Συνεργατισμός: Αν κάνει κέρδη θα αποκρατικοποιηθεί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Γενικό Διευθυντή Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη, τον Πρόεδρο της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Γεώργιο Ιωσήφ και τα Μέλη της Επιτροπείας κ.κ. Γιώργο Στροβολίδη, Γιάννη Γιαννάκη, Δημητράκη Σταύρου, Γιώργο Μαρίνου και Νέαρχο Ιωάννου.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιωσήφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε προηγηθεί συνάντηση στην Κεντρική Τράπεζα με αρμόδιους λειτουργούς καθώς και λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών και είχαμε καταλήξει καταρχήν σε ένα πλαίσιο που μας ικανοποιεί ότι ο Συνεργατισμός θα υπάρχει και θα συνεχίσει την προσφορά του και υπάρχει η δυνατότητα εξόδου της Κυβέρνησης μέσα από τον τρόπο λειτουργίας και κατανομής των κερδών.

Πρόσθεσε ότι «αυτά έχουν επιβεβαιωθεί και στη συνάντηση  με τον Πρόεδρο ο οποίος εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στο θεσμό και την επιθυμία του ο Συνεργατισμός να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο λαό πέραν από τις εμπορικές τράπεζες».

Κληθείς να δώσει λεπτομέρειες για τη φιλοσοφία του σχεδίου που προνοεί έξοδο του κράτους από το Συνεργατισμό, ο κ. Ιωσήφ είπε ότι «επειδή παρέμειναν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που επεξεργάζονται οι λειτουργοί του Υπουργείου Οικονομικών και η όποια λύση δεν πρέπει να αντιβαίνει τους κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων και τις αποφάσεις της Τρόικα, θα πρέπει να περιμένουμε μια δυο μέρες για τις λεπτομέρειες».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι σκοπός της Τρόικα «δεν είναι να μας εμποδίσει να ανακτήσουμε τις μετοχές μας αλλά να είναι σίγουρη ότι έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να εξακριβώσει τι υλοποιείται από όλα αυτά που προβλέπονται σε ένα πιθανό σενάριο. Μπορεί να είναι και υπέρ μας αυτό διότι στο τέλος μπορεί να αποδειχθεί η θέση ότι είναι υπερβολικές οι εκτιμήσεις της Pimco και να μας απαλλάξει και από ένα μεγάλο βάρος».
Πρόσθεσε ότι «η ερμηνεία που δίδεται μέσα από τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων είναι ότι τα κέρδη μένουν στην τράπεζα και μετά την πληρωμή του τιμωρητικού 10% που το επιβάλλουν οι κανόνες κρατικών ενισχύσεων, οποιοδήποτε υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την επαναγορά των μετοχών της τράπεζας από το κράτος».

Επεσήμανε πως «είναι όρος της Τρόικα ότι για πέντε χρόνια θέλουν να ξέρουν τι υλοποιείται», ενώ ανέφερε ότι «ο Συνεργατισμός δικαιούται με φρέσκο χρήμα που δεν προέρχεται από τα κέρδη του να επαναγοράσει τις μετοχές του».

Ερωτηθείς πόσα κέρδη εκτιμά ότι θα υπάρξουν τα επόμενα πέντε έτη, ο κ. Ιωσήφ είπε ότι «θα υπάρξουν αναδιαρθρώσεις, η προσπάθεια είναι να παραμείνουμε ανθρώπινοι διότι τα κέρδη είναι από τον κόσμο που προέρχονται, όμως, κατά τις εκτιμήσεις μας υπάρχουν ικανοποιητικά κέρδη με τα οποία, σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, θα μπορέσουμε να επαναγοράσουμε τουλάχιστον την πλειοψηφία αυτού του πακέτου για να μην υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί ο Συνεργατισμός».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «υπάρχουν δάνεια που εξυπηρετούνται με χαμηλότερη δόση, αλλά, δυστυχώς, κατατάσσονται ως μη εξυπηρετούμενα. Πρέπει να ξεχωρίσουμε ποια θα είναι τα επικίνδυνα και ποιες θα είναι οι πιθανές ζημιές. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι βλέποντας την κίνηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ένα πολύ μεγάλο μέρος, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που εκτιμά με τα σενάρια της η Pimco, θα εισπραχθεί από τα Συνεργατικά Ιδρύματα».

Τέλος είπε πως «έχουμε εξασφαλίσει ότι τα κέρδη μένουν σε οποιαδήποτε τράπεζα για να επαναγοράζει τις μετοχές της. Επί του ποσού που η Κυβέρνηση θα έχει ως μετοχικό κεφάλαιο θα πρέπει να εισπράττει 10% και ό,τι κερδισμένο θα τα κρατούμε στην τράπεζα για να αγοράζει μετοχές».
 

Δειτε Επισης

Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)
Ανακαλύψτε τις στρατηγικές προστασίας του Οργανισμού σας στον ψηφιακό κόσμο
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
Οι δράσεις της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου και οι σχεδιασμοί για το εγγύς μέλλον
Ενώπιον του Υπουργικού ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025-Οι τρεις βασικές στοχεύσεις του