Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Fed: Περιορίζει τα μέτρα νομισματικής στήριξης

Αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) απέρριψαν διεθνείς εκκλήσεις να λάβουν υπόψη τους τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στις αναδυόμενες αγορές, όταν προχωρήσουν στον περιορισμό της νομισματικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο κίνδυνος ότι η μείωση της αγοράς ομολόγων από τη Fed θα πλήξει μία σειρά οικονομιών, από την Ινδία έως την Τουρκία, προκαλώντας έξοδο των κεφαλαίων από τις χώρες αυτές και αυξημένο κόστος δανεισμού τους, αποτέλεσε κυρίαρχο θέμα κατά την ετήσια σύνοδο κεντρικών τραπεζιτών και οικονομολόγων στο Τζάκσον Χολ της αμερικανικής πολιτείας Γουαϊόμινγκ, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν το Σάββατο.

Ενας δείκτης τιμών μετοχών των αναδυόμενων αγορών μειώθηκε κατά 2,7% την περασμένη εβδομάδα, ενώ αντίθετα ο δείκτης αμερικανικών μετοχών Standard & Poors 500 κατέγραψε την ίδια περίοδο κέρδη 0,5%. Οι πωλήσεις των μετοχών, όμως, στις αναδυόμενες αγορές δεν αποτελούν θέμα για τους αξιωματούχους της Fed, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα επικεντρωθούν μόνο στην αμερικανική οικονομία, όταν θα εξετάσουν πότε θα αρχίσουν να μειώνουν το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed, ύψους 85 δισ. δολαρίων, το οποίο έχει εκτινάξει τον ισολογισμό της στα 3,65 τρισ. δολάρια.

"Πρέπει να θυμάστε ότι είμαστε νομικό δημιούργημα του Κογκρέσου και ότι έχουμε μόνο την εντολή να ασχολούμαστε με το συμφέρον των ΗΠΑ. Οι άλλες χώρες θα πρέπει απλά να λάβουν αυτό ως πραγματικότητα και να προσαρμοσθούν σε εμάς, εφόσον πρόκειται για κάτι σημαντικό για τις οικονομίες τους", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ατλάντα Ντένις Λόκχαρτ στην τηλεόραση του Bloomberg. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Σαιν Λούις Τζέιμς Μπάλαρντ δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Bloomberg ότι η εγχώρια οικονομία είναι ο πρωταρχικός στόχος της πολιτικής. "Δεν πρόκειται να κάνουμε πολιτική που θα βασίζεται μόνο στη μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές", δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος της στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας Σενγκ Λάι Γιουν δήλωσε ότι κάθε σημαντική προσαρμογή της αμερικανικής πολιτικής θα επηρεάσει το εξωτερικό περιβάλλον και τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις στην Κίνα. "Δεδομένου ότι η αμερικανική νομισματική πολιτική έχει τεράστια επίδραση στις αναδυόμενες αγορές και την παγκόσμια οικονομία, ελπίζουμε ότι οι νομισματικές αρχές των ΗΠΑ δεν θα λάβουν υπόψη τους μόνο τις οικονομικές ανάγκες της χώρας τους, αλλά θα σκεφθούν επίσης τις οικονομικές συνθήκες στις αναδυόμενες αγορές, όταν θα σταματήσουν ή επιβραδύνουν τα μέτρα στήριξης", δήλωσε ο κ. Σενγκ.

"Υπάρχει αρκετός φόβος" σχετικά με τις κινήσεις της Fed, δήλωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Στάνφορντ Τζον Τέιλορ. Πολλές από τις 35 κεντρικές τράπεζες που εκπροσωπήθηκαν στο συνέδριο ανησυχούν σχετικά με τις επιπτώσεις της εξόδου της Fed από τα μέτρα στήριξης".

Οι τιμές των μετοχών των αναδυόμενων αγορών έχασαν πάνω από 1 τρισ. δολάρια της αξίας τους από τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Τον Μάιο, ο Πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε ότι η τράπεζα "μπορεί να μειώσει" τις αγορές ομολόγων της. Ο δείκτης μετοχών MSCI των αναδυόμενων αγορών έχει υποχωρήσει κατά περίπου 12% φέτος, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των αναπτυγμένων χωρών έχει αυξηθεί κατά 13%.

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία
Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεχε το Νοέμβριο με ρυθμό 62%
Πέραν των 5 χιλ. ατόμων με αναπηρία ξεκίνησαν δουλειά στη Βουλγαρία εντός 2023
Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ για φορτία ρωσικού πετρελαίου-Στο στόχαστρο τρεις οντότητες και τρία πετρελαιοφόρα
Standard & Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση «ΑΑ» της Γαλλίας, με αρνητικές προοπτικές
ΟΠΕΚ: Επεκτείνουν μέχρι Μάρτιο μειωμένη παραγωγή Ριάντ και Μόσχα
Παράταση τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην Ιταλία για γονείς
Αργεντινή: Η νέα ΥΠΕΞ λέει πως η χώρα της δεν θα ενταχθεί στην ομάδα BRICS