Ανοίξτε τα χαρτιά σας

Αυτό το «γνωρίζω αλλά δεν μιλάω» μπας και διορθωθεί η κατάσταση, μας έκαψε πολιτικά, κοινωνικά και αναπόφευκτα οικονομικά. Σε μια τέτοια θέση φαντάζομαι ταμπουρωμένους και τους λογιστές ή οικονομικούς διευθυντές διαφόρων εταιρειών. Βλέπουν πολλά, ξέρουν πολλά αλλά μαζί με τους ανωτέρους τους ευελπιστούν πως όσο κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί δεν θα γιγαντωθεί και δεν θα τους πλακώσει.

Εσωστρεφείς και καχύποπτοι, επιλέγουν την ψευδαίσθηση πως όσα παραλείψουν να αναφέρουν θα σταματήσουν να υπάρχουν.
Αν για παράδειγμα, μια εταιρεία δεν υποβάλει τους ετήσιους λογαριασμούς της στον έφορο εταιρειών όπως προνοεί η νομοθεσία, οι λογαριασμοί θα βελτιωθούν. Οι ανταγωνιστές δεν θα μάθουν ποτέ τι συμβαίνει στα "άδυτα" της εταιρείας και οι δημοσιογράφοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να γράψουν κακό λόγο για αυτούς. Άραγε αυτή είναι η πορεία των πραγμάτων; Όχι βέβαια!

Αν μια εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα, είτε υποβάλει τους λογαριασμούς της στον Έφορο είτε όχι, αργά ή γρήγορα τα προβλήματα αυτά θα βγουν στην επιφάνεια.  
Το επίπεδο συμμόρφωσης των εταιρειών στην Κύπρο είναι ανεπίτρεπτα χαμηλό. Από τις 200.000 εταιρείες που είναι εγγραμμένες στη χώρα μόνο γύρω στις 50.000 υποβάλλουν τους λογαριασμούς τους στον Έφορο Εταιρειών. Σε αντίθεση με χώρες όπως την Αγγλία όπου το compliance rate ξεπερνάει το 90%.

Οι εταιρείες επιλέγουν το δρόμο της αδιαφάνειας όσον αφορά τα οικονομικά τους στοιχεία. Θεωρούν ότι είναι καλύτερα οι πελάτες, οι προμηθευτές και οι ανταγωνιστές να μην έχουν μια ξεκάθαρα εικόνα. Σε τι θα τους ωφελήσει όμως αυτό; Διερωτώμαι. Ζημιώνει μια εταιρεία αν μάθει ο ανταγωνισμός τα οικονομικά της αποτελέσματα; Οι δημόσιες εταιρείες που υποβάλλουν τους λογαριασμούς τους έχουν κάποιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα; Μπορεί ένα σύστημα κολλημένο σε πρακτικές αδιαφάνειας να προσελκύσει σοβαρούς επιχειρηματίες και επενδυτικές προτάσεις;

Σε ποια άλλη αναπτυγμένη χώρα του εξωτερικού, που προσβλέπει στην καθιέρωσή της ως επιχειρηματικό κέντρο επικρατεί αυτή η εσωστρέφεια εκ μέρους των επιχειρήσεων; Η απάντηση είναι σε καμία. Η κατάθεση των ετήσιων λογαριασμών θεωρείται αυτονόητη, βοηθώντας έτσι (να το πούμε και αυτό) ακόμα και στο έργο των δημοσιογράφων, οι οποίοι στη χώρα μας έρχονται πάντα αντιμέτωποι με αυτή την ανούσια εσωστρέφεια, δυσκολεύονται να βρουν στοιχεία και πολλές φορές εκλαμβάνονται ως ο υπέρτατος εχθρός.
 
Από την άλλη πάλι, ούτε η ίδια η νομοθεσία δεν συντείνει προς το δρόμο των «ξεκάθαρων λογαριασμών», και πώς να συντείνει άλλωστε όταν το πρόστιμο για την μη επιβολή των ετήσιων λογαριασμών στον Έφορο Εταιρειών είναι μόλις €20 ευρώ. Για ακόμα μια φορά οι πρακτικές του Εφόρου είναι το λιγότερο ανεπαρκής, ώστε να συντελέσουν προς τη δημιουργία ενός υγιούς και οργανωμένου οικονομικού μοντέλου. Προσκολλημένος στη συνήθη του πρακτική της αδιαφάνειας.  

Με αυτή την απαράδεκτη τακτική λοιπόν εξακολουθούν να λειτουργούν εκατοντάδες επιχειρήσεις σε όλη την Κύπρο, αποφεύγοντας την κατάθεση των ετήσιων λογαριασμών τους, με αποτέλεσμα το επιχειρηματικό τοπίο να καταβάλλεται από έλλειψη διαφάνειας, μια από τις κυριότερες αιτίες που μας οδήγησαν στη σημερινή οικονομική κρίση.

Ας μη γελιόμαστε. Κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος κρύβοντας την αλήθεια και όσο συντηρούμε την τακτική του στρουθοκαμηλισμού η επιδίωξη της χώρα για καθιέρωση ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο θα παραμείνει απλά μια πολιτική εξαγγελία. 

Δειτε Επισης

Χειρουργείο καρδιάς μετά τα 70: Διαδικασία, κίνδυνοι, ανάνηψη και οφέλη-Μύθοι και πραγματικότητα
Πώς η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αναζωογονήσει το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας
Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;