Powered by

Reuters: Η Ελλάδα έχει «κολλήσει» στην ύφεση

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας περιορίστηκε ελαφρώς στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ωστόσο όχι αρκετά για να ωθήσει τα φορολογικά έσοδα σε επίπεδα που χρειάζεται η κυβέρνηση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του με τίτλο «Η Ελλάδα έχει κολλήσει στην ύφεση».
 
Σχολιάζοντας τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ελληνικό ΑΕΠ, το οποίο συρρικνώθηκε με ρυθμό 4,6% στο β’ τρίμηνο, το Reuters αναφέρει πως το μέγεθος ήταν μόνο ελαφρώς καλύτερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις για ύφεση 5%, αλλά αυτή θα είναι μια «κρύα» ανακούφιση για τους Έλληνες που διανύουν το έκτο διαδοχικό έτος ύφεσης, καθώς τα μέτρα λιτότητας έχουν σακατέψει την ιδιωτική κατανάλωση -τη βασική μηχανή της οικονομίας.
 
Σε πραγματικούς όρους η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί 23% από το 2008 μέχρι σήμερα, γεγονός που πλήττει την άντληση εσόδων από τη φορολόγηση και καθιστά δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. 
 
Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση -μια από τις βαριές υφέσεις που έχουν καταγραφεί στην ιστορία εν καιρώ ειρήνης- υπονομεύει την ικανότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να πληρώσουν φόρους, έδειξαν ξεχωριστά στοιχεία για τον προϋπολογισμό τη Δευτέρα.
 
Το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας πως σύμφωνα με το ΔΝΤ και την ΕΕ, η Αθήνα δεν θα καταφέρει να επιδιορθώσει τα οικονομικά της εάν δεν ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα. Η Ελλάδα ίσως να μην καταφέρει να "πιάσει" φέτος τους στόχους της αφού ένα μεγάλο μέρος του στόχου για την άντληση φορολογικών εσόδων δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Πηγή: www.capital.gr
 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής