Χειμερινός τουρισμός: Φεύγουν και πάνε στα κατεχόμενα

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τον χειμερινό τουρισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ACTA, Βίκτωρα Μαντοβάνη, παρά τις εκτιμήσεις της κυβερνητικής πλευράς ότι τον χειμώνα αναμένουμε περίπου 70.000 περισσότερους τουρίστες από πέρυσι.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μαντοβάνης πέρυσι ήταν μια κακή χρονιά όσον αφορά τον χειμερινό τουρισμό και η επόμενη αναμένεται ότι μπορεί να είναι χειρότερη. «Ούτε αυτή τη φορά θα δούμε αύξηση στις αφίξεις τον χειμώνα. Αν δεν υπάρξει μείωση, εκτιμούμε ότι θα είμαστε στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρυσι», είπε προσθέτοντας ότι δεν λαμβάνονται αρκετά μέτρα και ότι γίνεται είναι αργοπορημένο.

ΑΝΟΥΣΙΑ Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ

Ο κ. Μαντοβάνης εξήγησε ότι στόχος μας πρέπει να είναι η συμπερίληψη της Κύπρου στα προγράμματα των ξένων ταξιδιωτικών πρακτόρων για τα πακέτα χειμερινού τουρισμού και όχι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Η επιμήκυνση δεν είναι η λύση. Μόνο αν συμπεριληφθούμε στα προγράμματα των μεγάλων και μικρών εξειδικευμένων τουριστικών οργανισμών για τον χειμερινό τουρισμό θα δούμε αποτελέσματα», τόνισε.  
Όπως είπε, πλέον έχει χαθεί και ο Απρίλιος καθώς τα καλοκαιρινά προγράμματα ξεκινούν από τον Μάιο και εμάς μας βλέπουν μόνο ως καλοκαιρινό προορισμό. «Ακόμα και να τους πείσουμε για επιμήκυνση, ο Απρίλης και ο Νοέμβρης είναι στα χειμερινά τους προγράμματά», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πλειοψηφία τους οι χειμερινοί τουρίστες προτιμούν τις οργανωμένες εκδρομές. Πολλοί είναι τρίτης ηλικίας ή μέλη συντεχνιών που αναζητούν σιγουριά και ασφάλεια, παρά μεμονωμένοι ταξιδιώτες που ψάχνουν προσφορές στο διαδίκτυο και φτηνές αεροπορικές εταιρείες.

«Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που μπορεί να μας φέρει χειμερινό τουρισμό και ακολουθούν η Σκανδιναβία, η Αγγλία, η Ιταλία που έχει ισχυρές συντεχνίες και μετά η Ρωσία. Οι Ρώσοι δεν μας προτιμούν ακόμα τόσο τον χειμώνα και είναι κακό να βάζουμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Αρκεί να σας πω ότι πολλοί Σκανδιναβοί πάνε στις Κανάριους Νήσους και μένουν 2-3 μήνες τον χειμώνα», επεσήμανε.  

Δυστυχώς, όπως είπε ο κ. Μαντοβάνης, άλλοι προσφέρουν κίνητρα στους τουριστικούς πράκτορες αλλά και ενδιαφέροντα για τους τουρίστες. «Εδώ κλείνουν τα ξενοδοχεία και αλυσιδωτά κλείνουν όλα τα καταστήματα, τα εστιατόρια τα μπαρ. Πρέπει να διοργανώνονται δραστηριότητες, εκδρομές και εκδηλώσεις για τους ξένους, οι οποίοι τον χειμώνα δεν θα έρθουν για τον ήλιο και τη θάλασσα. Για παράδειγμα η Τουρκία παίρνει Γερμανούς καλλιτέχνες τον χειμώνα και έτσι προσελκύει πολλούς Γερμανούς τουρίστες», εξήγησε.

Όπως παραδέχθηκε ο χειμερινός τουρισμός αφήνει λεφτά στον τόπο αλλά όχι στους ξενοδόχους καθώς οι τιμές πέφτουν σημαντικά. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να στηριχθούν με κίνητρα οι ξενοδόχοι για να παραμένουν ανοιχτοί τους χειμερινούς μήνες και να μπορούν να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές γειτονικών χωρών όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος.

Η επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας και η μείωση του ΦΠΑ για τον κλάδο είναι μερικά από αυτά που μπορούν να γίνουν. 

ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΕ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Σύμφωνα με τον κ. Μαντοβάνη η Τουρκία, αλλά και τα κατεχόμενα δίνουν πολλά κίνητρα στους τουριστικούς πράκτορες, καλύπτοντας τους όλο το ρίσκο.
Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν γερμανούς διοργανωτές που μέχρι πρόσφατα μας έφερναν τουρίστες τον χειμώνα να παίρνουν στα κατεχόμενα περίπου
25.000 άτομα, ενώ αεροπορική εταιρεία που πετούσε στην Πάφο και πρόπερσι έφερε 20,000 τουρίστες και πέρυσι 8.000, φημολογείται ότι θα πάει στα κατεχόμενα.

Ο κ. Μαντοβάνης υποστήριξε ότι γίνονται πολλά λάθη ακόμα και στην προβολή του τουριστικού προϊόντος, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται τεράστιος συντονισμός
«Οι τουριστικοί πράκτορες είναι λογικό ότι θέλουν να κάνουν κέρδος με το ελάχιστο ρίσκο. Θέλουν την Κύπρο για τις καιρικές συνθήκες, τα μνημεία, την κουλτούρα αλλά ζητούν ανταγωνιστικές τιμές και μειωμένο ρίσκο. Δυστυχώς ακόμα και την Εurocypria που είχαμε, την αφήσαμε να κλείσει. Ήταν η μόνη αεροπορική που είχαμε με χαμηλές τιμές και ένα μοντέλο που προσφερόταν για χειμερινό τουρισμό», κατέληξε.  

 

Δειτε Επισης

Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)
Ανακαλύψτε τις στρατηγικές προστασίας του Οργανισμού σας στον ψηφιακό κόσμο
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
Οι δράσεις της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου και οι σχεδιασμοί για το εγγύς μέλλον
To Kυπριακό Κέντρο Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης και οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών στην Κύπρο