Best practices my…

Πολύ στραβά άρχισε η δύσκολη πορεία επιστροφής της Τράπεζας Κύπρου προς τη βιωσιμότητα. Ως είθισται σ’ αυτόν τον τόπο, όλοι θέλουν να έχουν λόγο και ρόλο στη νέα Τράπεζα Κύπρου έστω κι αν το μέλλον της φαντάζει πιο αβέβαιο από ποτέ.

Από την εκκλησία μέχρι τα πολιτικά κόμματα μέχρι τον τελευταίο παλιό μέτοχο όλοι θέλουν ένα κομμάτι της πίτας. Σε κάνει να αναρωτιέσαι που θα έφταναν κάποιοι αν στη θέση της Τράπεζας Κύπρου ήταν μία εύρωστη και κερδοφόρα εταιρεία.

Οι δικηγόροι εκπρόσωποι των Ρώσων θέλουν συμμετοχή στο ΔΣ αλλά σφάζονται μεταξύ τους, ο ΣΥΚΑΛΑ αν και δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου διεκδικεί επίσης συμμετοχή στο ΔΣ (δικαίως), ο διοικητής της ΚΤ θέλει τη διαχειρίστρια της Λαϊκής να έχει ρόλο (αν δεν βρουν συμβιβαστική λύση μπορεί και να μην σηκωθεί κανένα χέρι στην ΕΓΣ). Η εκκλησία επίσης θέλει ρόλο και μάλιστα σε μία πρωτοφανή κίνηση επιχειρεί να δημιουργήσει σύνδεσμο μετόχων (μάλλον παγκόσμια πρωτοτυπία). Δεν αποκλείεται αυτή τη φορά ο Μακαριότατος να ξεπεράσει –αναλογικά- το 8% με το οποίο εκλέγηκε επικεφαλής της κυπριακής εκκλησίας αφού η αποδοχή του κάθε καημένου-κουρεμένου προς το πρόσωπό του είναι πρωτοφανής. Σημειώστε πως αρχικά οι παλιοί μέτοχοι θα διαγράφονταν από το μητρώο, μετά αποφασίστηκε να μην διαγραφούν αλλά να λάβουν μετοχές κατηγορίας δ΄ (όπως το αγροτικό) και πιο μετά ήρθε άλλο διάταγμα με το οποίο οι μετοχές τους εξομοιώνονταν με τις υπόλοιπες αλλά απομειώνονταν στο 1% της αξίας τους.

Ρόλο διεκδικούν και τα Ταμεία Προνοίας Τράπεζας Κύπρου και Cyta και εσχάτως η πολιτεία με την τροποποίηση του νόμου για την Αρχή Εξυγίανσης. Ο διοικητής μάλιστα, κατέβασε τα μούτρα του και είπε πως δεν θέλει να συμμετέχει πλέον.

Με λίγα λόγια: ένα κουφάρι, πολλές ύαινες.

Μαγική φόρμουλα για να ανακάμψει η Τράπεζα Κύπρου δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν και ο Θεός βοηθός (με τον παραδοσιακό τρόπο εννοούμε Μακαριότατε). Οι πρώτες ενδείξεις από τα τεκταινόμενα είναι κάτι περισσότερο από αποκαρδιωτικές και κάθε άλλο παρά επαναφέρουν το κλίμα εμπιστοσύνης στους πολίτες.
 

Δειτε Επισης

Χειρουργείο καρδιάς μετά τα 70: Διαδικασία, κίνδυνοι, ανάνηψη και οφέλη-Μύθοι και πραγματικότητα
Πώς η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αναζωογονήσει το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας
Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;