Συνεργατισμός: Κρατά την τύχη της οικονομίας;
07:50 - 20 Ιανουαρίου 2014
Τα πάνω κάτω βλέπουμε να έρχονται τους τελευταίους μήνες στο συνεργατισμό. Νέα άτομα στο πηδάλιο των αποφάσεων, συμπτύξεις, εξοικονομήσεις, εποπτεία, οργανικές και δομικές αλλαγές.
Αλλαγή εικόνας για το συνεργατισμό, επιδιώκοντας την υιοθέτηση ενός μοντέρνου συστήματος χωρίς όμως να μετατρέπεται σε εμπορική τράπεζα.
Είναι γεγονός ότι την περασμένη χρονιά, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τις αλλαγές στα συνεργατικά ιδρύματα, οι εκπρόσωποί τους άρχισαν να παρελαύνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα προασπιζόμενοι τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του κινήματος, που ομολογουμένως ρίζωσε πολύ βαθιά στην κυπριακή νοοτροπία και αναμφίβολα στήριξε τους πολίτες σε δύσκολες στιγμές φέρνοντας ανάπτυξη στον τόπο.
Παράλληλα όμως με την ευελιξία και τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα το σύστημα του κινήματος είχε μπολιαστεί και με στοιχεία διαφθοράς, ασυδοσίας, αποφάσεις κατά το δοκούν και εσωστρέφεια. Αναξιοκρατικές προσλήψεις, παραχωρήσεις δανείων χωρίς ικανοποιητικές εξασφαλίσεις και πολλά άλλα που ήρθαν στην επιφάνεια με την πάροδο των χρόνων. Φαινόμενα στα οποία όλοι επέλεγαν να κάνουν τα στραβά μάτια, αφενώς γιατί υπήρχαν συμφέροντα και αφετέρου γιατί έτρεμαν να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου και να θέσουν σε κίνδυνο χιλιάδες νοικοκυριά.
Όπως και αν ήρθαν τα πράγματα οι ασκοί του Αιόλου αναγκαστικά άνοιξαν. Τα συνεργατικά χρειάστηκαν €1,5 δις και η Τρόικα για να τα στηρίξει ζήτησε ριζικές αλλαγές και αναδιάρθρωση. Με τις νέες πραγματικότητες που έχουμε μπροστά μας και τα στοιχεία των συνεργατικών ιδρυμάτων να αναδεικνύουν τη συστημική τους σημασία αντιλαμβάνεται κανείς πως είτε είναι υπέρμαχος του συνεργατισμού είτε πολέμιός του η ουσία είναι μια. Η επιβίωσή τους είναι μονόδρομος.
Τα μεγέθη είναι εντυπωσιακά. Με περισσότερους από 2 εκατομμύρια συνολικούς λογαριασμούς και 400.000 ιδιώτες να είναι πελάτες τους, στην ουσία τα δύο τρίτα του πληθυσμού έχουν επαφή με τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα. Τα συνολικά δάνεια στο συνεργατισμό φτάνουν τα €13.5δις, δάνεια κυρίως προς νοικοκυριά και ορισμένα προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στα συνεργατικά βρίσκεται το 40% των δανείων της χώρας. Με άλλα λόγια η συντριπτική πλειοψηφία των κυπριακών νοικοκυριών επηρεάζεται από την τύχη του συνεργατισμού ή μάλλον καλύτερα, η τύχη της οικονομίας μας φαίνεται πως εξαρτάται από την πορεία του συνεργατισμού.
Εξού και δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη επιλογή από τη ριζική αναδιάρθρώση, την αλλαγή στη φιλοσοφία και τη σκληρή δουλεία, καθώς τα θετικά αποτελέσματα του συνεργατισμού θα έχουν καταλυτική επιρροή και σε όλη την οικονομία.
Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει. Το νέο διοικητικό συμβούλιο φαίνεται να έχει όρεξη για δουλεία και αλλαγές. Ο Μάριος Κληρίδης στη θέση του γενικού διευθυντή είναι για τους πλείστους ο καταλληλότερος άνθρωπος για αυτή τη θέση. Ο άνθρωπος που είχε στα χέρια του τη διαχείριση κινδύνων και τη στρατηγική του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας και ομολογουμένως την έβγαλε «νικήτρια» με τις επιλογές του τα τελευταία χρόνια.Οι επαφές με την Τρόικα είναι συνεχείς, διασφαλίζοντας ότι γίνονται οι ορθές επιλογές και κινήσεις. Οι διαδικασίες ενοποίησης πραγματοποιούνται εντός των χρονοδιαγραμμάτων, αφήνοντας μια θετική εικόνα για προσήλωση στο στόχο.
Ευελπιστούμε ότι και στις υπόλοιπες θέσεις κλειδιά θα δούμε άτομα με αδέκαστο χαρακτήρα, σοβαρότητα και όρεξη για δουλεία που θα αποπνεύσουν ένα μοντέρνο αέρα στη φιλοσοφία του συνεργατισμού, διατηρώντας τον «ανθρώπινο» χαρακτήρα του κινήματος, χωρίς όμως συμβιβασμούς. Ο συνεργατισμός πλέον δεν έχει περιθώρια ούτε για λάθη ούτε για εθελοτυφλισμούς.