Απάντηση στους ισχυρισμούς ΑΗΚ

Αντίκρουση από τον Δρ Φυλακτού των ισχυρισμών της ΑΗΚ για τους υπολογισμούς της ITERA για το κόστος του φυσικού αερίου σε σύγκριση με τα υγρά καύσιμα.

8, Σεπ 2013

Είμαι Μηχανικός Καυσίμων και Ενέργειας, διευθυντής μεταπτυχιακών προγραμμάτων διδασκαλίας και έρευνας, στο EnergyResearchInstitute του Πανεπιστημίου του Leeds, του Ηνωμένου Βασιλείου, με πάνω από 120 δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά. Έχω διατελέσει σύμβουλος σε πολλές μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις και οργανισμούς (σε διάφορες χώρες) στον τομέα της ενέργειας και στους τομείς του πετρελαίου και φυσικού αερίου, και ιδιαιτέρως σε θέματα ασφάλειας.

Στις 23 Αυγούστου του 2013 μου ζητήθηκε από την ITERA να πραγματοποιήσω (ως  ιδιωτικός σύμβουλος) μια μελέτη που συνέκρινε το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την  Κύπρο χρησιμοποιώντας υγρά καύσιμα με το κόστος χρήσης φυσικού αερίου (στην τιμή που προσφέρθηκε από την ITERA). Αποδέχθηκα την εργασία με σαφή κατανόηση από όλους ότι η έκθεσή μου θα ήταν αντικειμενική, με βάση επαληθεύσιμα στοιχεία και αριθμούς. Υπέβαλα την έκθεσή μου το πρωί της 26ης Αυγούστου και την ακολούθησα με συμπληρωματικούς υπολογισμούς και σενάρια την 30η Αυγούστου. Αντιλαμβάνομαι ότι όλα τα ευρήματα κοινοποιήθηκαν από την ITERA  προς την ΑΗΚ και τη ΔΕΦΑ, καθώς και μία (αναπάντητη) προσφορά από μένα για συνάντηση με το τεχνικό προσωπικό των φορέων για να να συζητήσουμε οποιεσδήποτε ανησυχίες (και από τις δύο πλευρές) σε τεχνικό επίπεδο.

Κατά την προετοιμασία της έκθεσής μου, αναθεώρησα μια σειρά από δημοσίως διαθέσιμα επίσημα έγγραφα, με πλήρη στοιχεία αναφοράς στο κείμενο. Οι περισσότερες από τις ειδικές πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο και για το κόστος των καυσίμων προέρχονται από τις ετήσιες εκθέσεις της ΑΗΚ 2008-2011. Τα κύρια σημεία της μελέτης  παρουσιάστηκαν ως τεκμηριωμένες πληροφορίες, όσο το δυνατόν πιο συνοπτικά, με σαφή διατύπωση των υποθέσεων / παραδοχών και επιφυλάξεων όπου ήταν αναγκαίο.

Στις 5 Σεπτεμβρίου η ΑΗΚ προσπάθησε να δυσφημίσει τους υπολογισμούς που γίνονται στην έκθεση, μέσα από διάφορες δημοσιεύσεις στον τύπο και μέσω του εκπροσώπου τους κ. Γαβριηλίδη στην εκπομπή "Μεσημέρι και Κάτι" του Sigma, σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιώντας αντιεπαγγελματική γλώσσα. Κατόπιν αιτήματος της ITERA, απαντώ στα τεχνικά σημεία της ουσίας που υπέβαλε η ΑΗΚ.
Οι ισχυρισμοί της ΑΗΚ για άκυρους υπολογισμούς βασίζονται σε 3 σημεία, όπως παρατίθενται κατά λέξιν, παρακάτω:
“Χρησιμοποιείται δηλαδή μεγαλύτερη αποδοτικότητα για την περίπτωση χρήσης φυσικού αερίου απ’ αυτή που θα έχουμε στην πραγματικότητα …“
“οι σύμβουλοι της ITERA παραγνωρίζουν το γεγονός ότι έχουμε ήδη θέσει σε λειτουργία τις μονάδες 1, 2 και 3 του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού…”
“Η ITERA θεωρεί ότι θα έχουμε μεγαλύτερες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι πραγματικά θα έχουμε, θεωρούν ότι οι ανάγκες θα είναι αυτές που αναφέρονται στον προϋπολογισμό της ΑΗΚ για το 2013. Βέβαια, όπως είναι γνωστό οι ανάγκες αυτές, στην πράξη, έχουν μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης”.

Η απάντησή μας σε αυτούς τους ισχυρισμούς είναι απλή και άμεση:

Η ίδια απόδοση μηχανών χρησιμοποιήθηκε τόσο για το φυσικό αέριο όσο και για τα υγρά καύσιμα. Θεωρήθηκε ότι η συνολική μέση απόδοση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ΑΗΚ θα αυξηθεί με τα χρόνια ως τα παλαιότερα  μηχανήματα θα τεθούν εκτός λειτουργίας και αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των συνολικών αναγκών σε καύσιμα, αλλά η ίδια απόδοση χρησιμοποιήθηκε για φυσικό αέριο και υγρά καύσιμα.
Οι μονάδες 1, 2 και 3 δεν παραμελήθηκαν στον υπολογισμό. Θεωρήθηκε ότι ότι είναι ικανές να λειτουργήσουν με αέριο (με βάση της δηλωθείσας στρατηγικής της ΑΗΚ) με την ίδια απόδοση όπως τα υγρά καύσιμα.
Τα μόνα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία για τα μελλοντικά κόστασε καύσιμα ήταν ο δημοσιευμένος προϋπολογισμός της ΑΗΚ,ο οποίος εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στις 23 Απρίλη 2013. Το ποσό αυτό χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα, αλλά παρουσιάσαμε και κοστολογήσαμε επιπλέον σενάρια αναγκών καυσίμων. Οι προβλέψεις της ΑΗΚ για τα επόμενα 8 χρόνια στην Ετήσια Έκθεση 2011 θεωρήθηκαν πολύ ψηλές και δεν χρησιμοποιήθηκαν. Η εξοικονόμηση είναι ανάλογη προς το συνολικό κόστος των καυσίμων και η χρήση ενός αριθμού παράδειγμα, δεν αναιρεί τους άλλους. Με όποιο τρόπο προσέγγισης, οι ποσοστιαίες εξοικονομήσεις με αέριο είναι της τάξης του 20 έως πέραν του 30% σε σύγκριση με το κόστος των υγρών καυσίμων.

Έτσι, φαίνεται ότι οι ισχυρισμοί της ΑΗΚ για μη έγκυρους υπολογισμούς δεν βασίζονται σε οποιοδήποτε πραγματικό περιεχόμενο της έκθεσης. Είτε η έκθεση δεν είχε διαβάστει με επαρκή προσοχή ή η ερμηνευση της ειναι σκοπίμως παραποιημένη.

Στις 6 Σεπτεμβρίου το ANT1 News αποκάλυψε έγγραφο (HK5/131) της 2ας Αυγούστου 2013 που είχε σταλεί από την ΑΗΚ προς ΔΕΦΑ, η αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε από τον Εκπρόσωπο της ΑΗΚ στο ίδιο πρόγραμμα στις 7 Σεπτεμβρίου. Αυτό το έγγραφο της ιδίας της ΑΗΚ επιβεβαιώνει τα ευρήματά μας και συμφωνεί με το δικό μας υπολογιζόμενο επίπεδο των ωφελών απο το αέριο. Κατ’ επέκταση, η εξέλιξη αυτή δείχνει προς σκόπιμη παρερμηνεία της μελέτης μαςαπο την ΑΗΚ.

Έκρινα ορθό (και συμφωνήσα στην έκκληση της ITERA) να ανταποκριθώ στις συγκεκριμένες τεχνικές παρερμηνεύσεις στα μέσα ενημέρωσης από την ΑΗΚ, αλλά δεν είναι πρόθεσή μου να μπω προσωπικά σε δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό. Επαναλαμβανω ότι, σε συνεννόηση με την ITERA, είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με τα ενδιαφερόμενα μέρη και να συζητήσουμε σε τεχνικό επίπεδο, τις διαφορές που υπάρχουν, αν πράγματι υπάρχουν τεχνικές διαφορές.

Δρ Ηρόδοτος Φυλακτού
Μηχανικός Καυσίμων και Ενέργειας
 

Δειτε Επισης

Η τεχνολογία στην υπηρεσία των αδειοδοτήσεων
Διαφημιζόμενος Vs. Agency! Ε ΟΧΙ… ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκιο!
Η αυξανόμενη σημασία των κριτηρίων ESG και οι οίκοι αξιολόγησης
Επανεξετάζοντας την Black Friday: 5 λόγοι γιατί οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να παρασυρθούν
Μελέτη PwC: Σημαντικά ευρήματα για την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών
Αναβαθμισμένο αίσθημα ασφάλειας σε ένα «έξυπνο» σπίτι
«Ναι» στην αντιπαροχή διαμερισμάτων
Οι καθυστερήσεις ταλαιπωρούν τον τομέα των ακινήτων
Η χρήση της τεχνολογίας στον τομέα των ξενοδοχείων για καλύτερη κερδοφορία
Οι νέες προκλήσεις στα προϊόντα καπνού