«Λουκέτο» σε 5.500 υποκαταστήματα τραπεζών στην ΕΕ το 2012

«Λουκέτο» σε περίπου 20.000 υποκαταστήματα τραπεζών στην ΕΕ έχει μπει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο που λαμβάνει χώρα από την αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης αναμένεται,σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια στις  χώρες που πλήττονται από την κρίση χρέους και μάλιστα σε ιδιαίτερα έντονο ρυθμό.

Μόνο τον περασμένο χρόνο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν κατά 5.500 τα υποκαταστήματά τους σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι περικοπές τον περασμένο χρόνο ακολούθησαν τη μείωση κατά 7.200 των παραρτημάτων τραπεζών μέσα στο 2011, σύμφωνα με το Reuters που επισημαίνει ότι οι τράπεζες κλείνουν τα  υποκαταστήματά τους σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι οι τράπεζες στην ΕΕ μείωσαν κατά 8% τα υποκαταστήματά τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως το τέλος του 2012, με αποτέλεσμα να παραμείνουν 218.687 παραρτήματα ή ένα για κάθε 2.300 άτομα.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα εμφανίζει από τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης υποκαταστημάτων στην ΕΕ καθώς το 2012 έκλεισε 219 υποκαταστήματα, δηλαδή το 5.7% του συνολικού αριθμού ως αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων που έλαβαν χώρα στον κλάδο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τάση αυτή αναμένεται να στυνεχιστεί και το 2013 καθώς, όπως επισημαίνεται, η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να κλείσει περί τα 312 υποκαταστήματα που προέκυψαν από την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας τον Μάρτιο.

Η Ισπανία, όπου οι μαζικές απώλειες από τα δάνεια έχουν υποχρεώσει τις τράπεζες να μειώσουν τα έξοδά τους, έκλεισε το 4,9% των υποκαταστημάτων, δηλαδή 1.963 μέσα στο 2012.

Στην Ιρλανδία το τραπεζικό δίκτυο υποκαταστημάτων συρρικνώθηκε κατά 3,3% και αναμένεται να μειωθεί κι άλλο μέσα στο 2013, ενώ στην Ιταλία ήταν κατά 3,1% μειωμένο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε κάποιες χώρες, ωστόσο, ο αριθμός των υποκαταστημάτων αυξήθηκε όπως στην Πολωνία κατά 4%, στην Τσεχία κατά 2,3% και στην Λιθουανία κατά 1,8%.

Στη Βρετανία τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο αριθμός των υποκαταστημάτων παρέμεινε ο ίδιος στα 11.870.

Δειτε Επισης

Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ανακαλύψτε τις στρατηγικές προστασίας του Οργανισμού σας στον ψηφιακό κόσμο
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
Οι δράσεις της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου και οι σχεδιασμοί για το εγγύς μέλλον
To Kυπριακό Κέντρο Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης και οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών στην Κύπρο