Παγκόσμια Τράπεζα: Ισχυρότερη ανάπτυξη το 2014
12:40 - 15 Ιανουαρίου 2014
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη αυτό το έτος στο 3,2% λόγω της ισχυρότερης ανάκαμψης στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, αν και προειδοποίησε ότι οι αναπτυσσόμενες αγορές παραμένουν ευάλωτες στη μεταβλητότητα των αγορών από την άνοδο των επιτοκίων.
"Η ανάπτυξη φαίνεται να ενισχύεται… αλλά οι καθοδικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να απειλούν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη", δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim.
Στην έκθεση της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, η τράπεζα αναφέρει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις καθώς οι οικονομίες των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Ιαπωνίας ανακτούν την ισχύ τους.
Εφόσον η παγκόσμια ανάπτυξη επιστρέψει στα εν λόγω επίπεδα, αυτή θα είναι η ισχυρότερη επέκταση από το 2010 όταν η ανάπτυξη είχε φτάσει το 4,3%. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε μόλις 2,4% το περασμένο έτος.
Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να επεκταθεί κατά 2,8% αυτό το έτος, μέγεθος σημαντικά ενισχυμένο σε σχέση με την ανάπτυξη του προηγούμενου έτους. Η τράπεζα αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη το 2014 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,1% έπειτα από δύο χρόνια συρρίκνωσης στη νομισματική ένωση των 18 μελών.
Η νέα εκτίμηση – η οποία υποβαθμίζει ελαφρώς τις προοπτικές ανάπτυξης για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 5,3% – σηματοδοτεί μια σημαντική μεταστροφή καθώς τα προηγούμενα χρόνια η παγκόσμια ανάπτυξη είχε οδηγό κυρίως τις αναδυόμενες αγορές όπως την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία. Η τράπεζα μείωσε το outlook για την ανάπτυξη στη Βραζιλία το 2014 στο 2,4% από 4% προηγουμένως. Έκοψε το outlook για την ανάπτυξη στην Κίνα στο 7,7% από 8% και μείωσε το outlook της Ινδίας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 6,2%.
Εάν η Federal Reserve σταδιακά τερματίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων κατά τη διάρκεια του έτους, η τράπεζα εκτιμά ότι η πιο υγιής ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα αντισταθμίσει την επιβράδυνση από τα υψηλότερα επιτόκια στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Στο βασικό της σενάριο, η τράπεζα αναφέρει ότι μια ομαλή έξοδος της Fed θα μπορούσε να προκαλέσει μόνο μια μικρή επιβράδυνση στις κεφαλαιακές ροές προς τις αναδυόμενες αγορές.
Μια ταχύτερη έξοδος της Fed ωστόσο θα μπορούσε να προκαλέσει τις άγριες αναταράξεις στις αγορές συναλλάγματος, μετοχών και ομολόγων που έπληξαν τις αναδυόμενες οικονομίες το περασμένο έτος, προειδοποιεί η τράπεζα. Η ανακοίνωση της Fed το περασμένο έτος ότι εξετάζει την έξοδο της από το τελευταίο πρόγραμμα αγορών ομολόγων προκάλεσε την έντονη ανησυχία των παγκόσμιων αγορών. Κεφάλαια που είχαν τοποθετηθεί σε αναδυόμενες αγορές υψηλού ρίσκου και υψηλών αποδόσεων μετακινήθηκαν μαζικά, επιστρέφοντας στις ΗΠΑ καθώς οι επενδυτές προσάρμοζαν τις προσδοκίες τους για τα επιτόκια.
Με βάση το καθοδικό σενάριο της τράπεζας, ο πλήρης τερματισμός του προγράμματος αγορών ομολόγων της Fed μέσα στο πρώτο μισό του έτους θα μπορούσε να προκαλέσει την εκτόξευση των επιτοκίων κατά μια μονάδα βάσης. Αυτό θα μείωνε τις κεφαλαιακές ροές στις αναδυόμενες αγορές στο μισό για αρκετά τρίμηνο, προκαλώντας χάος και πάλι στις οικονομίες αυτές.
"Οι κίνδυνοι θα είναι πιο έντονοι μεταξύ των αναπτυσσόμενων οικονομικών, όπου το βραχυπρόθεσμο χρέος ή το χρέος σε ξένο νόμισμα καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του συνολικού χρέους ή σε περιοχές που καταγράφηκε ραγδαία πιστωτική επέκταση τα τελευταία χρόνια", αναφέρει η τράπεζα. Οι οικονομολόγοι ανέφεραν την Ταϊλάνδη και την Τουρκία σαν δύο από τις πιο ευάλωτες χώρες.
Σε αυτό το πλαίσιο η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζουν τις αναπτυσσόμενες αγορές να ενισχύσουν τα συναλλαγματικά αποθεματικά τους, να θωρακίσουν τους προϋπολογισμούς τους και να δρομολογήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους.
"Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε", υπογραμμίζει ο Andrew Burns, επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης.
Άλλοι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να πλήξουν την παγκόσμια ανάκαμψη περιλαμβάνουν μια νέα πολιτική διαμάχη στις ΗΠΑ για το ανώτατο όριο του χρέους και μια πιθανή χρηματοοικονομική κρίση στην Κίνα, με τους οικονομολόγους να προειδοποιούν ότι οι ζημιές από επισφαλή δάνεια στο αδιαφανές τραπεζικό σύστημα της χώρας θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια απότομη επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Επίσης, η επιστροφή της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη δεν σημαίνει και την επιστροφή στην υγεία, προειδοποιεί η τράπεζα. Πολλά από τα μέλη της συνεχίζουν να υποφέρουν από ανεργία-ρεκόρ, περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές αλλά και τις κλιμακούμενες ανησυχίες ότι η συνεχής υποχώρηση των τιμών θα μπορούσε να ανατρέψει την αδύναμη ανάκαμψη.
ΠΗΓΗ: capital.gr