Λιγότερο κράτος, λιγότερες λαμογιές

Το ΙΝ Βusiness ήταν πάντοτε υπέρ της λογικής «λιγότερο κράτος, περισσότερος ιδιωτικός τομέας». Οι εξελίξεις στη Cyta αποτελούν ένα κραυγαλέο παράδειγμα πώς ο υπερβολικός κρατισμός μπορεί να οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, σε φαγοπότια και… λαμογιές. Και είναι πραγματικά λυπηρό το δεδομένο πως ενώ η Cyta διαθέτει εξαιρετικές υπηρεσίες και αξιόλογα στελέχη, που έχουν τις ικανότητες -υπό τις κατάλληλες συνθήκες - να πάρουν τον οργανισμό μπροστά, ο σημερινός ρόλος του διοικητικού συμβουλίου στους ημικρατικούς, γενικά, λειτουργεί ως καρκίνωμα και παρεμποδίζει τη σωστή λειτουργία τους.                

Το γεγονός αυτό ταλανίζει όλους τους ημικρατικούς στην Κύπρο σήμερα. Υποφέρουν από απόλυτο εγκλωβισμό της διοίκησης και του σωστού στρατηγικού πλάνου στα πλοκάμια των συμφερόντων, της άγνοιας, της έλλειψης ικανοτήτων και της αδιαφορίας του διοικητικού συμβουλίου.                                             

Σας παροτρύνουμε να δείτε τα διοικητικά συμβούλια της Cyta, της Αρχής Ηλεκτρισμού και της Αρχής Λιμένων και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας:

https://www.cyta.com.cy/id/e234
http://www.eac.com.cy/GR/ourorganization/Pages/%CE%94%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%A3%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF.aspx
http://www.cpa.gov.cy/CPA/page.php?pageID=6&mpath=/5/15

Πόσα μέλη του ΔΣ, σε κάθε ημικρατικό οργανισμό, έπρεπε να κατείχαν τη συγκεκριμένη θέση βάσει των ικανοτήτων τους; Γιατί βρίσκονται σε αυτή τη θέση; Πόσο πιο ικανά και κατάλληλα στελέχη θα έπρεπε να ήταν εκεί, ώστε να ασκείται σωστά ο εποπτικός ρόλος του συμβουλίου, που υπό τις σημερινές συνθήκες και καταστάσεις έχει μεταβληθεί σε χειραγωγό ιδίων επιθυμιών;   Για ποιο λόγο να έχει άποψη ο κ. Κιττής και το ΔΣ της Cyta για το πού στρατηγικά θα επιλέξει να επενδύσει το ταμείο προνοίας ο κάθε οργανισμός; Γιατί να εμπλέκεται το ΔΣ σε θέματα προσλήψεων και προαγωγών και γιατί να αποφασίζει πώς θα κατανεμηθεί το marketing spending;

Δυστυχώς, οι μαύρες τρύπες σε αυτούς τους οργανισμούς είναι πολύ βαθιές, οι στρεβλώσεις λαβύρινθοι και το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς αναδεικνύει με τον τραγικότερο τρόπο τη διαφθορά στην οποία μπορεί να συρθεί ένας οργανισμός χωρίς σωστή διαχείριση, έρμαιο στις επιθυμίες ή ακόμη και στην αδιαφορία ενός συμβουλίου. Επαναλαμβάνουμε: Οι ιδιωτικοποιήσεις, σωστά και μελετημένα εφαρμοσμένες είναι η μόνη σωτηρία του ημικρατικού τομέα.


 

 

Δειτε Επισης

Χειρουργείο καρδιάς μετά τα 70: Διαδικασία, κίνδυνοι, ανάνηψη και οφέλη-Μύθοι και πραγματικότητα
Πώς η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αναζωογονήσει το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας
Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;