισμός την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014.