Τομές στον Έφορο Εταιρειών
11:01 - 15 Ιανουαρίου 2014
Πλήρη ψηφιοποίηση, αλλαγή νομοθεσίας και εντύπων, ανάθεση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα καθώς και αναθεώρηση τελών για προώθηση της ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων, προτείνει μεταξύ άλλων η έκθεση των Βρετανών εμπειρογνωμόνων για την αναδιάρθρωση του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Εμανουέλλα Μουσιούττα Λαμπριανίδη, η έκθεση αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του Τμήματος, με στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στο κοινό και στον επιχειρηματικό κόσμο, γεγονός που θα υποβοηθήσει την προσέλκυση επενδύσεων.
Η έκθεση, η οποία υποβλήθηκε από τον περασμένο Δεκέμβριο, θα προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και στη συνέχεια θα αρχίσει η υλοποίησή της. Στην έκθεση γίνονται εισηγήσεις και για τους τρεις κλάδους του Τμήματος, δηλαδή τον κλάδο των εταιρειών, τον κλάδο πτωχεύσεων και τον κλάδο βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας.
Για τον κλάδο Εταιρειών γίνεται εισήγηση για την πλήρη ενημέρωση του ηλεκτρονικού αρχείου εταιρειών. Να σημειωθεί ότι η μεθοδολογία έχει ήδη υιοθετηθεί με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί επίσπευση της διαδικασίας αποϋλοποίησης (ψηφιοποίησης), ενώ για τον σκοπό αυτό το Τμήμα θα ενισχυθεί μέχρι τον Απρίλιο με 50 επιπλέον σαρωτές.
Επίσης στην έκθεση προτείνεται η αλλαγή της νομοθεσίας και των εντύπων και η παρακολούθηση συμμόρφωσης εταιρειών με τη θέσπιση νομοθεσίας. Πρόσθετα προτείνεται η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, κάτι που εξυπακούει τροποποίηση λογισμικού, καθώς και μείωση τελών ως κίνητρο για την προτίμηση της ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων, κάτι που θα μειώσει και το διοικητικό φόρτο. Ωστόσο η για μείωση των τελών θα γίνει σε χρονικό σημείο που να μην επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά.
Για τον κλάδο Πτωχεύσεων, προτείνεται τροποποίηση και εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας περί πτωχεύσεων με περίληψη προνοιών για διάσωση πριν μια εταιρεία φτάσει στο στάδιο της πτώχευσης. Επίσης προτείνεται η χρήση ιδιωτών εκκαθαριστών (outsourcing), απλοποίηση των διαδικασιών, νέος μηχανισμός πτώχευσης για χρέη κάτω των €15.000, σύσταση εξειδικευμένου δικαστηρίου εκκαθαρίσεων, βελτίωση /αναβάθμιση συστημάτων πληροφορικής και ενίσχυση προσωπικού για αντιμετώπιση του όγκου εργασίας.
Τέλος, για τον κλάδο Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, οι εμπειρογνώμονες εισηγούνται υποστήριξη και ολοκλήρωση καταχώρησης σε ηλεκτρικό σύστημα εμπορικών σημάτων/διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά από επίσκεψη στο Τμήμα την περασμένη Δευτέρα είχε δηλώσει ότι οι ανάγκες του Τμήματος σε προσωπικό θα καλυφθούν μέσω προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας.
Εξάλλου, όπως ανέφερε η κ. Λαμπριανίδη, έχουν επίσης υποβληθεί οι ενδιάμεσες εκθέσεις για τα Υπουργεία Γεωργίας, Παιδείας και Υγείας, τα οποία πρόκειται να παρουσιαστούν στην Υπουργική Επιτροπή που θα συνέλθει εντός των ημερών, ενώ αναμένονται οι ενδιάμεσες εκθέσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα οριζόντια θέματα (κρατικό μισθολόγιο, αξιολογήσεις και κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων).