Καιρός για περισσότερο κράτος
10:16 - 12 Αυγούστου 2013
Προσωπικά είμαι από τους Κύπριους που επιρρίπτουν ευθύνες στα πολιτικά κόμματα και πρόσωπα για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία μας σήμερα.
Από την άλλη όμως, δεν δέχομαι τα σχόλια πολλών επιχειρηματιών που ζητούν όσο το δυνατό λιγότερο κράτος.
Αντιλαμβάνομαι ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν ελευθερία κινήσεων και μηδενικές παρεμβάσεις από πολιτικούς φορείς αλλά θα πρέπει να ενεργούν στα πλαίσια του νόμου και των οδηγιών του κράτους.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως αν τα προηγούμενα χρόνια καταφέραμε αυτό που ονομάζεται «οικονομικό θαύμα», δεν είναι μόνο εξ’ αιτίας του δαιμόνιου επιχειρηματικού μυαλού του Κύπριου αλλά και επειδή αυτό το κράτος του έδωσε τα εχέγγυα να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει σε ένα ευνοϊκό πλαίσιο.
Γιατί δεν γίνονται όλες οι χώρες χρηματοοικονομικά κέντρα; Γιατί δεν γίνονται όλες οι χώρες κέντρα ναυτιλίας; Γιατί όλοι οι κλάδοι της οικονομίας σήμερα ζητάνε στήριξη από το κράτος; Απλά επειδή το κράτος καθορίζει τα πλαίσια λειτουργίας τους.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως το κράτος δεν έχει σκοπό μόνο να υπηρετεί τους πολίτες του αλλά και να τους ελέγχει. Αν αυτή η λεπτή γραμμή είχε διευκρινιστεί και εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, ενδεχομένως να αποφεύγαμε πολλά δεινά που ζούμε σήμερα.
Συνεπώς, ο όρος λιγότερο κράτος, ειδικά στις σημερινές συνθήκες μάλλον φαντάζει αδόκιμος. Ενδεχομένως, σήμερα περισσότερο από ποτέ να χρειάζεται περισσότερο κράτος και περισσότερος έλεγχος ο οποίος όμως θα γίνεται με ταχύτητα και στα πλαίσια που ορίζει το γράμμα και το πνεύμα του νόμου.
Μήπως αν στις ΗΠΑ των τελευταίων χρόνων υπήρχε περισσότερο κράτος να είχε αποφευχθεί η κατάρρευση της Lehman Brothers;
Μήπως αν στην Κύπρο υπήρχε περισσότερο κράτος να είχε αποφευχθεί η πώληση της Λαϊκής στον Βγενόπουλο;