Powered by

Φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα

Οι συμφωνίες πώλησης φυσικου αερίου μεταξύ της Κοινοπραξίας του κοιτάσματος Shah Deniz II και των εταιρειών που θα το μεταφέρουν στην Ελλάδα, υπογράφονται, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής. Την ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Παναγιώτης Μίχαλος, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το Ελληνικό ΥΠΕΞ, ο κ. Μίχαλος θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Ενέργειας Natiq Aliyev, ο οποίος είναι επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ελλάδος – Αζερμπαϊτζάν, τον πρόεδρο της SOCAR, Roving Abdullayev και τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, Elshad Nassirov, καθώς και με τους επικεφαλής της Κοινοπραξίας Shah Deniz II και του αγωγού TAP.

Επίσης, ο κ. Μίχαλος, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν, Abulfas Garayev, καθώς και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Mahmud Mammad-Guliyev.

Η τελετή υπογραφής των συμφωνιών χαρακτηρίζεται από το ελληνικό ΥΠΕΞ ως «το επιστέγασμα των προσπαθειών της ελληνικής Κυβέρνησης για την επιλογή του αγωγού TAP ως του αγωγού που θα μεταφέρει το αζερικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «οι συμφωνίες που υπογράφονται σήμερα καθιστούν το έργο κατασκευής του αγωγού μακροχρόνια βιώσιμο και, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες ενεργειακές εξελίξεις, συμβάλλουν στη ριζική αλλαγή του ενεργειακού τοπίου της ευρύτερης γεωγραφικής μας περιοχής».

Εκ των βασικών μετόχων της Κοινοπραξίας Shah Deniz II είναι η βρετανική BP ενώ μετέχουν, επίσης, οι εταιρείες Statoil, SOCAR, LUKAGIP, TPAO, TOTAL και NIOC.

Δειτε Επισης

Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες
Το ιδιωτικό χρέος σε πρώτο πλάνο στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης-Οι σχεδιασμοί
Στο 9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο-Στα 4,28 εκατ. οι απασχολούμενοι
Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία-Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών
Προς πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου η Ελλάδα-Το σχέδιο και το μήνυμα σε διεθνείς επενδυτές
Σε καθεστώς παρακολούθησης από Stoxx το Χρηματιστήριο Αθηνών-Προς αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά
Κρ. Γκεοργκίεβα: Εντυπωσιακή η πορεία της ελληνικής οικονομίας-«Από ελλείμματα, πλέον έχουμε πλεόνασμα»
Κόντρα στο παγκόσμιο χρέος το ελληνικό-Το ΔΝΤ προβλέπει μεγάλη μείωση ως το 2030
Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024