Powered by

Moody΄s: Δεν επιστρέφει σε σταθερή ανάπτυξη η Κροατία

Δεν είναι πιθανή - σε μεσοπρόθεσμη βάση - η επιστροφή της κροατικής οικονομίας σε σταθερά και υγιή επίπεδα ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody΄s.

 "Λαμβάνοντας υπόψη την αδύναμη ζήτηση από το εξωτερικό και τις δυσκολίες στην κατεύθυνση της οικονομίας προς τις εξαγωγές, τα οφέλη που συνήθως προκύπτουν από την ένταξη μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως να μην ΄αναπτυχθούν΄ πλήρως στην Κροατία και ως εκ τούτου, η ανάκαμψη σε υγιή ρυθμό ανάπτυξης, σε μεσοπρόθεσμη βάση, δεν είναι πιθανή" ανέφερε ο οίκος.

Η κροατική οικονομία εξακολουθεί να είναι σχετικά ανταγωνιστική και παρουσιάζει αργό ρυθμό ανάπτυξης, που βασίζεται σε υψηλό βαθμό στην εγχώρια ζήτηση, την αύξηση του χρέους και του ελλείμματος και σημαντικές εξωτερικές αδυναμίες.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2004 (και έπειτα), η Κροατία παρουσιάζει καλύτερο επίπεδο ευημερίας. Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομική κρίση ξεσκέπασε την αδυναμία ενός οικονομικού μοντέλου που εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την ιδιωτική κατανάλωση, τονίζεται.

Η οικονομία της Κροατίας ήρθε αντιμέτωπη με την ύφεση, έπειτα από την περίοδο ανάπτυξης της οικονομίας από το 2001 μέχρι και το 2007. Το 2012, η πραγματική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2% σε πραγματικούς όρους και ο οίκος Moody΄s προβλέπει περαιτέρω μείωση κατά 1,2% το 2013 και οριακή ανάκαμψη 0,3% το 2014.

Δειτε Επισης

Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ