powered by

Χειμερινός τουρισμός: Φεύγουν και πάνε στα κατεχόμενα

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τον χειμερινό τουρισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ACTA, Βίκτωρα Μαντοβάνη, παρά τις εκτιμήσεις της κυβερνητικής πλευράς ότι τον χειμώνα αναμένουμε περίπου 70.000 περισσότερους τουρίστες από πέρυσι.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μαντοβάνης πέρυσι ήταν μια κακή χρονιά όσον αφορά τον χειμερινό τουρισμό και η επόμενη αναμένεται ότι μπορεί να είναι χειρότερη. «Ούτε αυτή τη φορά θα δούμε αύξηση στις αφίξεις τον χειμώνα. Αν δεν υπάρξει μείωση, εκτιμούμε ότι θα είμαστε στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρυσι», είπε προσθέτοντας ότι δεν λαμβάνονται αρκετά μέτρα και ότι γίνεται είναι αργοπορημένο.

ΑΝΟΥΣΙΑ Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ

Ο κ. Μαντοβάνης εξήγησε ότι στόχος μας πρέπει να είναι η συμπερίληψη της Κύπρου στα προγράμματα των ξένων ταξιδιωτικών πρακτόρων για τα πακέτα χειμερινού τουρισμού και όχι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Η επιμήκυνση δεν είναι η λύση. Μόνο αν συμπεριληφθούμε στα προγράμματα των μεγάλων και μικρών εξειδικευμένων τουριστικών οργανισμών για τον χειμερινό τουρισμό θα δούμε αποτελέσματα», τόνισε.  
Όπως είπε, πλέον έχει χαθεί και ο Απρίλιος καθώς τα καλοκαιρινά προγράμματα ξεκινούν από τον Μάιο και εμάς μας βλέπουν μόνο ως καλοκαιρινό προορισμό. «Ακόμα και να τους πείσουμε για επιμήκυνση, ο Απρίλης και ο Νοέμβρης είναι στα χειμερινά τους προγράμματά», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πλειοψηφία τους οι χειμερινοί τουρίστες προτιμούν τις οργανωμένες εκδρομές. Πολλοί είναι τρίτης ηλικίας ή μέλη συντεχνιών που αναζητούν σιγουριά και ασφάλεια, παρά μεμονωμένοι ταξιδιώτες που ψάχνουν προσφορές στο διαδίκτυο και φτηνές αεροπορικές εταιρείες.

«Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που μπορεί να μας φέρει χειμερινό τουρισμό και ακολουθούν η Σκανδιναβία, η Αγγλία, η Ιταλία που έχει ισχυρές συντεχνίες και μετά η Ρωσία. Οι Ρώσοι δεν μας προτιμούν ακόμα τόσο τον χειμώνα και είναι κακό να βάζουμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Αρκεί να σας πω ότι πολλοί Σκανδιναβοί πάνε στις Κανάριους Νήσους και μένουν 2-3 μήνες τον χειμώνα», επεσήμανε.  

Δυστυχώς, όπως είπε ο κ. Μαντοβάνης, άλλοι προσφέρουν κίνητρα στους τουριστικούς πράκτορες αλλά και ενδιαφέροντα για τους τουρίστες. «Εδώ κλείνουν τα ξενοδοχεία και αλυσιδωτά κλείνουν όλα τα καταστήματα, τα εστιατόρια τα μπαρ. Πρέπει να διοργανώνονται δραστηριότητες, εκδρομές και εκδηλώσεις για τους ξένους, οι οποίοι τον χειμώνα δεν θα έρθουν για τον ήλιο και τη θάλασσα. Για παράδειγμα η Τουρκία παίρνει Γερμανούς καλλιτέχνες τον χειμώνα και έτσι προσελκύει πολλούς Γερμανούς τουρίστες», εξήγησε.

Όπως παραδέχθηκε ο χειμερινός τουρισμός αφήνει λεφτά στον τόπο αλλά όχι στους ξενοδόχους καθώς οι τιμές πέφτουν σημαντικά. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να στηριχθούν με κίνητρα οι ξενοδόχοι για να παραμένουν ανοιχτοί τους χειμερινούς μήνες και να μπορούν να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές γειτονικών χωρών όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος.

Η επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας και η μείωση του ΦΠΑ για τον κλάδο είναι μερικά από αυτά που μπορούν να γίνουν. 

ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΕ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Σύμφωνα με τον κ. Μαντοβάνη η Τουρκία, αλλά και τα κατεχόμενα δίνουν πολλά κίνητρα στους τουριστικούς πράκτορες, καλύπτοντας τους όλο το ρίσκο.
Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν γερμανούς διοργανωτές που μέχρι πρόσφατα μας έφερναν τουρίστες τον χειμώνα να παίρνουν στα κατεχόμενα περίπου
25.000 άτομα, ενώ αεροπορική εταιρεία που πετούσε στην Πάφο και πρόπερσι έφερε 20,000 τουρίστες και πέρυσι 8.000, φημολογείται ότι θα πάει στα κατεχόμενα.

Ο κ. Μαντοβάνης υποστήριξε ότι γίνονται πολλά λάθη ακόμα και στην προβολή του τουριστικού προϊόντος, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται τεράστιος συντονισμός
«Οι τουριστικοί πράκτορες είναι λογικό ότι θέλουν να κάνουν κέρδος με το ελάχιστο ρίσκο. Θέλουν την Κύπρο για τις καιρικές συνθήκες, τα μνημεία, την κουλτούρα αλλά ζητούν ανταγωνιστικές τιμές και μειωμένο ρίσκο. Δυστυχώς ακόμα και την Εurocypria που είχαμε, την αφήσαμε να κλείσει. Ήταν η μόνη αεροπορική που είχαμε με χαμηλές τιμές και ένα μοντέλο που προσφερόταν για χειμερινό τουρισμό», κατέληξε.  

 

Δειτε Επισης

Philippe Bone: Μεγαλόπνοα σχέδια για την Accor στην Κύπρο-Σχεδιάζει τουλάχιστον 40 ξενοδοχεία με δέκα έργα ήδη σε εξέλιξη
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Ετοιμάζει νέο εργοστάσιο στο Τσέρι η Green Dot-Οι κύριες δραστηριότητες κατά την λειτουργία του
Ολοταχώς για μεγάλο ρεκόρ ο τουρισμός... Πάνε για να σπάσουν το φράγμα των τεσσάρων εκατομμυρίων οι αφίξεις
Πρόταση δύο σημείων από τους εργοδότες για άρση του αδιεξόδου στο έτοιμο σκυρόδεμα-Το γάντι στις συντεχνίες
Προγράμματα €293 εκ. για ανάπτυξη καινοτομίας από Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων