Microsoft: Αποχωρεί ο CEO

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μicrosoft Στιβ Μπάλμερ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή ότι θα παραιτηθεί από την εταιρεία εντός του επόμενου δωδεκάμηνου -μια κίνηση που βάζει τέλος σε ένα κεφάλαιο 13 ετών για τη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού, η οποία όμως έχασε την κούρσα στη νέα αγορά φορητών συσκευών.

Ο Μπάλμερ, 57 ετών, ανακοίνωσε μόλις πριν από ένα μήνα ένα σχέδιο δραστικής αναδιάρθρωσης της Microsoft, προκειμένου να την μετατρέψει σε μια εταιρεία συσκευών και υπηρεσιών όπως η Apple.

Στη δήλωσή του, ο Μπάλμερ αναφέρει ότι είχε σκεφτεί να αποχωρήσει στο μέσο της αναδιάρθρωσης, τελικά όμως αποφάσισε ότι η εταιρεία «χρειάζεται έναν διευθύνοντα σύμβουλο που θα παραμείνει στη θέση του μακροπρόθεσμα».

Όπως επισημαίνει το Reuters, στα 38 χρόνια της ιστορίας της η Microsoft είχε αλλάξει διευθύνοντα σύμβουλο μόνο μία φορά, όταν ο Μπιλ Γκέιτς παρέδωσε τα ηνία το 2000, και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος προφανής υποψήφιος για την αντικατάσταση του Μπάλμερ.

Η ανακοίνωση του Μπάλμερ έρχεται λίγο μετά την εξαγορά ενός μικρού μεριδίου στη Microsoft από την επενδυτική εταιρεία ValueAct Capital Management, η οποία έκτοτε πιέζει για αλλαγή στρατηγικής και κατάρτιση ενός σαφούς σχεδίου διαδοχής για τον Μπάλμερ.

Μετά την ανακοίνωσε η μετοχή της εταιρείας ανέβηκε κατά 5,7% στο δείκτη NASDAQ και έκλεισε στα 34,26 δολάρια.

Ο Μπάλμερ είχε  μεν καταφέρει να τριπλασιάζει το τζίρο και να διπλασιάσει τα κέρδη της Microsoft, ωστόσο η τιμή της μετοχής παραμένει σχεδόν στάσιμη την τελευταία δεκαετία.

Παραμένει πάντως αμφίβολο αν η Microsoft θα μπορέσει να καλύψει την απόστασή της από την Apple και τη Google στην αγορά των smartphone, των tablet και των διαδικτυακών υπηρεσιών.

«Η Microsoft συνεχίζει να ζει από τα συμβατικά PC. Ο Μπάλμερ [...] ήταν πολύ καλός στην εποχή του. Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει και απαιτείται πλέον νέα ηγεσία» σχολίασε στο Reuters Ο Ζους Κεραβάλα, αναλυτής της ZK Research.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Άντριου Μπάρτελς, αναλυτής της Forrester Research, ο οποίος σχολίασε στο BBC ότι ο Μπάλμερ όντως δεν πρόλαβε την εξέλιξη των tablet. «Το πρόβλημα με τη Microsoft είναι ότι τα έσοδά της προέρχονται κυρίως από τις πωλήσεις σε επιχειρήσεις. Θα έπρεπε να δίνει περισσότερο την εικόνα της IBM, δίνει όμως την εικόνα μιας εταιρείας για καταναλωτές όπως η Apple».

Το νέο διευθύνοντα σύμβουλο καλείται τώρα να επιλέξει ειδική επιτροπή που διόρισε η Microsoft με τη συμμετοχή του Μπάλμερ.

Ο Μπάλμερ γνωρίστηκε με τον Μπιλ Γκέιτς στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1973 και παραμένει στην εταιρεία από το 1980.

από in.gr

Δειτε Επισης

Σχεδόν οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα social media
Epic: Αναδείχθηκε ως το γρηγορότερο δίκτυο σταθερού internet στην Κύπρο
Παγκόσμιο βραβείο για την Cablenet μαζί με την Plume στα Global Telecom Awards
Β. Πολυκάρπου: Ενισχύεται η θέση της Κύπρου για προσέλκυση επαγγελματιών υψηλής ειδίκευσης
Σε άλλη διάσταση το EXPO της AWS στο Λας Βέγκας-Αποκλειστικές εικόνες (pics)
Οι εντυπωσιακές καινοτομίες της Huawei παρουσιάστηκαν στην έκθεση Paris Expo Porte de Versailles
Χριστουγεννιάτικη ζώνη στο MOVIES BEST HD
Το InBusinessNews στο Re:Invent της AWS-Συμμαχίες τιτάνων με επίκεντρο το Al
Ώθηση στη δυναμική του τομέα της τεχνολογίας με το νέο πλαίσιο για πολιτογραφήσεις
Οι τεχνολογικές προβλέψεις της Kyndryl για το 2024: Ολοκλήρωση, αποτελεσματικότητα και αυτοματοποίηση