Powered by

Ανάπτυξη στον μεταποιητικό τομέα της Ιρλανδίας

Ανάπτυξη παρουσίασε η ιρλανδική βιομηχανία μεταποίησης τον Ιούλιο, για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Φεβρουάριο, λόγω αύξησης των εξαγωγών, σε μια θετική ένδειξη για μια οικονομία που επέστρεψε στην ύφεση.

Η οικονομία της χώρας παρουσίασε μια απροσδόκητη συρρίκνωση φέτος, παρά το ότι η ΕΕ παρουσιάζει το Δουβλίνο ως πρότυπο εφαρμογής μέτρων λιτότητας με θετικά αποτελέσματα, καθώς η χώρα προετοιμάζεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα στήριξης που συνήψε με τους διεθνείς πιστωτές της το 2013.

Ο Δείκτης PMI που καταρτίζει η Investec αυξήθηκε στο 51,0% τον Ιούλιο από 50,3% τον Ιούνιο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο δείκτης αυξάνεται πέραν του 50%. Η μεταποίηση αντιστοιχεί στο 33% του ιρλανδικού ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον αρχιοικονομολόγο της Investec Φίλιπ Ο Σάλιβαν, η αύξηση του δείκτη οφείλεται στην επέκταση της δραστηριότητας λόγω ασυνήθιστα ψηλής θερμοκρασίας στη χώρα και τη ισχυρότερη ζήτηση από τη Βρετανία, όπου ενισχύεται η οικονομία.

"Το κλειδί είναι κατά πόσον αυτή η αυξημένη ζήτηση θα διατηρηθεί και θα επαναληφθεί και από τους άλλους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Ιρλανδίας. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει", είπε ο Ο Σάλιβαν.

Σημειώνεται ότι ο επιμέρους δείκτης για τις παραγγελίες από το εξωτερικό αυξήθηκε στο 53,2% από το 48,0% τον Ιούνιο.

Το Δουβλίνο στοχεύει σε οικονομική ανάπτυξη 1,3% για το 2013, με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας και οικονομικούς αναλυτές να προβλέπουν πιο συγκρατημένο ρυθμό επέκτασης της οικονομίας.

Δειτε Επισης

Βρετανικές κυρώσεις σε 135 δεξαμενόπλοια του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας
Σύνοδος Kορυφής Ε.Ε.-Κίνας την Πέμπτη με επίκεντρο τις εμπορικές σχέσεις-Στο Πεκίνο Κόστα, Φον ντερ Λάιεν
Καθήλωση αεροσκαφών Alaska Airlines λόγω προβλημάτων συστήματων πληροφορικής
Θέλει να γίνει παράγοντας ενεργειακής ασφάλειας και κινητήρια δύναμη ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας η Βουλγαρία
Αγώνας δρόμου από Ιαπωνία για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ-Συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ με σταθερή τάση για ESM και EFSF ο DBRS
Στην...αναμονή η αγορά εργασίας των ΗΠΑ-«Δεν προσλαμβάνουν, δεν απολύουν, απλώς παρακολουθούν»
Σήμα κινδύνου από ΔΝΤ για τις εμπορικές εντάσεις...Επισκιάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές
Κάμψη στην κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο-Αύξηση σε ετήσια βάση
Φρ. Μερτς: Οποιαδήποτε δασμολογική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. θα είναι ασύμμετρη