Ιδιωτικοποιήσεις: Τα συνθήματα των ημιμαθών

Στις 17 Ιουλίου 2013 οι εταιρείες KPMG Ltd, Ιωαννίδης Δημητρίου Δ.Ε.Π.Ε και Patton Boggs LLP, διοργάνωσαν στην Κύπρο, σε συνεργασία με το IN Business, το πρώτο Παγκύπριο Συνέδριο Ιδιωτικοποιήσεων στην Κύπρο.

Για πρώτη φορά έγινε μια υψηλού επιπέδου τεχνοκρατική ανάλυση για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και παρουσιάστηκαν πολλά παραδείγματα από το εξωτερικό, πετυχημένων και αποτυχημένων προσπαθειών ιδιωτικοποιήσεων/ μετοχοποιήσεων από πολλές χώρες του κόσμου. Το συνέδριο παρακολούθησαν πολλά διοικητικά μέλη, μέλη συμβουλίων, οργανισμών και συντεχνιών, καθώς και ξένοι τεχνοκράτες, αναδεικνύοντας τη μεγάλη του σημασία.

Από την άλλη βέβαια, έλαμψαν διά της απουσίας τους τα διοικητικά συμβούλια της CYTA και της Αρχής Λιμένων, αλλά και σχεδόν όλος ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου. Το λυπηρό είναι ότι αυτοί ακριβώς που απουσίαζαν είναι εκείνοι που βγαίνουν και φωνάζουν συνθήματα εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων. Είμαστε σίγουροι ότι οι γνώσεις τους, για το τι είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, ποια τα πλεονεκτήματα ή οι κίνδυνοι, ποιες είναι οι διαδικασίες, ποια τα κριτήρια και άλλα, είναι λιγοστές αν όχι ανύπαρκτες. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια λέει μια σοφή ρήση, αλλά στην περίπτωση αυτή, βασιλεύει η πλήρης αμάθεια! Ο δογματισμός, αλλά και οι χαμηλού επιπέδου γνώσεις - σε σημείο βλακείας πολλές φορές – οδηγεί το πλήθος σε φωνασκίες και συνθήματα, ακριβώς για να κρύψει την αμάθειά του.

Είναι γεγονός ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Κύπρου είναι η έλλειψη γνώσης από τους ανεπαρκείς πολιτικούς που έχουμε στα διοικητικά συμβούλια και η θέση μας είναι ότι πριν κάποιος πάρει θέση γύρω από ένα θέμα, θα πρέπει πρώτα να μελετήσει, να εμπλακεί σε διάλογο τεχνοκρατικού κι επιστημονικού επιπέδου, λαμβάνοντας υπόψη παραδείγματα του εξωτερικού. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που τέτοιες υποδείξεις μάς άνοιξαν καινούργιους και σωστούς δρόμους και διεύρυναν το πνεύμα και τους ορίζοντές μας. Κι αυτό είναι που πρέπει να κάνουν κι οι διάφοροι τεχνοκράτες. Λίγα ανοιχτά μυαλά δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν, αντίθετα βοήθησαν στο να προχωρήσουμε μπροστά.

Το σίγουρο είναι ότι το IN Business θα «πολεμήσει» όσους δογματικά φωνάζουν είτε εναντίον είτε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων χωρίς να έχουν μελετήσει σοβαρά πρώτα το αντικείμενο.

 

Δειτε Επισης

Χειρουργείο καρδιάς μετά τα 70: Διαδικασία, κίνδυνοι, ανάνηψη και οφέλη-Μύθοι και πραγματικότητα
Πώς η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αναζωογονήσει το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας
Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;