Powered by

Προχωρά σε περικοπές στον προϋπολογισμό η Ιταλία

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις, αποκαλύπτοντας ότι με την υφιστάμενη πορεία δεν θα καταφέρει έστω και οριακά να κρατήσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% αυτό το έτος, αλλά επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της για διορθωτικά μέτρα προκειμένου να πετύχει τον στόχο της.

 "Δεν μπορούμε να γράψουμε το 3% σήμερα λόγω των πολιτικών εντάσεων", δήλωσε ο πρωθυπουργός Enrico Letta.

Με την υφιστάμενη πορεία του προϋπολογισμού το μέγεθος αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,1% του ΑΕΠ κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν σύντομα διορθωτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το έλλειμμα θα συμμορφώνεται με το όριο του 3% που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει πάρει ακόμη κάποια απόφαση για το αν θα μπορέσει να καθυστερήσει την αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Οκτωβρίου, μια αύξηση η οποία σύμφωνα με τους επικριτές της – με πολλά μέλη και στις δύο πλευρές του κυβερνητικού συνασπισμού – θα παρατείνει την ύφεση η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2011. Η συζήτηση για τον ΦΠΑ θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Letta.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για τον προϋπολογισμό ή να ριψοκινδυνεύσει να βρεθεί να αντιμετωπίζει και νέες κυρώσεις από την Ε.Ε.  "Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών δείχνοντας τους ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό", δήλωσε ο Letta.

Οι νέες προβλέψεις που εγκρίθηκαν σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο τοποθετούν την ανάπτυξη του ιταλικού ΑΕΠ στο 1,0% το 2014.

Οι μεταρρυθμίσεις όλο το προηγούμενο διάστημα βελτίωσαν τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της Ιταλίας και η προηγούμενη τεχνοκρατική κυβέρνηση του Mario Monti ήταν "εξαιρετικά προσεκτική" στην εκτίμηση των επιπτώσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Fabrizio Saccomanni μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Δήλωσε επίσης ότι η Ιταλία χρειάζεται και δικαιούται λόγω των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων, χαμηλότερα επιτόκια στις αγορές.

Σημείωσε παράλληλα ότι περιμένει το spread ή το premium στα επιτόκια των ιταλικών κρατικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών - σήμερα στο 2,5% - να υποχωρήσει στις 100 μονάδες βάσης ή στο 1%.

Η Ιταλία, η οποία αντλεί από τις αγορές ομολόγων περισσότερα από 400 δισ. ευρώ το έτος, απολαμβάνει ιστορικό χαμηλό στο κόστος έκδοσης σε απόλυτους όρους, δήλωσε την Πέμπτη η Maria Cannata, επικεφαλής του οργανισμού διαχείρισής δημόσιου χρέους.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Στον προϋπολογισμό 2025 τα πρώτα 25 εκατ. για την ηλεκτρική διασύνδεση, ανοικτή πληγή το τερματικό
Μ. Κεραυνός: Οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού 2025 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2025-2027
Προϋπολογισμός 2025: Αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες κατά 2,1%, μείωση μόνιμων θέσεων στο δημόσιο
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Γιατί διαφώνησε με την απόφαση για αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τον GSI ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ
Μέχρι και 5% η πιθανή αύξηση στο κόστος του καλωδίου-Ολόκληρη η κατά πλειοψηφία απόφαση της ΡΑΕΚ για GSI
Όλα ανοικτά για πιθανή χρηματοδότηση του GSI από ΕΤΕπ-Τι είπε για το τερματικό ο Κυριάκος Κακουρής
Έπεσαν οι υπογραφές με ΕΤΕπ για δάνεια συνολικού ύψους €125 εκατ.-Σε τι αφορούν οι συμφωνίες
Tα συνολικά κέρδη των κυπριακών τραπεζών το πρώτο εξάμηνο του 2024
Αποσυμφορείται από τα κόκκινα δάνεια ο κυπριακός τραπεζικός τομέας-Περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ