Powered by

ΗΠΑ – Ελβετία: Deal πολλών δις για τη φοροδιαφυγή

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ελβετίας βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα επιτρέψει στις ελβετικές τράπεζες να κλείσουν τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» που έχουν με τις αμερικανικές αρχές για την «κάλυψη» που παρείχαν σε πλούσιους Αμερικανούς ώστε να φοροδιαφεύγουν.

Η ένωση ελβετικών τραπεζών έχει ήδη αποδεχθεί τη συμφωνία η οποία δεν χρειάζεται την έγκριση του Κοινοβουλίου. Το τίμημα ωστόσο που θα καταβάλλουν ορισμένες ελβετικές τράπεζες για να αποφύγουν τη δίωξη είναι βαρύ και μεταφράζεται τόσο σε πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων όσο και στην παράδοση ονομάτων φοροφυγάδων στην Ουάσιγκτον.

Από το 2009 που η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελβετία, κατέβαλε το ποσό των $780 εκ. για το ρόλο που διαδραμάτισε στην κάλυψη αμερικάνικης φοροδιαφυγής, οι ΗΠΑ έχουν στριμώξει για τα καλά τις ελβετικές τράπεζες. Ήδη, υπό διερεύνηση βρίσκονται 14 τράπεζες της χώρας, μεταξύ των οποίων η Credit Suisse και η Julius Baer.
 

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Αυξάνει τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα στο 50% για να υπερασπίσει την εθνική παραγωγή ο Τραμπ
Τουρκία: Επιβράδυνση στο 1% για την οικονομία παρά τις μειώσεις επιτοκίων
Σ. Μπέσεντ: Σε αδιέξοδο οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας
Γκούλσμπι (Fed): Αν φύγουν οι δασμοί υπάρχουν πιθανότητες για μείωση επιτοκίων
Πώς το brain drain των ΗΠΑ εξελίσσεται σε ευκαιρία για την Ευρώπη και τα πανεπιστήμιά της
Αναλυτές: Καλύτερος για τις αγορές ένας καθολικός οριστικός δασμός παρά η αβεβαιότητα
ΗΠΑ: Εφετείο «παγώνει» την ακύρωση των δασμών Τραμπ-Επανέρχονται προσωρινά
Δασμοί Τραμπ: Τι σημαίνει η απόφαση του εμπορικού δικαστηρίου για τις αγορές και τι ακολουθεί
Ρεκόρ $9 δις στις εισροές ETF Bitcoin-Χάνουν έδαφος τα ETF χρυσού
Νέες απώλειες για τον χρυσό μετά το δικαστικό μπλόκο στους δασμούς Τραμπ-Στα $3.264,15 η ουγγιά