Powered by

Σε υψηλά επίπεδα η ανεργία σε Βουλγαρία και Ρουμανία

 
Δεν έχει ξεπεραστεί η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση σε Ρουμανία και Βουλγαρία με την ανεργία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
 
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας Καταναλωτικού Κλίματος στην Ευρώπη της εταιρείας GfK, οι συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολούθησαν να επικεντρώνονται γύρω από την οικονομική κρίση και το δεύτερο τρίμηνο του 2013.
 
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η Βουλγαρία ολοκλήρωσε έναν κύκλο πολιτικής λιτότητας. Η κυβέρνηση της φτωχότερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέτυχε μια συνολική μείωση δαπανών στη δημόσια διοίκηση κατά 15%. Αυτή η εξέλιξη βελτίωσε σημαντικά την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το δημόσιο χρέος διαμορφώνεται περίπου στο 20% του ΑΕΠ. Αντίθετα, η ανεργία σκαρφάλωσε σε διψήφιο ποσοστό και η οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη, με αποτέλεσμα περίπου το 20% του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες φτώχειας.
 
Αναφορικά με τη Ρουμανία, μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, συνεχίζει να «μάχεται» ενάντια στα δυσμενή οικονομικά δεδομένα. Το πρώτο τρίμηνο του 2013, το ρουμανικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 2,6% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, η ανεργία αυξάνεται και σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat διαμορφώνεται στο επίπεδο του 7,5%. Επίσης, ο πληθωρισμός καταγράφει ανοδική τάση και διαμορφώνεται στο 4,4%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.
 

Δειτε Επισης

Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ