Powered by

SocGen: Προς έκδοση "ισλαμικών" ομολόγων

Η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Γαλλίας είναι έτοιμη να ξεκινήσει πρόγραμμα έκδοσης “ισλαμικών ομολόγων” στη Μαλαισία, ύψους 300 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Επικαλούμενο δύο ανώνυμες πηγές, το Reuters αναφέρει ότι Societe Generale θα ξεκινήσει το πρόγραμμα έως το τέλος του έτους, και θα γίνει έτσι η δεύτερη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που εισέρχεται στην αγορά των τίτλων sukuk, και η πρώτη που “μπαίνει” με τον τρόπο αυτό στην αγορά της Ασίας.

Η πρώτη ευρωπαϊκή τράπεζα που προχώρησε σε παρόμοια κίνηση ήταν η θυγατρική της HSBC στη Μέση Ανατολή, το 2011, με μία πενταετή έκδοση ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

Οι τράπεζες της Δύσης επιδεικνύουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αγορά την “ισλαμικών ομολόγων”, καθώς μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια με κόστος μικρότερο σε σχέση με τις “συμβατικές” αγορές., σημειώνει το Reuters, υπενθυμίζοντας ότι οι εκδότες των συγκεκριμένων τίτλων δεν πληρώνουν επιτόκιο, καθώς κάτι τέτοιο απαγορέυεται από το Ισλάμ. Αντ΄ αυτού, οι αγοραστές των sukuk γίνονται “συνιδιοκτήτες” του χρέους και εισπράτουν ετησίως ένα ποσό από τον εκδότη.

Η παγκόσμια αγορά των “ισλαμικών ομολόγων” σημείωσε αύξηση 54% το προηγούμενο έτος, αποτιμάται σε 131,2 δισ. δολάρια, ενώ η Μαλαισία κατέχει την παγκόσμια πρωτιά με μερίδιο αγοράς 74% στην έκδοση τέτοιων τίτλων. Με ποσοστό 8% ακολουθεί η Σαουδική Αραβία, 4,7% τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 4,6% η Ινδονησία. Η “κυριαρχία” της Μαλαισίας στην εν λόγω αγορά οφείλεται τόσο στο ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που διαθέτει, όσο και στην γεωγραφική της εγγύτητα με πλούσιες χώρες της Ασίας.

Ρόλο συμβούλου της Societe Generale για το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει αναλάβει, σύμφωνα με το Reuters, η Hong Leong Islamic Bank. Η γαλλική τράπεζα έχει λάβει μάλιστα ήδη το “πράσινο φως” από την Κεντρική Τράπεζα της Μαλαισίας.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα κατευθυνθούν σε αγορές παγίων στο Ντουμπάι, όπου εδρεύει η μονάδα private banking της θυγατρικής της SocGen στη Μέση Ανατολή.


Πηγή:www.capital.gr

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί