Powered by

Φεύγει από την Ελλάδα η ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Ένας ακόμη επιχειρηματικός κολοσσός επιλέγει να εγκαταλείψει το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον της χώρας, όχι για να εγκατασταθεί σε κάποιο «Μπαγκλαντές», αλλά στο Βέλγιο όπου το εργατικό κόστος είναι κατά πολύ υψηλότερο. 
 
Η εξήγηση που δίνει για τη συγκεκριμένη της απόφαση η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος της χώρας στον χώρο της επεξεργασίας μετάλλων με «ετήσιο τζίρο 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ και περισσότερους από 8.000 εργαζόμενους», είναι πως «...θα βοηθήσει τον όμιλο για να έχει αμεσότερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και στη δημιουργία ενός βραχίονα χρηματοοικονομικής στήριξης των θυγατρικών της εταιρειών».
 
Όσον αφορά το «μέλλον» των χιλιάδων εργαζομένων, δεν υπάρχει η ελάχιστη αναφορά από μέρους του ομίλου. 
 
Η μεταφορά της έδρας προγραμματίζεται να γίνει (απαιτείται η έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων) μέσα από την απορρόφηση της εισηγμένης από θυγατρική, τη βελγική θυγατρική της εταιρίας Viochalco S.A. οι μετοχές της οποίας θα διαπραγματεύονται στο Euronext των Βρυξελλών.
 
Στη συνέχεια, μάλιστα, στο κοινό εταιρικό σχήμα που θα έχει ως έδρα το Βέλγιο θα προστεθεί και η εταιρία Cofidin, η οποία κατέχει σήμερα και αυτή ποσοστό στην εισηγμένη ΒΙΟΧΑΛΚΟ.
 
Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1937 και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1947. Ανήκει στις εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στον χρηματιστηριακό δείκτη της Μorgan Stanley (MSCI).
 
Ο Όμιλος αποτελείται από 80 περίπου εταιρeίες, έξι εκ των οποίων οι ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΕΤΕΜ και ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (όλες πρωτοπόρες στον τομέα τους η κάθε μία και εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών).
 
Στην ιδιοκτησία της ΒΙΟΧΑΛΚΟ υπάρχουν αστικά ακίνητα στην περιοχή της Αθήνας και σημαντικές εκτάσεις γης, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Πηγή: www.zougla.gr
 

Δειτε Επισης

Νίκος Παπαθανάσης: Μια ακόμη διεθνής αντικειμενική αναγνώριση η αναβάθμιση από Standard & Poor’s
Νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από S&P-Σε ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές το ελληνικό αξιόχρεο
Στις αγορές για άντληση €250 εκατ. το ελληνικό δημόσιο με δεκαετές ομόλογο
Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο-«Άλμα» 54,5% στο αέριο, «βουτιά» 23,3% στο λάδι
Στα €5,26 δις το εμπορικό έλλειμμα το πρώτο δίμηνο στην Ελλάδα-Μειώθηκε κατά 5,6%
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενιαίας αντίδρασης Ε.Ε. απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Πόσο θα επηρεάσουν την Ελλάδα οι δασμοί του Τραμπ-Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές, ποιοι κλάδοι επηρεάζονται
Οι ελληνικοί προορισμοί με τη μεγαλύτερη αύξηση απευθείας ξενοδοχειακών προκρατήσεων το 2025
Στο 8,6% υποχώρησε η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο
«Επί ποδός» οι μεγάλοι της πληροφορικής στην Ελλάδα για νέα deals–Οι εξαγορές των μικρών