Fiduciaries: Ελπίδες για σταθεροποίηση της κατάστασης

Μετά από ένα σχετικά καλύτερο Ιούλιο στην εγγραφή νέων εταιρειών, οι ελπίδες του κλάδου των fiduciaries έχουν εναποτεθεί στα αποτελέσματα του Αυγούστου, στοχεύοντας σε νούμερα προ αποφάσεων Eurogroup.

Οι εγγραφές νέων εταιρειών μετά τα γεγονότα του Μάρτη μειώθηκαν σχεδόν στο μισό, φτάνοντας από 1.259 εταιρείες τον Φεβρουάριο, στις 703 τον Μάιο και υποχωρώντας περαιτέρω στις 603 τον Ιούνιο. Ωστόσο, τον Ιούλιο τα αποτελέσματα βελτιώθηκαν, φτάνοντας τις 831 νέες εγγραφές και αναπτερώνοντας το φρόνημα του κλάδου.

«Οι εγγραφές νέων πελατών δεν έχουν σταματήσει, ούτε θεωρείται κάτι ‘σπάνιο’, ωστόσο έχουν περιοριστεί μετά τον Μάρτιο. Τα αποτελέσματα του Ιούλη όμως μας κάνουν πιο αισιόδοξους», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών, Γιώργος Ιουλιανός.
Οι επαγγελματίες του κλάδου πάντως αναφέρουν ότι παρά τις μειωμένες νέες εργασίες οι περισσότερες εταιρείες δεν έχουν φύγει από την Κύπρο. Οι υφιστάμενες εταιρείες περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και σίγουρα δεν έχουμε βιώσει μια μαζική αποχώρηση εταιρειών.

«Ακόμα και αν δεν δούμε περαιτέρω αύξηση τον Αύγουστο, εκτιμώ ότι θα σταθεροποιηθούμε σε ένα σχετικά καλό αριθμό νέων εγγραφών, κοντά στις 800 με 900 εταιρείες, που στην ουσία σημαίνει μείωση της τάξης του 30% σε σύγκριση με τις εγγραφές πριν από τα γεγονότα του Μάρτη», ανέφερε αρμόδιος του κλάδου.

Σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Γιώργο Σαββίδη, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των εταιρειών ξένων συμφερόντων που εγκατέλειψαν την Κύπρο είναι χαμηλός, δεν μπορούμε να εφησυχάστουμε. Οι ξένοι επενδυτές και επαγγελματίες αναμένουν τις εξελίξεις. Όπως είπε, λόγω του είδους των εταιρειών που προσελκύει η Κύπρος - ως επί το πλείστον ιθύνουσες (holding), χρηματοδοτικές και διαχείρισης επενδυτικού χαρτοφυλακίου - οι επιπτώσεις σε γενικές γραμμές είναι ασήμαντες. Αυτό, οφείλεται στις περιορισμένες αλλαγές που έγιναν στο φορολογικό πλαίσιο. «Αν επιβληθούν νέα μέτρα, με καινούριες φορολογίες ή αυξήσεις σε υφιστάμενες, τότε θα χάσουμε την δεύτερη ευκαιρία που μας έδωσαν», είπε.




 

Δειτε Επισης

Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ανακαλύψτε τις στρατηγικές προστασίας του Οργανισμού σας στον ψηφιακό κόσμο
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
Οι δράσεις της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου και οι σχεδιασμοί για το εγγύς μέλλον
To Kυπριακό Κέντρο Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης και οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών στην Κύπρο