Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Gazprom: Καταγγελία ετοιμάζει η Commission

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσει επίσημη καταγγελία κατά της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom για παραβίαση των όρων ανταγωνισμού, απειλώντας να κλιμακώσει την έρευνά της που έχει δεχθεί τα «πυρά» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τρεις πηγές που έχουν γνώση της έρευνας, οι αξιωματούχοι της Επιτροπής εργάζονται πάνω σε ένα κείμενο ενστάσεων κατά της κρατικής εξαγωγικής μονοπωλιακής ρωσικής επιχείρησης, η οποία καλύπτει το ένα τέταρτο των αναγκών της ΕΕ σε αέριο. Η καταγγελία —με την κατηγορία ότι η εταιρεία έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά αερίου—, μπορεί να υποβληθεί έως το τέλος του έτους, εάν η Gazprom και η ΕΕ αποτύχουν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τη διευθέτηση του θέματος, δήλωσε η μία πηγή.

Μία σύγκρουση με την Gazprom απειλεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη τις σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς ο Πούτιν ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον επόμενο μήνα στην Πετρούπολη τη σύνοδο των ηγετών της ομάδας των 20 μεγαλύτερων βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G20). Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε αυτό τον μήνα ότι αν η ΕΕ επιβάλει αντιμονοπωλιακές κυρώσεις κατά της Gazprom «θα είναι δύσκολο για την εταιρεία να λειτουργεί σε αγορές όπου αντιμετωπίζει ανοικτά διακριτική μεταχείριση εις βάρος της».

Η Gazprom θεωρείται ύποπτη για την επιβολή αδικαιολόγητων τιμών στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, συνδέοντας τις χρεώσεις της στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου με τις τιμές του πετρελαίου και εμποδίζοντας το εμπόριο του αερίου μεταξύ των χωρών, είχε ανακοινώσει η ΕΕ κατά την έναρξη της έρευνας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η καταγγελία θα εγείρει θέμα επιβολής προστίμων και άλλων κυρώσεων στη ρωσική εταιρεία. Στις εταιρείες που κατηγορούνται για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων για τον ανταγωνισμό μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα ύψους έως το 10% των ετήσιων κερδών τους. Η Intel έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους 1,06 δισεκ. ευρώ το 2009.

Οι συναντήσεις μεταξύ της Gazprom και των αξιωματούχων της ΕΕ ξεκίνησαν πριν από το καλοκαίρι και μπορεί να συνεχισθούν τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με μία τέταρτη πηγή. Αν και οι διαπραγματεύσεις που γίνονται δεν αφορούν στον διακανονισμό της υπόθεσης, δείχνουν ότι η ρωσική εταιρεία έχει αποφασίσει να παρουσιάσει επιχειρήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε η πηγή.


Πηγή:capital.gr
 

Δειτε Επισης

Η κλιματική αλλαγή «έκοψε» 3 δισ. δολάρια από την παγκόσμια οικονομία
Η Greenpeace κάνει λόγο για «πράσινο ξέπλυμα» μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου
Νέο δίκτυο κρυπτονομισμάτων στη χρηματοδότηση ομάδων κατά του Ισραήλ
Κίνα: Ετήσια αύξηση 6,9% κατέγραψαν τα μεικτά έσοδα της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών
Διευρύνουν τις απώλειες οι τιμές πετρελαίου μετά την αναβολή της συνεδρίας ΟΠΕΚ
Ολοταχώς για νέα συρρίκνωση και στο δ΄ τρίμηνο η οικονομία της Ευρωζώνης
Αμετάβλητα στο 4% διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδία
American Express: Οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί με την ταχύτερη ανάπτυξη το 2023
Το Ευρωκοινοβούλιο άναψε πράσινο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Κίνα: Εδραίωση του ρόλου της Mastercard στις χρηματοοικονομικές τραπεζικές συναλλαγές