Ένας leased πνεύμονας για την οικονομία
15:53 - 06 Σεπτεμβρίου 2013
Εν μέσω οικονομικής κρίσης εκκρεμούν νομοθεσίες οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στις κυπριακές επιχειρήσεις; Η απάντηση και βέβαια είναι θετική. Γνωρίζοντας εξάλλου την αναβλητικότητα με την οποία λειτουργεί η κυπριακή βουλή αλλά και αλισβερίσια που γίνονται μέχρι να περάσει μια νομοθεσία, η απάντηση δεν θα έπρεπε να μας σοκάρει. Το γνωστό «όπου λαλούν πολλά κοκόρια, αργεί να ξημερώσει» ταιριάζει γάντι στους βουλευτές μας, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν όλες τις πλευρές και να εξυπηρετήσουν τα συμφέρονται των ψηφοφόρων δεν θα ντραπούν να καθυστερήσουν την ψήφιση μιας νομοθεσίας για μήνες ακόμα και χρόνια.
Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της νομοθεσίας για την χρηματοδοτική μίσθωση, η οποία έχει ξεκινήσει να διαμορφώνεται και να αναβαθμίζεται από το 2004. Το τελευταίο χρόνο, μετά τις εισηγήσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών, θεωρείται τελειοποιημένη και «φυσικά» βρίσκεται …σε ένα από τα συρτάρια της Βουλής.
Τη στιγμή που οι στρόφιγγες του δανεισμού από τις τράπεζες έχουν κλείσει και οι κυπριακές επιχειρήσεις αργοπεθαίνουν, μια νομοθεσία που μπορεί να αποτελέσει πνεύμονα ζωής βρίσκεται «στο περίμενε».
Αυτή τη στιγμή, η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη η οποία δεν μπορεί να εφαρμόσει τη χρηματοδοτική μίσθωση.
Η διαδικασία είναι απλή και εξαιρετικά χρήσιμη υπό τα σημερινά δεδομένα τόσο για τις μικρομεσαίες όσο και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Αν για παράδειγμα μια εμπορική επιχείρηση θέλει να αναβαθμίσει τα μηχανήματά της ή ένα ξενοδοχείο χρειάζεται ανακαίνιση, μπορεί να προβεί στο λεγόμενο sale and leaseback. Μια τακτική ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό. Στην ουσία ο ιδιοκτήτης ζητά τα χρήματα που χρειάζεται από έναν οργανισμό, είτε τράπεζα ή leasing company. Ακολούθως, γίνεται μια τυπική μεταβίβαση στο κτηματολόγιο και το ακίνητο περνάει από τον ιδιοκτήτη στην εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης. Ο ιδιοκτήτης προβαίνει στις αναβαθμίσεις που θέλει και κάθε μήνα καταβάλει το μίσθωμα που έχει συμφωνηθεί. Μόλις εξοφληθεί και η τελευταία δόση το ακίνητο μεταβιβάζεται και πάλι στον αρχικό ιδιοκτήτη.
Κατ’ αυτό τον τρόπο η εταιρεία διατηρεί τη ρευστότητά στα ταμεία της που τόσο έχει ανάγκη και καταβάλει μικρές τακτικές δόσεις. Με την αναβάθμιση βελτιώνεται η ποιότητα που προσφέρει, αυξάνεται η παραγωγικότητα, αυξάνονται οι πωλήσεις της επιχείρησης και η κερδοφορία της, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.
Όσο για τις επιφυλάξεις πολλών, ότι το κράτος θα χάσει έσοδα αν οι δόσεις του μισθώματος φοροαπαλλάσονται, η απάντηση βρίσκεται στους φόρους από τα κέρδη, καθώς αν μετά την αναβάθμιση η επιχείρηση έχει περισσότερα έσοδα, το κράτος θα κερδίσει από το φόρο στα κέρδη.
Τα θετικά από αυτή την εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης είναι πολλαπλά και σε μια δύσκολη συγκυρία για την κυπριακή οικονομία, όπως τη σημερινή, οι καθυστερήσεις δεν είναι απλά αχρείαστες, αλλά όπως καλά γνωρίζουμε καταστροφικές. Στοιχεία αναφέρουν ότι περίπου 20 καταστήματα κλείνουν καθημερινά, ενώ από το 2008 το 40% των καταστημάτων έχει βάλει «λουκέτο». Πόσο πιο εξοργιστικό είναι αυτό όταν γνωρίζει κανείς πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και δεν δίνονται;