Powered by

Ολάντ: Βιομηχανικό σχέδιο για 700.000 νέες θέσεις εργασίας

Τον οδικό χάρτη της αναζωογόνησης της γαλλικής βιομηχανίας σε βάθος 10 ετών παρουσίασε την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, ο Φρανσουά Ολάντ καλώντας την ιδιωτική οικονομία να δώσει το φιλί της ζωής. «Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 όπου το κράτος ήταν συγχρόνως ο εφευρέτης, ο χρηματοδότης, ο παραγωγός και ο πελάτης», τόνισε ο σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας για να υπογραμμίσει τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η ιδιωτική πρωτοβουλία στην επιτυχία του σχεδίου του. 
 
Ο Φρανσουά Ολάντ εξέθεσε 34 τομείς προτεραιότητας και προσδιόρισε την τεχνολογική καινοτομία ως το όχημα που θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα εξασφαλίσει στη Γαλλία μια θέση στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο του 21ου αιώνα. «Η Γαλλία είναι μια χώρα εφευρετών, πιονιέρων και παραγωγών», επισήμανε ο Ολάντ αναφερόμενος στη συμβολή της στην τεχνολογική πρόοδο - από την ατμομηχανή και τα αερόστατα έως τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. «Έχουμε υποχρέωση να ακολουθήσουμε αυτήν την παράδοση», πρόσθεσε. Το χρέος της δικής του κυβέρνησης είναι να ισοφαρίσει με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας την απώλεια των 700.000 θέσεων που χάθηκαν από τη γαλλική βιομηχανία «αυτή τη χαμένη δεκαετία συντηρητικών κυβερνήσεων». 
 
Στην πράξη, αιμοδότης του σχεδίου θα είναι η γαλλική Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα σηκώσει με πιστώσεις ένα μέρος του βάρους χρηματοδότησης της έρευνας. Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ποσό. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η φιλοδοξία του Ολάντ είναι κάθε ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης να αντιστοιχεί σε δέκα ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων. 
 
Διορισμένοι από το κράτος «βιομηχανικοί αξιωματούχοι» θα αναλάβουν να πείσουν τις επιχειρήσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να εφεύρουν τους διαδόχους του υπερηχητικού Concorde ή του τρένου υψηλής ταχύτητας TGV, δύο σχεδίων που είχε χρηματοδοτήσει το γαλλικό κράτος. Η γαλλική εφευρετικότητα θα κινηθεί αυτή τη φορά στους άξονες των πράσινων μεταφορών, της βιοτεχνολογίας, των νέων τεχνολογιών, της ρομποτικής, της νανοηλεκτρονικής, των δικτύων ενέργειας. Πρόκειται για «σχέδια μάχης που θα φέρουν τη Γαλλία και τις επιχειρήσεις της στο επίκεντρο του παγκόσμιου ανταγωνισμού» όπως το έθεσε ο γάλλος Πρόεδρος. 
 
Ο φιλόδοξος στόχος είναι να πάει ακόμη πιο μακριά η Γαλλία τα τεχνολογικά σύνορα. Υπ' αυτήν την έννοια, «η τακτική μας δεν πρέπει να είναι αμυντική αλλά καθαρά επιθετική». Σε αριθμούς, η τακτική αυτή αναμένεται να βοηθήσει στη διατήρηση, στην ενίσχυση και τη δημιουργία 479.000 θέσεων εργασίας, αλλά και σε μια προστιθέμενη αξία ύψους 45 δισ. ευρώ. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα από τα όπλα αιχμής σε αυτήν τη μάχη. Οι Γάλλοι φιλοδοξούν να γίνουν οι πρώτοι κατασκευαστές του αυτοκινήτου που θα καταναλώνει μόλις δύο λίτρα καυσίμου ανά εκατό χιλιόμετρα. Το πρωτότυπο έχει παρουσιαστεί ήδη, σε εκθέσεις από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault, όπως και το αυτοκίνητο με αυτόματο πιλότο που θα αποτελέσει αναμφίβολα ένα είδος τεχνολογικής επανάστασης. Στα γαλλικά σχέδια βρίσκεται και το αεροπλάνο που θα λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια προσφέροντας μια βαθιά ανάσα στους αιθέρες που υποφέρουν από την κηροζίνη. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, κάθε σχέδιο θα επιβλέπεται από έναν ειδικό του τομέα - κατά πάσα πιθανότητα βιομήχανο - ο οποίος θα επιφορτιστεί με τη δημιουργία μιας ομάδας κρούσης, θα ορίσει το χρονοδιάγραμμα και θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση. Είναι μια πανεθνική εκστρατεία που, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Αρνό Μοντεμπούργκ, απαιτεί τη σύμπραξη της δημόσιας δράσης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. «Θα επιστρατεύσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε, όλες μας τις δυνάμεις, όλα μας τα πλεονεκτήματα», σημείωσε ο υπουργός κάνοντας λόγο για «κοινή εθνική προσπάθεια όλων των Γάλλων».
 
Πηγή: www.tanea.gr
 

Δειτε Επισης

Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ