Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας: Προβλήματα και στρεβλώσεις

Όπως ξεκίνησε και επιβλήθηκε ο Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Φ.Α.Ι.), πέραν των στρεβλώσεων που προκαλεί δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη και γενικότερα στην οικονομία του τόπου.

Πρωτίστως, θεωρούμε ότι είναι ένας άδικος φόρος, αφού δεν φορολογεί την καθαρή περιουσία με το να μη λαμβάνει υπόψη τα δάνεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Επιπρόσθετα, ο φόρος επιβάλλεται κλιμακωτά στο σύνολο της περιουσίας, αντί ξεχωριστά σε κάθε ακίνητο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φρενάρει τη ζήτηση για απόκτηση ακινήτων κυρίως από επενδυτές.

Ακόμη, λανθασμένος είναι και ο τρόπος υπολογισμού των αξιών με βάση τις τιμές του 1980.

Συγκεκριμένα, είναι ετεροβαρής και ευνοεί την μη αναπτυγμένη γη έναντι των κτισμάτων. Επιπλέον, ευνοεί τα καινούρια κτίσματα σε σχέση με τα παλαιότερα.

Ο νόμος έπρεπε να ήταν πιο δίκαιος και με σταθερό συντελεστή για όλες τις ιδιοκτησίες. Με δυο λόγια πρέπει να φορολογείται η αξία του ακινήτου και όχι ο ιδιοκτήτης και το σύνολο της περιουσίας του.

Πέραν του ότι αρκετές χιλιάδες ιδιοκτήτες καλούνται να καταβάλουν δυσβάστακτα ποσά, Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης φορολογίας κατά την άποψή μας είναι λανθασμένη και λειτουργεί σε βάρος της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Η επιβολή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας θα μειώσει κατακόρυφα την ζήτηση των ακινήτων με αποτέλεσμα για να αποθαρρύνονται νέες αναπτύξεις.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, η μεσαία τάξη δεν θα μπορεί αλλά ούτε και θα έχει κίνητρα, για να αποκτήσει ακίνητη περιουσία.

Ο λόγος είναι φανερός. Αφού δεν θα μπορεί να πληρώνει τους φόρους, θα αναγκαστεί να πωλεί τα ακίνητα ή να μην αγοράζει. Αυτό θα έχει ως συνέπεια τα ακίνητα να συσσωρευτούν στα χέρια των λίγων, χωρίς να ενθαρρύνεται και η ανάπτυξη.

Γι’ αυτό το λόγο και μόνο,  εισηγούμαστε ένα μεγάλο μέρος του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας να μετακυληστεί στη φορολόγηση της αδρανής οικιστικής γης.

Με αυτό τον τρόπο πραγματικά φορολογούνται οι μεγαλοϊδιοκτήτες και θα λειτουργήσει ως κίνητρο για ανάπτυξη.

Επίσης η φορολογία γίνεται δικαιότερη αφού καλούνται να πληρώσουν περισσότερο φόρο

1    Όσοι έχουν επωφεληθεί από την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών άρα και αύξηση της αξίας της περιουσίας τους
2    οι επενδύσεις του κράτους σε υποδομές στις οικιστικές ζώνες (δρόμους, σχολεία, πάρκα κτλ) έχουν θετικό αντίκτυπο στις αξίες της γης
3    η αδρανή γη μειώνει την προσφορά των διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση / ανάπτυξη με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τιμές, με τις διαμερισμάτων/κατοικιών να είναι ψηλότερες του κανονικού.  

Πιστεύουμε ότι το κράτος δεν είναι αυτά που επιδιώκει με τη συγκεκριμένη φορολογία και γι’ αυτό εκείνο που επιβάλλεται να γίνει άμεσα είναι να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις.
 

Δειτε Επισης

Ενοικιοστάσιο: Προβλήματα και στρεβλώσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου
Η σημασία της ασφάλειας των τροφίμων από το αγρόκτημα στο πιάτο: Κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας τις τροφιμογενείς λοιμώξεις
Πιστεύεις ότι ξέρεις να διαχειρίζεσαι σωστά τα οικονομικά σου; Τα δεδομένα ερευνών του ΤΕΠΑΚ δείχνουν το αντίθετο
Η παγκόσμια οικονομία υπό πολιορκία-Μια κριτική ανάλυση των προβλέψεων του ΔΝΤ και της παγίδας των δασμών
Πώς το ψηφιακό ευρώ θα επηρεάσει τον παραδοσιακό ρόλο των ενδιάμεσων φορέων
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου: Προκλήσεις και αναγκαίες λύσεις για τις ΑΠΕ
Ψηφιακό χρήμα-Η στρατηγική ευκαιρία της Κύπρου να ηγηθεί
Γιατί οι επιχειρησιακές λειτουργίες είναι ζωτικής σημασίας (και πώς συνδέονται με τα οικονομικά & μάρκετινγκ)
Η Κύπρος επενδύει στην οικονομική διπλωματία για την ενίσχυση του διεθνούς της προφίλ
Τα οφέλη των δραστηριοτήτων ομαδικής σύνδεσης «Team Building Activities»