Η νέα τράπεζα πολιτικών, Κεντρικής και δικηγόρων

Ο κύβος ερρίφθη.

Η «νέα» Τράπεζα Κύπρου ξεκινά ένα μακρύ και επώδυνο ταξίδι, τον προορισμό του οποίου σχεδιάζει αλλά σίγουρα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα φτάσει ποτέ.

Η συνεννόηση της Αρχής Εξυγίανσης (Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) και των μεγαλοδικηγόρων που εκπροσωπούν κατά βάση Ρώσους πελάτες τους, τοποθετεί στο Δ.Σ. της τράπεζας ξένους και Κύπριους συμβούλους που θα πρέπει να αποφασίσουν για σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

Ο διαχωρισμός ή όχι της τράπεζας, σε ταμιευτήριο και ουσιαστικά κακή τράπεζα, η αποξένωση εργασιών, η δανειοδοτική πολιτική, ο χειρισμός «περιφερειακού» κακού χρέους και γενικώς η ταυτότητα του Οργανισμού αποτελούν τα σημαντικότερα θέματα για τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν οι νέοι διοικητικοί σύμβουλοι.

Και μόνο η σκέψη για τα πιο πάνω ζητήματα προκαλεί πονοκέφαλο και στους σπουδαιότερους τεχνοκράτες του κόσμου. Με την ίδια –όμως- σοβαρότητα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται το θέμα από την πολιτική πλευρά. Οι σκοπιμότητες που πολύ πιθανόν θα προκαλέσουν δυσλειτουργίες στην προσπάθεια για σωστή εταιρική διακυβέρνηση (επιτέλους) φαίνεται πως ήδη είναι μέσα στην τράπεζα.

Παράλληλα, η διελκυστίνδα κυβέρνησης-Διοικητή που μάλλον πολύ ανήσυχα ίσως και σιωπηλά υποβόσκει προκαλεί άγχος. Οι προσπάθειες επιρροής πολιτικών κομμάτων ή προσώπων ειδικότερα από μεγαλο-επιχειρηματίες βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη. Ευχή των υγιώς σκεπτόμενων παρατηρητών είναι το lobby να μην πιάσει τόπο, αν και την ίδια ώρα οι πιέσεις κάποιων φαίνεται να είναι ισχυρότερες από αυτές ατόμων που σκέφτονται το καλό της τράπεζας, την πρόοδο του τόπου και την πραγματική (χιλιοειπωμένο) επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ας είναι τουλάχιστον δυναμική η παρουσία των ξένων συμβούλων και οι εντολές που έλαβαν από τα αφεντικά τους, με γνώμονα αυτή η τράπεζα να δουλέψει σωστά και να αναπτυχθεί.

Δύσκολο εγχείρημα. Ερασιτεχνικοί πολιτικοί χειρισμοί και σκοπιμότητες και πολλοί «άγνωστοι» συνθέτουν το νέο τραπεζικό σκηνικό –σε μεγάλο βαθμό- του τόπου.
 

Δειτε Επισης

Χειρουργείο καρδιάς μετά τα 70: Διαδικασία, κίνδυνοι, ανάνηψη και οφέλη-Μύθοι και πραγματικότητα
Πώς η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αναζωογονήσει το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας
Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;