Κάλεσμα από Πάφο για ξένους επενδυτές
08:12 - 21 Ιανουαρίου 2014
Ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Παγκυπρίου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών Γιώργος Μάης ανέφερε πως αυτό που απουσιάζει από την οικονομία "είναι μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, αλλά και η βούληση όλων των εμπλεκομένων φορέων, αλλά κυρίως των πολιτικών κομμάτων να συμβάλουν στην προώθηση της κοινής επιδίωξης".
Διευκρινίζοντας ότι αυτό είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο το οποίο δεν αφορά μόνο την παρούσα περίοδο, ο κ. Μάης ανέφερε πως η Πάφος πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα , προσθέτοντας πως οι βασικοί πυλώνες της οικονομίας της Πάφου είναι ο τουρισμός και η ανάπτυξη γης.
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, ο κ. Μάης ανέφερε ότι οι δύο αυτοί τομείς έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την διεθνή οικονομική κρίση και κατά συνέπεια επηρεάστηκε αρνητικά η αγορά εργασίας και οι δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτούς τους πυλώνες.
Υπενθύμισε επίσης, ότι για την Πάφο η κρίση άρχισε στα μέσα του 2008 και στην συνέχεια επιδεινώθηκε και έπληξε και την υπόλοιπη Κύπρο.
Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε πως για να επέλθει ανάκαμψη, όχι μόνο στον τομέα των ακινήτων αλλά και στους υπόλοιπους τομείς, είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη πρώτιστα προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Πρέπει επίσης να εξευρεθούν τρόποι , όπως ανέφερε, ώστε να εισρεύσει “φρέσκο” χρήμα στην αγορά, το οποίο θα προέλθει κυρίως από ξένες επενδύσεις τις οποίες πρέπει να προσελκύσουμε προσφέροντας "γενναιόδωρα κίνητρα".
Χρειάζονται ορθές κινήσεις και όχι επιπολαιότητες, και όλοι πρέπει να καταλάβουν πλέον, πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα και να προσελκύσουν ξένους επενδυτές, είπε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με το 2014, ο κ. Μάης είπε πως το νέο έτος δεν αναμένεται να είναι πολύ διαφορετικό από το 2013 για την επαρχία Πάφου.
Ελπίζουμε, συνέχισε, σε καλύτερες μέρες και χρειάζεται αισιοδοξία και όχι αρνητικότητα , προσθέτοντας πως «εάν κινηθούμε με ορθούς τρόπους, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο».
Ο κ. Μάης σημείωσε ακόμη πως "τα λάθη των τοπικών αρχόντων δεν διαφέρουν κατά πολύ από τα λάθη της κεντρικής εξουσίας όσον αφορά τον γενικό σχεδιασμό, το όραμα και την διαχείριση".