Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Σκληρή στάση της Αυστριακής ΥΠΟΙΚ έναντι της Ελλάδας

Η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους του τρέχοντος μνημονίου δανεισμού της πριν μπορέσει να ελπίζει ότι θα της χορηγηθεί επιπλέον διεθνής βοήθεια, διεμήνυσε η Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, υιοθετώντας σκληρότερη γραμμή πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου στην χώρα.

"Πριν φθάσουμε στην περαιτέρω βοήθεια, ασφαλώς θα απαιτήσω να υπάρξει συμμόρφωση προς τους όρους του (σημερινού προγράμματος)", δήλωσε η Φέκτερ σε συνέντευξή της στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Φέκτερ απέφυγε να κάνει σχόλια για το ενδεχόμενο μέγεθος ενός νέου πακέτου δανεισμού της Ελλάδας ωσότου η διεθνής τρόικα των πιστωτών της (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) λάβει στοιχεία από την αξιολόγηση της εκτέλεσης του σημερινού μνημονίου, σημειώνοντας πως η Αθήνα υπολείπεται κατά πολύ του αρχικού στόχου να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις που προβλεπόταν να υλοποιήσει.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε προ ημερών ότι η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί του ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλα 11 δισεκ. ευρώ για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό το οποίο αναμένεται να ενσκήψει ως το 2015 δεν του φαίνεται "εντελώς εκτός πραγματικότητας". Την περασμένη εβδομάδα, ο Σόιμπλε προκάλεσε θύελλα στην γερμανική πολιτική σκηνή όταν είπε με περισσότερη σαφήνεια από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης, πηγαίνοντας πολύ πιο μακριά από όσο είχε φθάσει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Γερμανίας -η οποία διεκδικεί τρίτη θητεία στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου- έκτοτε επιχείρησε να υποβαθμίσει την δήλωσή του αυτή. Η Φέκτερ απέφυγε να σχολιάσει την εκτίμηση περί 11 δισ. ευρώ, ή να αποκαλύψει εάν η Βιέννη θα αποδεχόταν ή όχι μια ελάφρυνση του κρατικού χρέους της Ελλάδας με τη συμμετοχή του κρατικού τομέα.

"Δεν πρόκειται να σχολιάσω επ αυτού διότι πρόκειται περί φαντασιώσεων για κάτι το οποίο δεν βρίσκεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή", είπε η Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας. Η Φέκτερ είπε ακόμη ότι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η κατάσταση φάνηκε να αναστρέφεται στην ευρωζώνη, έστω κι αν ορισμένες χώρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

"Στην Ιταλία έχουμε ένα μεγάλο χάσμα βορρά/νότου, αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Πρέπει να εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην περίπτωση αυτή για να γεφυρωθεί το χάσμα", υποστήριξε.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις καθυστερήσεις στη Σλοβενία όσον αφορά την δημιουργία μιας "κακής τράπεζας" η οποία θα αναλάβει να χειριστεί τις επισφάλειες του τραπεζικού τομέα της βαλκανικής αυτής χώρας η Φέκτερ ανέφερε πως η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία έχει μέχρι στιγμής επιτύχει να επιλύσει χωρίς έξωθεν παρέμβαση τα προβλήματα των πιστωτικών της ιδρυμάτων. "Οι Σλοβένοι -ή τουλάχιστον ο Υπουργός Οικονομικών- έχουν την βούληση να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις", δήλωσε.

"Θα δούμε εάν θα το επιτύχει. Είναι καλό για εμάς ως γειτονική χώρα η Σλοβενία να επιτύχει μόνη της [να αποκαταστήσει] τη σταθερότητα στο χρηματοοικονομικό της τομέα ξανά". Ερωτηθείσα εάν αισιοδοξεί πως η Λουμπλιάνα θα τα καταφέρει χωρίς να χρειαστεί εξωτερικό δανεισμό, απάντησε: "φυσικά θα υποστηρίξουμε τη Σλοβενία όσο περισσότερο είναι δυνατόν. Μέχρι στιγμής τα έχουν πάει καλά στην διαχείριση κρίσης".

Δειτε Επισης

Στρατηγική συνεργασία της Eurobank με τη βρετανική Plum Fintech Limited
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Σε πλήρη εξέλιξη επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ
Ε.Ε.: Ενέκρινε το αναθεωρημένο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας
Κατατέθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 στη Βουλή των Ελλήνων-Ανάπτυξη 2,3% για το 2023
Μεγάλη επένδυση 3,1 δισ. δολ σε Lng carrier από την Capital Product Partners του εφοπλιστή Β.Μαρινάκη
Ελλάδα: Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ανάπτυξης
Ελλάδα: Στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο
Ελλάδα: Θετικές οι προοπτικές για τις εγχώριες τράπεζες
Ελλάδα: Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία
Amazon: Δημιουργεί το πρώτο ηλιακό της πάρκο στην Ελλάδα