powered by

Πρώτη κατοικία: Στόχος η διά νόμου προστασία

 Στόχος της Κυβέρνησης είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προστασία είτε της πρώτης είτε γενικά της κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Ερωτηθείς, στο περιθώριο της τελετής αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα Σταύρου Στυλιανίδη, στο Επισκοπειό, για το θέμα που αφορά τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «επειδή ακούγονται πολλά, ότι κινδυνεύουν είτε η πρώτη κατοικία είτε οι κατοικίες γενικότερα, θέλω να πω ότι έχουμε επιτύχει μέσα από τη δανειακή σύμβαση όπως η σχετική νομοθεσία που θα προνοεί την εκποίηση ακινήτων, αντί του τέλους του 2013 να ψηφιστεί το τέλος του 2014".

"Συν άλλα δύο χρόνια που προβλέπονται μέσα από τις διαδικασίες, παρατείνεται για τρία χρόνια η μη εκποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την πρώτη κατοικία", ανέφερε.

"Πέραν, όμως, τούτου έχουμε προχωρήσει και πιστεύω ότι θα υλοποιηθεί σε νομοθετική ρύθμιση, και την περαιτέρω προστασία είτε της πρώτης είτε γενικά της κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, δίδοντας το δικαίωμα είτε στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, είτε ακόμα και στην ίδια την τράπεζα, σε περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων να αγοράζουν στην τιμή του δανείου, με ενοικιαγορά, την οικία και εν συνεχεία, σε κάποιο χρονικό διάστημα που θα συμφωνείται το δικαίωμα ενάσκησης επανάκτησης της κατοικίας από τον ιδιοκτήτη", πρόσθεσε.

Οπως είπε, στο μεσοδιάστημα θα καταβάλλεται ένα μικρό ενοίκιο "χωρίς να σημαίνει ότι αυτό το μικρό ενοίκιο, που θα είναι και προς εξυπηρέτηση του χρέους, θα δημιουργεί νέα κατάσταση πραγμάτων, αφού θα έχει το δικαίωμα ο ιδιοκτήτης να επαναγοράσει την κατοικία στην τιμή του δανείου που όφειλε κατά το χρόνο που δεν εξυπηρετείτο το δάνειο ή που προχώρησε κάποιος Οργανισμός στην αγορά της".

Δειτε Επισης

Πράσινο Υπουργικού για καταβολή εφάπαξ ποσού χορηγίας σε μη συμμετέχοντες δικαιούχους του Σχεδίου «κτίΖΩ»
Horizon Towers: Σε διαβούλευση η ανάπτυξη μαμούθ που θα αναβαθμίσει την περιοχή των διυλιστηρίων Λάρνακας
Στα 18 εκατ. το κόστος για την ανέγερση των γηπέδων της ΚΟΠ στον Κόρνο-Τα χρονοδιαγράμματα του έργου
Κ. Κωνσταντή: Δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη κινητικότητα όσο τα αστικά μας κέντρα λειτουργούν ως πάρκινγκ
Πάει Ολομέλεια η πρόταση για εγκλωβισμένους αγοραστές... Αναμένεται να λύσει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα
Έρχεται το 1o καλοκαιρινό Open Day & Live Bidding Event στο Peyia Sunset στην Πέγεια
Γ. Μισιρλής: Η υποστελέχωση απειλεί τη βιωσιμότητα του τομέα ανάπτυξης ακινήτων και κατασκευών
Οι δυναμικές των τιμών και οι τάσεις για καινούργια διαμερίσματα και οικίες το 2024-Χαρτογράφηση από Landbank Analytics
Σε διαρκή ανοδική πορεία τα ακίνητα-Οι πωλήσεις σε κάθε πόλη, οι επαρχίες με δυναμική και οι μικρές απώλειες
FIBA EuroBasket 2025: Πώς προχωρά η αναβάθμιση του «Σπύρος Κυπριανού»-Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα