Κοιτάσματα Υδρογονανθράκων στην Αγία Νάπα
08:15 - 14 Αυγούστου 2013
Οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις έχουν υποχρεώσει τους Δήμους της χώρας μας σε αναθεώρηση της αναπτυξιακής τους πολιτικής. Η δύσκολη οικονομική περίοδος που διέρχεται ο τόπος μας έχει οδηγήσει σε συντηρητική προσέγγιση που επιβάλλει πολιτικές λιτότητας με τον περιορισμό των αναπτυξιακών έργων. Η δική μας όμως πεποίθηση, είναι ότι ο δρόμος για την οικονομική εξυγίανση και ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι στρωμένος με περικοπές. Η μη υλοποίηση ζωτικών έργων για τον τουρισμό αποδυναμώνει την κινητήριο δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας.
Η Αγία Νάπα αποτελεί δυναμικό στοιχείο ανάπτυξης και απασχόλησης, υπέρ-τοπικού χαρακτήρα. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που ακολουθείτο παρουσίαζε αρκετά κενά και αδυναμίες που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Αδήριτη είναι η ανάγκη και διαμόρφωση μιας νέας τάξης πραγμάτων που να εξελίξει την Αγία Νάπα σε ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Μπροστά στα νέα οικονομικά δεδομένα, προχωρούμε σε ανασχεδιασμό της στρατηγικής μας, με στόχο την ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία. Η Αγία Νάπα χρειάζεται και απαιτεί μια σειρά αναπτύξεων, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου: Η πολεοδομική ανάπτυξη της Αγίας Νάπας παραδοσιακά επικεντρωνόταν στον άξονα Μοναστήρι - Λιμάνι με αποτέλεσμα να μην έχει σχηματιστεί ένα παραδοσιακό παραλιακό μέτωπο. Με την ανάπλασή του θα τονιστεί η σύνδεση του αστικού ιστού με τη θάλασσα. Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαία διαμορφωμένο παραλιακό μέτωπο συνδέοντας τις περιοχές Αγία Θέκλα και Κάβο Γκρέκο. Προσδοκούμε στην δημιουργία ενός πολύ - λειτουργικού υπαίθριου χώρου αναψυχής που να χρησιμοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αναδεικνύοντας το φυσικό περιβάλλον.
Αναδιαμόρφωση - Ανάπλαση Βόρειας περιοχής του κέντρου της Αγίας Νάπας: Είναι απαραίτητες ρυθμίσεις και αναπλάσεις που θα προσαρμόσουν τον υφιστάμενο αστικό ιστό στα νέα δεδομένα. Η προτεινόμενη ανάπλαση είναι αναγκαία για να επιβιώσει η περιοχή και να προσελκύσει τόσο μόνιμους κατοίκους, όσο και επισκέπτες.
Χωροθέτηση όρμου για προσωρινό δέσιμο σκαφών αναψυχής: Σήμα κατατεθέν του Δήμου μας ήταν πάντα το γραφικό ψαρολίμανο, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στον τουρισμό με σκάφη αναψυχής και κρουαζιέρων. Προτείνουμε την κατασκευή αγκυροβολίου στην εξωτερική πλευρά του αλιευτικού καταφυγίου για να εξυπηρετούνται σκάφη αναψυχής και κρουαζιέρων. Το έργο αυτό είναι απαραίτητο συμπλήρωμα του έργου της Μαρίνας και θα αποτελέσει πλεονέκτημα για τον παράκτιο τουρισμό, όχι μόνο της επαρχίας Αμμοχώστου αλλά και παγκύπρια.
Αμφιθέατρο: Οι πρωτοβουλίες για την ανέγερση αμφιθεάτρου χρονολογούνται από το 1990. Ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι στο αθλητικό μας κέντρο, βρίσκεται σε ύψωμα και έχει πανοραμική θέα προς τη θάλασσα. Έχουν εκπονηθεί ολοκληρωμένα αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά σχέδια, όμως λόγω κόστους το έργο δεν υλοποιήθηκε. Η αναγκαιότητα ανέγερσής του είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, αποτελώντας βασική προϋπόθεση προσέλκυσης πολιτιστικού τουρισμού και εκδηλώσεων ποιότητας.
Με τα νέα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται για τη χώρα μας, ο τουρισμός πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Η κυβέρνηση οφείλει να επενδύσει στην Αγία Νάπα, να την αναβαθμίσει και να την εμπλουτίσει με τα απαραίτητα έργα, ούτως ώστε να καταφέρουμε να έχουμε και να προσφέρουμε μία ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία.
Αναβαθμίζοντας την Αγία Νάπα αναβαθμίζεται και η οικονομία ολόκληρης της Κύπρου.
Η Αγία Νάπα δηλώνει έτοιμη να συνεισφέρει και αυτή με τους δικούς της υδρογονάνθρακες στην αναζωογόνηση της οικονομίας του τόπου μας, όπως και μετά το 1974. Τα κοιτάσματα του υδρογονάθρακα που ονομάζεται τουρισμός είναι υπέρ - αρκετά για να διασώσουν την οικονομία της Κύπρου μας. Βοηθήστε μας να τους αντλήσουμε επενδύοντας στην περιοχή.