Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Συμφωνία Ελβετίας-ΗΠΑ για φορoλογικές διαφορές

Οι ΗΠΑ και η Ελβετία ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για ένα σχέδιο το οποίο θα προσφέρει στις ελβετικές τράπεζες την ευκαιρία να επιλύσουν θέματα τα οποία συνδέονται με πιθανές πρακτικές φοροδιαφυγής από Αμερικανούς πολίτες, τερματίζοντας μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη στην Ουάσινγκτον, προβλέπει την επιβολή προστίμων σε τράπεζες που βρέθηκαν να έχουν διευκολύνει τη φοροδιαφυγή από Αμερικανούς πολίτες σε αντάλλαγμα για συμφωνίες που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα διώκονται σε πολλές περιπτώσεις. Τα πρόστιμα από τη συμφωνία θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1 δισ. δολ. ενώ οι τράπεζες ενδεχομένως να υποχρεωθούν να αποκαλύπτουν τα ονόματα των ιδιοκτητών των λογαριασμών.

Η συμφωνία ακολουθεί τη σοβαρή δοκιμασία που πέρασαν οι σχέσεις των δύο χωρών για την επίλυση του ακανθώδους ζητήματος της εμπλοκής ελβετικών τραπεζών σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Όπως και άλλες χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες επεδίωξαν να εντοπίσουν φοροφυγάδες προκειμένου να ενισχύσουν τα οικονομικά τους επαναπατρίζοντας μη φορολογημένα περιουσιακά στοιχεία από πολίτες που έκρυψαν χρήματα σε κρυφούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Οι αυστηροί ελβετικοί νόμοι για το τραπεζικό απόρρητο καθιστούν την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους λογαριασμούς δύσκολη και μερικές φορές παράνομη υπόθεση. Η νέα συμφωνία, ωστόσο, θα χρησιμεύσει ως πλαίσιο για να επιτρέψει στις ελβετικές τράπεζες να ανταλλάσσουν αυτά τα δεδομένα με τις ΗΠΑ χωρίς να παραβιάζεται το ελβετικό δίκαιο.

 "Η λύση αυτή σέβεται το νομικό σύστημα της Ελβετία, δεν δημιουργεί αναδρομικούς κανονισμούς και δεν συνεπάγεται έκτακτη νομοθεσία", αναφέρει σε ανακοίνωση του το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών.

Η καμπάνια των αμερικανικών αρχών κατά των φοροφυγάδων εντάθηκε μετά την παραδοχή του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού UBS AG ότι διευκόλυνε Αμερικανούς φορολογούμενους να κρύψουν στο εξωτερικό τα χρήματα τους.

Η τράπεζα αναγκάστηκε να πληρώσει 780 εκατ. δολ. σε πρόστιμα και να αποκαλύψει τα ονόματα περισσότερων από 4.000 Αμερικανών φορολογούμενων με κρυφούς λογαριασμούς. Οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες κατά της παλαιότερης ελβετικής τράπεζας, Wegelin & Co. κάτι που οδήγησε τελικά στο κλείσιμο της τράπεζας.

Η συμφωνία χωρίζει τις τράπεζες σε τέσσερις κατηγορίες και καλύπτει την περίοδο από το 2008 μέχρι και το 2014. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει 14 τράπεζες, μεταξύ των οποίων, όπως εκτιμάται, είναι οι Credit Suisse Group AG, Julius Baer Group AG και οι κρατικές περιφερειακές τράπεζες Zuercher Kantonalbank και Basler Kantonalbank, οι οποίες ήδη βρίσκονται υπό έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τράπεζες οι οποίες θεωρούν ότι έχουν παραβιάσει διατάξεις της αμερικανικής φορολογικής νομοθεσίας. Θα τους επιτραπεί να ζητήσουν μέχρι το τέλος του έτους διακανονισμό, διασφαλίζοντας ότι δεν θα ακολουθήσουν διώξεις με αντάλλαγμα πληροφορίες για τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό. Θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα από 20% μέχρι 50% του συνόλου των μη φορολογημένων αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους.

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες είναι για ελβετικές τράπεζες που θεωρούν ότι δεν έχουν παραβιάσει την αμερικανική νομοθεσία και για εκείνες που έχουν μόνο εγχώριες δραστηριότητες. Οι τράπεζες στις κατηγορίες αυτές θα μπορούν να ζητήσουν επιστολή από τις αμερικανικές αρχές ότι δεν αποτελούν στόχο έρευνας.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ένωση των ελβετικών τραπεζών (SBA) σημειώνει ότι η συμφωνία είναι επώδυνη, αλλά αποδεκτή.

 "Το πρόγραμμα συνεπάγεται οδυνηρές συνέπειες για τις ελβετικές τράπεζες", αναφέρει η SBA σε σχετική ανακοίνωση σήμερα. "Τα πρόστιμα είναι στο άνω εύρος των νομικά αποδεκτών και οικονομικά ανεκτών επιπέδων".

Η συμφωνία υπεγράφη την Πέμπτη από τον Manuel Sager, πρέσβη της Ελβετίας στις ΗΠΑ και James Cole του αμερικανικού υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Ο Πρόεδρος της Κίνας συναντά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ
Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall Street
ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία
Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεχε το Νοέμβριο με ρυθμό 62%
Πέραν των 5 χιλ. ατόμων με αναπηρία ξεκίνησαν δουλειά στη Βουλγαρία εντός 2023
Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ για φορτία ρωσικού πετρελαίου-Στο στόχαστρο τρεις οντότητες και τρία πετρελαιοφόρα
Standard & Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση «ΑΑ» της Γαλλίας, με αρνητικές προοπτικές
ΟΠΕΚ: Επεκτείνουν μέχρι Μάρτιο μειωμένη παραγωγή Ριάντ και Μόσχα