Powered by

Γιατί οι Αμερικανοί... μετακομίζουν στην Ευρώπη

Ένα βαθύτερο νόημα στην πληθώρα των εξαγορών από Αμερικανούς αγοραστές στην Ευρώπη εντοπίζουν οι αναλυτές: εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε εξοικονόμηση φόρων.

Διαρκώς αυξανόμενος αριθμός αμερικανικών εταιρειών θα γλιτώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε φόρους «μετακομίζοντας» στην Ευρώπη, όταν ολοκληρωθούν εξαγορές που πραγματοποιούν στην ήπειρο.

Αρκετές από τις μεγαλύτερες εξαγορές και συγχωνεύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής μέσα στο 2013 ενέχουν τις αποκαλούμενες «φορολογικές αναστροφές» - όπου ο Αμερικανός αγοραστής μεταφέρεται σε ξένη χώρα, στην Ευρώπη εν προκειμένω, για να πληρώνει χαμηλότερο φόρο. Αυτού του είδους οι συμφωνίες γίνονται σε μια περίοδο όπου οι πολιτικοί της Ουάσιγκτον ζητούν όλο και περισσότερο μεταρρύθμιση της φορολογίας.

Ο φαρμακευτικός όμιλος Perrigo με έδρα στο Μίσιγκαν έχει δηλώσει ότι η εξαγορά της ιρλανδικής βιοτεχνολογικής Elan θα οδηγήσει στην επαναφορά της έδρας στην Ιρλανδία, όπου αναμένει να πληρώνει φόρο περίπου 17% σε σύγκριση με το 30% που πληρώνει στις ΗΠΑ. Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η Perrigo θα γλιτώνει φόρους ύψους 118 εκατ. δολ. τον χρόνο με τη μεταφορά.

Μία ακόμη φαρμακευτική εξαγορά, της Warner Chilcott, τον Μάιο από την Actavis, που εδρεύει στο Νιου Τζέρσεϊ, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά στην Ιρλανδία, όπου ο φορολογικός συντελεστής της Actavis θα πέσει στο περίπου 17% από 28%, και θα τη βοηθήσει να γλιτώσει περίπου 150 εκατ. δολ. τα επόμενα δύο χρόνια.

Στο ίδιο πνεύμα, η αμερικανική ασφαλιστική Omnicom έχει δηλώσει ότι η συγχώνευσή της, αξίας 35 δισ. δολ., με την Publicis θα φέρει την έδρα του ενοποιημένου ομίλου στην Ολλανδία, γλιτώνοντας περίπου 80 εκατ. δολ. από τους αμερικανικούς φόρους τον χρόνο.

Την ίδια ώρα, με την εξαγορά της Virgin Media προς 23 δισ. δολ. ο αμερικανικός όμιλος καλωδιακών μεταδόσεων Liberty Global θα μεταφέρει την έδρα στη Βρετανία και θα πληρώνει τον χαμηλότερο φόρο 21%.


 

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί