Powered by

FT: H 6ετής ύφεση της ελληνικής οικονομίας φθάνει στο τέλος

H εξαετής ύφεση της ελληνικής οικονομίας φθάνει στο τέλος της, με την οικονομία να συρρικνώνεται εφέτος λιγότερο από τις προβλέψεις των διεθνών δανειστών, αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές του Υπουργείου Οικονομικών. 
 
H ύφεση για το 2013 θα είναι στο 3,8% παρά τις προηγούμενες προβλέψεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για 4,2%, χάρη στον τουρισμό και την αύξηση των εξαγωγών. 
«Η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει σε μια ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο, με τον δείκτη ανάπτυξης να είναι αυξημένος λίγο πιο κάτω από το 1%», αναφέρει επίσημη πηγή από το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας, την οποία επικαλούνται οι Financial Times.
 
«Οι οικονομολόγοι, έχουν επισημάνει μια σειρά δεικτών, οι οποίοι πρόσφατα απέκτησαν θετικό πρόσημο: Μια πιο αργή πτώση στις λιανικές πωλήσεις, αύξηση του κύκλου εργασίας σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, καθώς και οριακή αύξηση στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων. 
 
Ο δείκτης των διαχειριστών της αγοράς δηλαδή, ο μετρητής της δραστηριότητας στον μικρό μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας, έπιασε το υψηλότερο ρεκόρ τους τελευταίους 44 μήνες», τονίζει το δημοσίευμα.
 
Από την άλλη πλευρά, η ελληνική ανάκαμψη είναι εύθραυστη, λόγω της άνευ προηγουμένου ύφεσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το εθνικό προϊόν να υποχωρήσει σχεδόν 25% από το 2008. «Η ύφεση αρχίζει και κάμπτεται, αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα δούμε θετική ανάπτυξη το 2014. 
 
Το πολιτικό ρίσκο είναι ακόμη ''στον αέρα'' και το τωρινό κλίμα θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα», δήλωσε ανώνυμα στους FT πολιτικός οικονομολόγος.
Πηγή: www.protothema.gr
 

Δειτε Επισης

Οι τέσσερις κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία και η ανησυχία για ενδεχόμενη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή
Οι δύο μεγάλοι φόβοι των επιχειρηματιών στην Ελλάδα-Τι δείχνει έρευνα
BofA: Προοπτικές ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες με αιχμή τη Eurobank…Οι νέες τιμές-στόχοι
Πρωτογενές πλεόνασμα €5,34 δις και υπέρβαση στόχων στην Ελλάδα το πεντάμηνο
Το ΕΚΠΑ στα κορυφαία Πανεπιστήμια παγκοσμίως-Νέα τριπλή διάκριση
Ο MSCI αναβαθμίζει την Ελλάδα-Ένα βήμα πιο κοντά στις developed markets
Πώς οι δασμοί Τραμπ θα πλήξουν την ελληνική οικονομία-Τα τρία σενάρια της Τράπεζας της Ελλάδος
Σημαντική άνοδος κατά 5,6% στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά τον Μάιο
Τι προβλέπουν 26 οίκοι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Πρωτογενές πλεόνασμα €5,35 δις το πεντάμηνο στην Ελλάδα-Φορολογικά έσοδα άνω των €27 δις