Πως η κρίση στη Μ. Ανατολή επηρεάζει τον Λίβανο
16:29 - 06 Αυγούστου 2013
H ανησυχία όσον αφορά την ασφάλεια και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από τα αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν οδηγήσει σε πτώση κατά 27% των τουριστικών αφίξεων στο Λίβανο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου αιχμής, δήλωσε ο υπηρεσιακός Υπουργός Τουρισμού του Λιβάνου.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι παραλίες, τα μπαρ και οι ιστορικοί χώροι του Λιβάνου προσελκύουν τους τουρίστες, αλλά η χώρα υποφέρει από την επίδραση του πολέμου στη γειτονική Συρία, όπου 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της διετούς διένεξης μεταξύ των επαναστατών και του Προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Συριακά ελικόπτερα έχουν ρίψει πυροβολισμούς στο έδαφος του Λιβάνου κατά τη διάρκεια στρατιωτικών αποστολών εναντίων των επαναστατών.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τις δύο πλευρές έχουν επίσης φέτος συγκρουστεί στα λιμάνια του Λιβάνου Τρίπολη και Σιδώνα και έχουν σημειωθεί εκρήξεις βομβών στη Βηρυτό.
«Τους πρώτους έξι μήνες σημειώθηκε πτώση περίπου της τάξης του 6,5% σε σχέση με το 2012. Ο Ιούλιος ήταν ακόμη πιο πεσμένος, κατά 27%. Πραγματικά η κατάσταση είναι δύσκολη. Δεν είναι καταστροφική», είπε ο Φάντι Αμπούντ στο Υπουργείο, τη Δευτέρα.
Τα στοιχεία για τον τουρισμό είχαν ήδη σημειώσει κατακόρυφη πτώση πέρσι, με 1,5 εκ. επισκέπτες σε σχέση με 2 εκ. το 2010, τη χρονιά προτού να ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία.
Η τουριστική βιομηχανία του Λιβάνου αντιπροσώπευε σχεδόν το ένα πέμπτο του ΑΕΠ πριν από μερικά χρόνια. Τώρα κάποια ξενοδοχεία αναφέρουν ότι τα επίπεδα πληρότητας τους είναι κάτω από το 10% τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η βιομηχανία στο Λίβανο επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό σε πλούσιους Άραβες τουρίστες από τον Κόλπο που επισκέπτονται τη χώρα το καλοκαίρι.
Αρκετά κράτη το Κόλπου έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για το Λίβανο μετά από μια σειρά από απαγωγές πέρσι.
Ακόμη και τα περίφημα καλοκαιρινά φεστιβάλ του Λιβάνου έχουν επηρεαστεί από τις αναταραχές, με την πιο διάσημη εκδήλωση, που πραγματοποιείται στα ρωμαϊκά ερείπια της κοιλάδας Μπεκάα, να έχει μετακινηθεί μετά από συγκρούσεις και επιθέσεις πυραύλων στην περιοχή.
Το κοινό που προσέρχεται στο φεστιβάλ φέτος αποτελείται κατά 90% από Λιβανέζους, είπε ο κ. Αμπούντ.
Ανέφερε ότι προσπαθεί να οργανώσει τουριστικά πακέτα για του χρόνου για να ενισχύσει τις επισκέψεις ξένων τουριστών, αλλά οι τουριστικές επιχειρήσεις φοβούνται πως θα υπάρξουν ακυρώσεις λόγω της αστάθειας.
Για να ανακάμψει η βιομηχανία, σύμφωνα με τον Αμπούντ, χρειάζεται να σταματήσει να εξαρτάται από τους πλούσιους τουρίστες του Κόλπου.
«Είμαστε ευτυχείς χωρίς πολυεκατομμυριούχους. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Για τα τελευταία 20 είχαμε κατά νου ότι δεν χρειαζόμαστε τουρίστες μεσαίου εισοδήματος», ανέφερε.
Ιρακινοί, Ιορδανοί και Αιγύπτιοι μεσαίου εισοδήματος, ακόμη και εύποροι Σύριοι που κατέφυγαν στο Λίβανο για να αποφύγουν τον πόλεμο, συμβάλλουν στον τουρισμό φέτος, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι το 20% του τουρισμού προέρχεται από τη Συρία.