Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Morgan Stanley: Η Ελλάδα σταθεροποιείται

H ανάκαμψη δεν έφτασε ακόμα στην Ελλάδα, αλλά τα στοιχεία βελτιώνονται και πολλά από τα σοκ που χτύπησαν την οικονομία διασκορπίζονται διαπιστώνει η Morgan Stanley σε ανάλυσή της για την Ευρώπη.

Ο οίκος διαπιστώνει καθυστερήσεις στη μείωση του Δημοσίου και τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και στη φορολογική συμμόρφωση. Παράλληλα επισημαίνει ότι το τρίτο πακέτο που ετοιμάζεται για το δημοσιονομικό κενό θα κλείσει μέσω ενός πακέτου που πιθανά θα περιλαμβάνει χαμηλά επιτόκια και κάποιου είδους «μετοχοποίηση χρέους».

Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι, όπως στην ευρωζώνη, έτσι και στην Ελλάδα τα οικονομικά στοιχεία προκάλεσαν θετική έκπληξη. Η ανάκαμψη δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, αλλά τα στοιχεία είναι λιγότερο αρνητικά. Παρ’ όλα αυτά η πιστωτική κρίση είναι ακόμα σε εξέλιξη και το ΑΕΠ υποχώρησε περισσότερο από 4,5% το β’ τρίμηνο του έτους.

Η ανάλυση του οίκου δείχνει προς βελτίωση της οικονομίας προς τα τέλη του έτους η οποία θα προέλθει από την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής αν και οι δείκτες κατανάλωσης και οι λιανικές πωλήσεις συνεχίζουν να υποχωρούν. Αλλωστε διαπιστώνει πως η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί σημαντικά, παρότι σημειώνει ότι αυτό πρέπει να συνεχιστεί.

Αναφορικά με το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο υπολογίζει ότι θα είναι 4,4 δισ. το 2014 και θα αυξηθεί σε 6,5 δισ. το 2015 η Morgan Stanley πιστεύει ότι οι Ευρωπαϊοι θα πρέπει να το καλύψουν. Υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει εμπλοκή του επίσημου τομέα (OSI) και πιθανά νέα χρηματοδότηση. Η συζήτηση αναμένεται να αρχίσει μετά τις γερμανικές εκλογές.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται δύσκολες, όπως συνέβη και στο παρελθόν οπότε βρέθηκαν λύσεις αλλά καταναλώθηκε πολύ «πολιτικό κεφάλαιο» τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αθήνα.

Στα ρίσκα που βλέπει ο οίκος περιλαμβάνει τις μεγάλες προκλήσεις του ίδιου του προγράμματος αλλά και το δύσκολο διεθνές περιβάλλον (απόσυρση ρευστότητας από FED κ.τλ.) και τη μικρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της υπάρχουσας κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Στρατηγική συνεργασία της Eurobank με τη βρετανική Plum Fintech Limited
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Σε πλήρη εξέλιξη επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ
Ε.Ε.: Ενέκρινε το αναθεωρημένο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας
Κατατέθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 στη Βουλή των Ελλήνων-Ανάπτυξη 2,3% για το 2023
Μεγάλη επένδυση 3,1 δισ. δολ σε Lng carrier από την Capital Product Partners του εφοπλιστή Β.Μαρινάκη
Ελλάδα: Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ανάπτυξης
Ελλάδα: Στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο
Ελλάδα: Θετικές οι προοπτικές για τις εγχώριες τράπεζες
Ελλάδα: Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία
Amazon: Δημιουργεί το πρώτο ηλιακό της πάρκο στην Ελλάδα