Τουρισμός: Ανοίξτε τις εκκλησίες

Ο θρησκευτικός τουρισμός φαίνεται πως αποτελεί την ανερχόμενη δύναμη του τουριστικού μας προϊόντος σύμφωνα με έρευνα της PwC για την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές του κυπριακού τουρισμού. Η Κύπρος φαίνεται πως μπορεί να εναποθέσει πολλές ελπίδες στο θρησκευτικό τουρισμό, τον οποίο και θα πρέπει να στηρίξει αναλόγως.
Η έρευνα τον παρουσιάζει ως ανερχόμενη δύναμη, καθώς η αύξηση του ρεύματος τουριστών από τη Ρωσία και τις άλλες ρωσόφωνες χώρες δημιούργησε σημαντική ζήτηση για αυτό το είδος τουρισμού. Στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται η  καθαριότητα και η ευπρέπεια των θρησκευτικών χώρων, οι υπηρεσίες ξενάγησης καθώς και η ευκολία πρόσβασης. Εντούτοις ένας στους δύο συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσε ότι θα προτιμούσε να υπήρχε διευρυμένο ωράριο, κατά το οποίο οι Ναοί θα παραμένουν ανοιχτοί και για τους τουρίστες.

Μέσα από την έρευνα φαίνεται ότι ο θαλάσσιος τουρισμός χρήζει περεταίρω ανάπτυξης, αφού οι τουρίστες θεωρούν ότι οι σύντομες κρουαζιέρες σε κοντινούς προορισμούς (25,2%) και η λειτουργία μαρίνων (14,7%) είναι χαρακτηριστικά που θα εμπλούτιζαν το τουριστικό προϊόν της Κύπρου. Παράλληλα, ένα ψηλό ποσοστό του 36,7% των τουριστών θεωρούν ότι ο εμπλουτισμός αυτός μπορεί να βασιστεί σε θεματικές εμπειρίες ειδικών μορφών τουρισμού.
Ένα χαμηλό ποσοστό της τάξης του 10% των τουριστών ζητούν την ανάπτυξη παραδοσιακής κουλτούρας στα ξενοδοχεία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη επικοινωνίας με το προσωπικό των ξενοδοχείων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορούσαν να πάρουν τις σωστές πληροφορίες για τα αξιοθέατα και την ιστορία της Κύπρου, καθώς και για άλλα τοπικά/ παραδοσιακά συμβάντα. Αυτό το πόρισμα συνδυάζεται με το ποσοστό του 89,3% των τουριστών που είχαν ψηλό βαθμό ικανοποίησης για τη φιλοξενία των ντόπιων και το «street level experience».

Έρχονται για πολιτισμό και πολιτισμό δεν βρίσκουν
Σύμφωνα με την έρευνα, η κουλτούρα και η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού είναι οι σημαντικότερες παρακαταθήκες, καθώς ο πολιτιστικός τουρισμός παραμένει η σημαντικότερη ειδική μορφή τουρισμού. Εντούτοις, μόνο ένας στους δύο συμμετέχοντες της έρευνας, από το 58,6% που απάντησε ότι ο πολιτιστικός τουρισμός αποτέλεσε σημαντικό ή πολύ σημαντικό κριτήριο για την επιλογή της Κύπρου, αποκόμισε τελικάεμπειρίες πολιτιστικού τουρισμού.
Το θετικό είναι πως όσοι βίωσαν τα χαρακτηριστικά του πολιτιστικού τουρισμού, ξεχώρισαν ως πλεονεκτήματα την καθαριότητα στους αρχαιολογικούς χώρους, τις υπηρεσίες ξεναγών καθώς και την πρόσβαση σε αυτούς, ενώ σημαντικά περιθώρια βελτίωσης παρουσιάζουν οι ώρες λειτουργίας, η διάθεση οπτικοακουστικών μέσων, η ποικιλία πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και οι τρόποι ενημέρωσης και προβολής των αρχαιολογικών χώρων.

Στην υγείας μας
Ο τουρισμός υγείας και ευεξίας αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη την έρευνα, κυρίως λόγω της δημοτικότητας του. Ο τουρισμός υγείας και ευεξίας ξεπερνά σε δημοτικότητα άλλες ειδικές μορφές που θεωρούνταν πιο ισχυρές, όπως ο αθλητικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός και ο αγροτουρισμός.
Όσον αφορά στο ποσοστό που επισκέφθηκε την Κύπρο για υγεία και ευεξία (ένας στους τρεις), διαφαίνεται μια σημαντική ανοδική τάση σε σύγκριση με επιδόσεις παλαιοτέρων χρόνων. Στα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης ειδικής μορφής τουρισμού περιλαμβάνονται η ποιότητα των υπηρεσιών, η ποιότητα των εγκαταστάσεων καθώς και η ποιότητα των συμπληρωματικών/ περεμφερών υπηρεσιών.

Η τρύπα των γκολφ
Απογοητευτικά είναι και τα αποτελέσματα όσον αφορά και τα γήπεδα γκολφ για τα οποία έγιναν τόσες επενδύσεις καθώς, μόλις το 3,1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αποτελούν βασικό κίνητρο για την επιλογή της Κύπρου ως ιδανικό προορισμό για διακοπές.

Περιθώρια βελτίωσης
Ο «Ήλιος και η Θάλασσα», παραμένει το πρώτο και σημαντικότερο κριτήριο επιλογής της Κύπρου για τουρισμό, με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα κριτήρια, τις λεγόμενες ειδικές μορφές τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 95,6% των επισκεπτών της Κύπρου απάντησε ότι ο «Ήλιος και η Θάλασσα» αποτελεί το βασικότερο παράγοντα επιλογής του τουριστικού προορισμού που θα επισκεφτούν. Όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα της έρευνας, το 84,8% πράγματι ικανοποίησε το βασικότερο κριτήριό του με την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Εντούτοις, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, η οποία υποδηλώνει ότι  στην προσπάθεια εμπλουτισμού του κυπριακού τουριστικού προϊόντος με τις ειδικές μορφές τουρισμού, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Αυτό προκύπτει από τα ποσοστά των υπόλοιπων ειδικών προϊόντων (ή μορφών τουρισμού) όσο αφόρα την επιλογή της Κύπρου, τα οποία είναι σαφώς χαμηλότερα από το συντριπτικό 95,6% του «Ήλιος και Θάλασσα» (πχ πολιτιστικός τουρισμός 58,6%, τουρισμός υγείας και ευεξίας 54,8%, αθλητικός τουρισμός 27%).
Όσον αφορά τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της κατηγορίας «ήλιος και θάλασσα» φαίνεται ότι στα πολύ δυνατά σημεία συγκαταλέγονται οι καθαρές θάλασσες, οι καθαρές παραλίες και η ευκολία πρόσβασης σε αυτές, ενώ σημαντικά περιθώρια βελτίωσης φαίνεται ότι έχουν η διαθεσιμότητα και ο εξοπλισμός των ναυαγοσωστικών μονάδων, καθώς και η ποικιλία των εκδηλώσεων και των δραστηριοτήτων που διοργανώνονται στις παραλίες.
 

Δειτε Επισης

Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ανακαλύψτε τις στρατηγικές προστασίας του Οργανισμού σας στον ψηφιακό κόσμο
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
Οι δράσεις της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου και οι σχεδιασμοί για το εγγύς μέλλον
To Kυπριακό Κέντρο Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης και οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών στην Κύπρο